لیست پایان نامه ها

آخرین مطالب

۴۰ مطلب در اسفند ۱۳۹۹ ثبت شده است

درخصوص قرارداد های فروش اقساطی از لحاظ نحوه تعهد دریافت کننده تسهیلات به خرید کالای سفارشی به دو شیوه تعهد بعمل می آید:
تعهد متقاضی تسهیلات در ضمن برگ درخواست انجام معامله فروش اقساطی.
تعهد متقاضی تسهیلات وام مسکن به خرید سهم الشرکه بانک،در ضمن قرارداد مشارکت مدنی تکمیل یا ساخت و ساز مسکن.
متن تعهد مندرج در برگ درخواست اولیه به شرح ذیل است:
«متعهد و ملتزم می شوم در صورت عدم انعقاد قرارداد فروش اقساطی و یا تخلف فروشنده که منجر به عدم تحویل ماشین آلات گردیده و نتیجتاً موجب تضرر بانک می شود،از تاریخ تأخیر یا تعلل در انجام تعهدات مالی و تا زمان انجام آن،خسارت وارده و هزینه های بانک را معادل نرخ سود معامله به علاوه ۶% که روزانه هر سه هزار ریال ــــ ریال است مجاناً از اموال خود به بانک تحویل نمایم.»
موارد قابل بحث در این رابطه از چند بعد قابل بررسی است:
اندراج تعهد به خرید کالای سفارشی در قالب عقد لازم یا جایز.
اندراج تعهد به خرید کالای سفارشی در قالب تعهد ابتدایی.
۴-۳-۳-۱ حکم فقهی جریمه تخلف
همانطور که در گفتار دوم مبحث نخست از فصل سوم گذشت در تحلیل مسأله عدم الزام متعهد به خرید کالای سفارشی دو احتمال وجود دارد:
احتمال نخست اینکه امام(ع)به این علت،وعده خرید را الزام آور ندانسته که فرض سؤال راوی مربوط به وعده ابتدائی بوده است نه تعهد قراردادی یا ضمن عقد لازم.که عبارت شیخ طوسی ظهور در این امر دارد، چرا که در فتوای وی اشاره ای به شرط یا تعهد از جانب سفارش دهنده نشده است، وغایت چیزی که می رساند مسأله وعده ابتدائی است.به علاوه این که عبارت شیخ مفید که واژه شرط را آورده است اشاره ای به ضمن عقد بودن آن ندارد.
اما احتمال دوم این بود که مراد امام(ع)مطلق تعهد به خرید بوده باشد ولو اینکه در قالب شرط ضمن عقد باشد.همانطور که نظر مخالف در سطور گذشته این احتمال را قائل شده است.
حال بنا بر احتمال نخست می توان الزام به وعده را به یکی از طرق و راهکارهای ذیل بر متعهد تحمیل نمود:
– راهکارشرط ضمن عقد
– راهکارتعهد سماوی
– راهکار تعهدات متقابل ابتدائی
بنابراین گر چه در عمل بسیار به ندرت اتفاق میافتد که متقاضی در انعقاد قرارداد فروش اقساطی دچار مشکل شود و معمولاًغالب قراردادها طبق روال معمول منعقد می شود،اما به هر حال مسأله مذکور-ولو در حد یک سوژه نوشتاری و نه عملی-با این سؤال روبروست که آیا بانکها مجاز به دریافت خسارت مذکور در برگ درخواست اولیه را دارد یا خیر؟مشکل اینجاست که برگ درخواست اولیه نه شرط ضمن عقد لازم است ونه مصداق تعهد متقابل است.البته قانون گذار ایران در ماده۵۱۵ قانون مدنی صریحا مطالبه خسارت ناشی از عدم انجام تعهد قراردادی یا تأخیر در انجام آن را به استناد”اتلاف و تسبیب”تجویز کرده است.متن قسمت اوّل ماده چنین است:«خواهان،حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارت ناشی از دادرسی یا تأخیر انجام تعهّد یا عدم انجام آن را که به علّت تقصیر خوانده نسبت به ادای حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد،همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تأخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید».طبق این ماده و نیز ماده۱۰قانون مدنی خسارت تخلف از تعهد زمانی قابل مطالبه است که تعهد مذکور جنبه قراردادی داشته باشد چراکه صرف تعهد ابتدائی یک طرفه هم از نظر فقها وهم از نظر حقوق دانان ایران لازم الوفا نیست بنابراین اولا ماده ۱۰ مذکور صریحا به قرارداداشاره کرده است ثانیا ماده ۵۱۵ قانون آیین دادرسی مدنی باید حمل بر وجود قرارداد یا تعهد طرفینی یا شرط ضمن عقد شود.بنابر این بانکها به استناد این ماده قادر هستند که خسارت مذکور را از طریق تعهد طرفینی یا شرط ضمن عقد،نزد مقامات قضائی مطالبه نمایند.البته بعضی از بانکها برای محکم کاری در این خصوص گاه طی عقد صلح با مشتری که یک قرارداد داخلی است مثلا یک کالایی را با مشتری مصالحه می کنند و طی آن از مشتری تعهد به انجام معامله فروش اقساطی را تحصیل می کنند وگاه نیز مثلا مبلغ ده هزار ریال را طی قرارداد داخلی به مشتری قرض داده و در ضمن آن به عنوان شرط ضمن عقد لازم تعهد به خرید مذکور را از وی می گیرند.که گرچه یک قرارداد فیما بین به شمار می آید وطبق ماده ۱۰ قانون مدنی معتبر است اما صوری بودن آن همواره محتمل است زیرا معمولا مشتریان نسبت به چنین قراردادهای داخلی با مبالغ ناچیز قصد واقعی ندارند و”العقود تابعه للقصود”!
بنابر این بانکها چاره ای جز اتخاذ عملی یکی از راهکارهای سه گانه پیش گفته برای الزام مشتریان به تعهد مذکور ندارند.
با توجه به متن قرارداد های فروش اقساطی لازم است بیان کنیم که بند مربوط به تأخیر تأدیه اقساط،جریمه تأخیر تأدیه را متعرض شده است ولی بند مربوط به کشف بکارگیری کالا در شغلی دیگر یا عدم فعالیت مشتری در شغل اعلام شده مربوط به خسارت تخلف است و از نوع خسارت تأخیر تأدیه نمی باشد و گر چه به لحاظ عنوان متفاوتند اما به لحاظ نتیجه و حکم فقهی،یکی هستند،اما خسارت تخلف داخل در شرط جزایی تهدیدی است.در حالی خسارت تأخیر،تهدید مالی به حساب نمی آید.
متن مربوط به جریمه دیرکرد به شرح ذیل است«درصورت عدم تصفیه کامل بدهی در سررسید به علت تأخیر در تأدیه بدهی ناشی از این قرارداد از تاریخ سررسید تا تاریخ تصفیه کامل بدهی مبلغی به ذمه خریدار تعلق خواهد گرفت از این رو خریدار

دانلود متن کامل پایان نامه در سایت fumi.ir

با امضای این قرارداد تعهد نمود،علاوه بر بدهی تأدیه نشده به ازای هر سه هزار ریال ــــ ریال در روز نسبت به بدهی مذکور بر حسب مفاد این قرارداد به بانک بپردازد.»
متن خسارت تخلف نیز به شرح ذیل است:
«چنانچه خلاف امر فوق برای بانک مکشوف و محرز شود و یا آن که خریدار مورد معامله را در غیر شغل اعلام شده مذکور مورد استفاده قرار دهد تخلف از مفاد قرارداد محسوب و موجب حال شدن کلیه مطالبات بانک موضوع این قرارداد می شود و در آن صورت بانک حق و اختیار دارد معامله را فسخ و به استناد این قرارداد نسبت به مطالبه و وصول مطالبات خود و ما به التفاوت سود مورد انتظار بانک در بخش اقتصادی مذکور با نرخ سود مورد انتظار بانک در بخش اقتصادی خارج از فعالیت تعیین شده در این ماده طبق تعرفه مصوب شورای پول و اعتبار به عنوان خسارت اقدام نماید و در هر صورت تشخیص و محاسبه میزان خسارت ناشی از تخلف خریدار طبق مفاد این ماده با بانک است.»
۴-۳-۳-۲ تعدیل جریمه یا خسارت تأخیر
ممکن است چنین بحث شود که آیا تخفیف یا افزایش مبلغ مندرج در شرط جزایی به عنوان خسارت یا جریمه،پس از تحقق مورد تخلف،امکان دارد و یا خیر؟

عکس مرتبط با اقتصاد

  • نازنین حیدری

:

در این فصل ابتدا فصول قبل به طور خلاصه بیان خواهد شد . سپس نتایج بدست آمده برای هر فرضیه بر مبنای دیدگاه های نظری و یافته های پیشین تحلیل و تفسیر خواهد شد . در انتها به ارائه خلاصه نتایج ، نتیجه گیری ، پیشنهادات کاربردی و پیشنهاد برای پژوهشگران بعدی پرداخته خواهد شد .

دانلود متن کامل پایان نامه در سایت fumi.ir

۵-۱- جمع بندی مطالب

در دو دهۀ اخیر ، مفهوم مسئولیت پاسخگویی نقش و جایگاه ویژه ای را در چارچوب های نظری و اصول و معیارهای حسابداری و گزارشگری مالی به خود اختصاص داده است و هیئت های تدوین معیار ، آن را محور و سنگ بنای گزارشگری مالی دانسته اند . در این دهه تحولات چشمگیری در نظام های حسابداری و گزارشگری مالی دولت ها و حکومت های محلی کشورهای توسعه یافته و بعضاً در حال توسعه صورت گرفته است . این تحول اساسی که عمدتاً به دلیل افزایش مطالبات شهروندی دایر بر حق پاسخ خواهی و تغییر در نگرش دولتمردان و سیاستمداران نسبت به ایفای مسئولیت پاسخگویی و عملیاتی صورت پذیرفته است ، منجر به شکل گیری نظام نوین گزارشگری مالی در بخش عمومی گردید . تلاش های بی وقفه اخیر موجب گردیده است تا بخش عمومی کشورهای پیش گفته در سال های آخر قرن بیستم ، به نظام های مدرن گزارشگری مالی و عملیاتی دست یافته و ضمن انجام وظیفه پاسخگویی مالی و عملیاتی در قبال شهروندان ، اطلاعات مالی مورد نیاز سیستم حساب های ملی و سیستم آمار مالی دولت را در سطح بین الملل فراهم نمایند .
از آنجا که به کارگیری حسابداری تعهدی در ارتقای سطح مسئولیت پاسخگویی و تحقق اهداف گزارشگری مالی سهم مهمی دارد ، لذا در این پژوهش به شناسایی موانع استقرار این سیستم حسابداری و ارائه راه کارهای لازم جهت رفع موانع پرداخته شده است .
این پژوهش به روش توصیفی پیمایشی است که در سال ۱۳۹۲ انجام گرفته است . جامعه مورد بررسی این پژوهش ، کلیه دانشگاه های علوم پزشکی استان اصفهان می باشد . که در این تحقیق ، مدیران مالی و کارشناسان حسابداری به عنوان اعضای جامعه آماری انتخاب شدند . با توجه به محیط فعالیت پژوهشگر ، دانشگاه علوم پزشکی کاشان به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده است . ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بررسی موانع تأثیر گذار در استقرار حسابداری تعهدی که با فاکتورهای “عوامل مدیریتی” ، “عوامل فرآیندی” ، “منابع انسانی” ، “مشخصات فنی سیستم های اطلاعات حسابداری” ، “عوامل حسابداری مدیریت” و”قوانین و مقررات” طبقه بندی شده است . در این پژوهش برای تحلیل یافته ها از آزمون پارامتری t تک نمونه و ANOVA استفاده شده است .
یافته های این پژوهش نشان داد که از میان عوامل موثر بر استقرار سیستم حسابداری تعهدی عوامل مدیریتی ، عوامل فرآیندی ، عوامل مربوط به منابع انسانی و عوامل فنی در سطح بیش از متوسط جزء عوامل مهم و تاثیرگذار بر استقرار سیستم حسابداری تعهدی می باشند . در این میان عوامل فرآیندی بیشترین تاثیر و عوامل مربوط به منابع انسانی کمترین تاثیر را دارند . همچنین می توان گفت که عوامل مربوط به قوانین و مقررات و حسابداری مدیریت تاثیر گذار نمی باشند .

حسابداری

۵-۲ : بحث و تفسیر یافته ها

 

۵-۲-۱ : بحث در مورد فرضیه فرعی اول : عوامل مدیریتی به عنوان مانعی در استقرار سیستم حسابداری تعهدی در دانشگاه علوم پزشکى کاشان می باشد .

نتایج بدست آمده از آزمون این فرضیه نشان داد که حمایت مدیران ارشد دانشگاه در پیاده سازی نظام حسابداری تعهدی ، تفویض اختیار ایشان به مسئولین زیر مجموعه در جهت تسهیل امور مالی ، آگاهی مدیران از نقش و قابلیت های سیستم حسابداری تعهدی در تصمیم گیری های مالی ، اختصاص به موقع و مناسب بودجه لازم برای استقرار سیستم حسابداری تعهدی و طرح سازمانی مناسب برای پیاده سازی و اجرای سیستم حسابداری تعهدی از عوامل مدیریتی موثر در استقرار سیستم حسابداری تعهدی بوده است ؛ یعنی عوامل مدیریتی به عنوان مانعی در استقرار سیستم حسابداری تعهدی در دانشگاه علوم پزشکى کاشان نمی باشد . (P-value:0/02) در نتایج بدست آمده از پژوهش های وکیلی و نظری (۱۳۹۱) و کلارک (۱۹۹۵) عامل مدیریت را از عوامل مهم و تأثیرگذار بر پیاده سازی نظام حسابداری تعهدی می دانند . همچنین در پژوهش خواجوی و اعتمادی (۱۳۸۹) استراتژی های مدیریتی را در استقرار سیستم های اطلاعاتی حسابداری دارای بیشترین تأثیر می دانند .
همچنین در بین واحدهای مورد مطالعه ، مراکز آموزشی دانشگاه با میانگین ۳٫۳۷ نسبت به واحدهای ستادی و مراکز درمانی دانشگاه در وضعیت بهتری در عوامل مدیریتی می باشند .

۵-۲-۲ : بحث در مورد فرضیه فرعی دوم : عوامل فرآیندی به عنوان مانعی در استقرار سیستم حسابداری تعهدی در دانشگاه علوم پزشکى کاشان می باشد .

نتایج بدست آمده از آزمون این فرضیه نشان داد که تعریف دقیق فعالیت ها و فرآیندها جهت استقرار سیستم حسابداری تعهدی ، وجود شاخص هایی برای اندازه گیری عملکرد و بهبود سیستم حسابداری تعهدی، هماهنگی کافی بین واحدهای مختلف دانشگاه جهت استقرار سیستم حسابداری تعهدی ، در نظر گرفتن نیاز های آموزشی قسمت های مختلف دانشگاه در زمینه استقرار حسابداری تعهدی و کیفیت آموزش کارکنان در زمینه استقرار حسابداری تعهدی از عوامل فرآیندی موثر در استقرار سیستم حسابداری تعهدی بوده است ؛ یعنی عوامل فرآیندی به عنوان مانعی در استقرار سیستم حسابداری تعهدی در دانشگاه علوم پزشکى کاشان نمی باشد . (P-value:0/00) در نتایج بدست آمده از پژوهش خواجوی و اعتمادی (۱۳۸۹) عوامل فرآیندی سیستم های اطلاعات حسابداری را در استقرار سیستم های اطلاعاتی حسابداری دارای بیشترین تأثیر می دانند .
همچنین در بین واحدهای مورد مطالعه ، مراکز آموزشی دانشگاه با میانگین ۳٫۴۸ نسبت به واحدهای ستادی و مراکز درمانی دانشگاه در وضعیت بهتری در عوامل فرآیندی می باشند .

۵-۲-۳ : بحث در مورد فرضیه فرعی سوم : عوامل مربوط به منابع انسانی به عنوان مانعی در استقرار سیستم حسابداری تعهدی در دانشگاه علوم پزشکى کاشان می باشد .

نتایج بدست آمده از آزمون این فرضیه نشان داد که میزان مشارکت و تعهد کاری پرسنل در پیاده سازی نظام حسابداری تعهدی و تحصیلات و تخصص پرسنل در پیاده سازی نظام حسابداری تعهدی از عوامل موثر مربوط به منابع انسانی در استقرار سیستم حسابداری تعهدی می باشد و عدم تامین مناسب نیروی انسانی مورد نیاز جهت اجرای سیستم حسابداری تعهدی بر اساس تشکیلات تفصیلی ، نبود انگیزه کافی برای پرسنل در پیاده سازی سیستم حسابداری تعهدی و عدم وجود نظام تشویق و تنبیه متناسب با فعالیتهای تعهدی از موانع موثر مربوط به منابع انسانی در استقرار سیستم حسابداری تعهدی می باشد .
اما در مجموع می توان گفت عوامل مربوط به منابع انسانی به عنوان مانعی در استقرار سیستم حسابداری تعهدی در دانشگاه علوم پزشکى کاشان نمی باشد . (P-value:0/039) در نتایج بدست آمده از پژوهش های وکیلی و نظری (۱۳۹۱) و تودور و موتیو (۲۰۰۵) عامل نیروی انسانی را از عوامل مهم و تأثیرگذار بر پیاده سازی نظام حسابداری تعهدی می دانند . همچنین در پژوهش خواجوی و اعتمادی (۱۳۸۹) منابع انسانی را در استقرار سیستم های اطلاعاتی حسابداری دارای بیشترین تأثیر می دانند .
همچنین در بین واحدهای مورد مطالعه ، مراکز آموزشی دانشگاه با میانگین ۳٫۰۹ نسبت به واحدهای ستادی و مراکز درمانی دانشگاه در وضعیت بهتری در عوامل مربوط به منابع انسانی می باشند .

۵-۲-۴ : بحث در مورد فرضیه فرعی چهارم : عوامل فنی به عنوان مانعی در استقرار سیستم حسابداری تعهدی در دانشگاه علوم پزشکى کاشان می باشد .

نتایج بدست آمده از آزمون این فرضیه نشان داد که وجود زیر ساخت مناسب نرم افزاری و زیر ساخت سخت افزاری مناسب ، وجود امکانات لازم برای ثبت عملیات حسابداری در نرم افزار حسابداری تعهدی ، اعتماد کافی مدیران و کارکنان نسبت به اطلاعات حاصل از سیستم حسابداری تعهدی و برطرف کردن به موقع اشکالات نرم افزار حسابداری تعهدی توسط برنامه نویس و همچنین به روز رسانی آن از عوامل فنی موثر در استقرار سیستم حسابداری تعهدی بوده است یعنی عوامل فنی به عنوان مانعی در استقرار سیستم حسابداری تعهدی در دانشگاه علوم پزشکى کاشان نمی باشد . (P-value:0/00) در نتایج بدست آمده از پژوهش خواجوی و اعتمادی (۱۳۸۹) مشخصات فنی سیستم های اطلاعات حسابداری را در استقرار سیستم های اطلاعاتی حسابداری دارای بیشترین تأثیر می دانند .
همچنین در بین واحدهای مورد مطالعه ، مراکز آموزشی دانشگاه با میانگین ۳٫۶۳ نسبت به واحدهای ستادی و مراکز درمانی دانشگاه در وضعیت بهتری در عوامل فنی می باشند .

۵-۲-۵ : بحث در مورد فرضیه فرعی پنجم : قوانین و مقررات به عنوان مانعی در استقرار سیستم حسابداری تعهدی در دانشگاه علوم پزشکى کاشان می باشد .

نتایج بدست آمده از آزمون این فرضیه نشان داد که شفافیت و انعطاف پذیری قوانین و مقررات مالی در اجرای سستم حسابداری تعهدی و همکاری نهاد های سیاستگزار و ناظر از عوامل موثر مربوط به قوانین و مقررات در استقرار سیستم حسابداری تعهدی می باشد و تسهیل نبودن قوانین و مقررات سازمان جهت اجرای سیستم حسابداری تعهدی و وجود قوانین و مقررات مغایر با اجرای سیستم حسابداری تعهدی به عنوان مانعی در استقرار سیستم حسابداری تعهدی در دانشگاه علوم پزشکى کاشان می باشد .
اما در مجموع می توان گفت عوامل مربوط به قوانین و مقررات به عنوان مانعی در استقرار سیستم حسابداری تعهدی در دانشگاه علوم پزشکى کاشان می باشد . (P-value: 0/908) در نتایج بدست آمده از پژوهش های وکیلی و نظری (۱۳۹۱) و تودور و موتیو (۲۰۰۵) قوانین و مقررات را از عوامل مهم و تأثیرگذار بر پیاده سازی نظام حسابداری تعهدی می دانند .
همچنین در بین واحدهای مورد مطالعه ، مراکز آموزشی دانشگاه با میانگین ۳٫۳۹ نسبت به واحدهای ستادی و مراکز درمانی دانشگاه در وضعیت بهتری در عوامل مربوط به قوانین و مقررات می باشند .

۵-۲-۶ : بحث در مورد فرضیه فرعی ششم : عوامل مربوط به حسابداری مدیریت به عنوان مانعی در استقرار سیستم حسابداری تعهدی در دانشگاه علوم پزشکى کاشان می باشد .

نتایج بدست آمده از آزمون این فرضیه نشان داد که تهیه گزارش های درون سازمانی سیستم حسابداری تعهدی جهت استفاده مدیران و کارکنان و تجزیه و تحلیل آنها از عوامل موثر مربوط به حسابداری مدیریت در استقرار سیستم حسابداری تعهدی می باشد و عدم تهیه گزارش های درون سازمانی سیستم حسابداری تعهدی در مقاطع مشخص بصورت کتبی برای مدیران جهت تصمیم گیری و عدم مقایسه نتایج گزارش های درون سازمانی سیستم حسابداری تعهدی با شاخص ها و استانداردها و گزارشات سایر دانشگاه ها از موانع موثر مربوط به حسابداری مدیریت در استقرار سیستم حسابداری تعهدی می باشد . اما در مجموع می توان گفت عوامل مربوط به حسابداری مدیریت به عنوان مانعی در استقرار سیستم حسابداری تعهدی در دانشگاه علوم پزشکى کاشان می باشد . (P-value:0/59)
همچنین در بین واحدهای مورد مطالعه ، مراکز آموزشی با میانگین ۳٫۳۱ نسبت به واحدهای ستادی و مراکز درمانی دانشگاه در وضعیت بهتری در عوامل مربوط به حسابداری مدیریت می باشند.

۵-۳ : نتیجه گیری

در این پژوهش شش عامل از جمله عوامل مدیریتی ، عوامل فرآیندی ، عوامل مربوط به نیروی انسانی ، عوامل فنی ، عوامل مربوط به قوانین و مقررات و حسابداری مدیریت به عنوان موانع مؤثر در پیاده سازی نظام حسابداری تعهدی مورد بررسی قرار گرفته اند که هر شش عامل به عنوان عوامل تأثیرگذار شناسایی شده است . مطالعه حاضر با توجه به این امر که همه شاخص ها در سطح کمتر از متوسط جزء موانع مهم و تأثیرگذار در بکارگیری حسابداری تعهدی در دانشگاه هستند ، نشان داد که از مهمترین موانع موثر در استقرار سیستم حسابداری تعهدی در دانشگاه علوم پزشکى کاشان به ترتیب می توان به عوامل مربوط به نیروی انسانی ، عوامل مربوط به قوانین و مقررات و عوامل مربوط به حسابداری مدیریت اشاره کرد . البته در این میان ، شاخص مدیریتی ، فرآیندی و فنی با میانگین بیشتر از متوسط در وضعیت نسبتاً خوبی قرار داشته اند .

۵-۴ : پیشنهادهای پژوهشگر

 

  1. برگزاری دوره های آموزشی برای مدیران جهت آگاهی از نقش و قابلیت های سیستم حسابداری تعهدی در تصمیم گیری های مالی خود (عوامل مدیریتی)
  2. تخصیص به موقع و مناسب بودجه برای استقرار سیستم حسابداری تعهدی (عوامل مدیریتی)
  3. تعریف فعالیتها و فرآیندهای لازم جهت استقرار سیستم حسابداری تعهدی (عوامل فرآیندی)
  4. تعیین شاخصهایی برای اندازه گیری عملکردسیستم حسابداری تعهدی (عوامل فرآیندی)
  5. تامین نیروی انسانی مورد نیاز جهت اجرای سیستم حسابداری تعهدی بر اساس تشکیلات تفصیلی (عوامل مربوط به منابع انسانی)
  6. برقراری نظام تشویق و تنبیه متناسب با فعالیت ها در حین اجرای سیستم حسابداری تعهدی (عوامل مربوط به منابع انسانی)
  7. تسهیل قوانین و مقررات سازمان جهت اجرای سیستم حسابداری تعهدی (عوامل مربوط به قوانین و مقررات)
  8. بررسی و برطرف کردن قوانین و مقررات مغایر با اجرای سیستم حسابداری تعهدی (عوامل مربوط به قوانین و مقررات) .
  9. تهیه گزارش های درون سازمانی سیستم حسابداری تعهدی در مقاطع مشخص بصورت کتبی برای مدیران ، جهت استفاده از گزارش های درون سازمانی سیستم حسابداری تعهدی در تصمیم گیری های خود (عوامل حسابداری مدیریت)
  • نازنین حیدری

در این فصل ابتدا یافته های توصیفی مربوط سن آزمودنی ها اشاره شده و در ادامه یافته­ های استنباطی پژوهش آورده شده است.

۴-۱- یافته های توصیفی

شرکت کنندگان پژوهش حاضر شامل زنان شاغل در بخش اورژانس بیمارستان شهدا شهر تهران می­باشند، که یافته های توصیفی مربوط به سن آن هادر جدول ۴-۱ آمده است .

جدول ۴-۱: یافته های توصیفی مربوط به میانگین و انحراف سنی شرکت کنندگان پژوهش

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

جنسیت تعداد میانگین انحراف استاندارد کمترین بیشترین
زن ۳۰ ۰۳/۳۶ ۶۲/۷ ۲۴ ۴۹

همانطور که در جدول ۴-۱ آمده است میانگین سنی شرکت کنندگان پژوهش ۰۳/۳۶ با انحراف استاندارد

۶۲/۷ می باشد. و کمترین ۲۴ و بیشترین ۴۹ سال می باشد.

۴-۲- یافته های استنباطی

در ابتدا میانگین و انحراف استاندارد متغیرهای پژوهش آورده شده است.

جدول ۴-۲: آماره های توصیفی متغیرها در پیش آزمون و پس آزمون

نتیجه تصویری برای موضوع افسردگی

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

تعداد بیشترین کمترین انحراف استاندارد میانگین گروه وضعیت متغیر
۱۵ ۷۰ ۵۳ ۶۸/۵ ۲۰/۶۱ آزمایش پیش آزمون نشخوار فکری
۱۵ ۶۹ ۵۳ ۲۲/۶ ۸۰/۶۰ کنترل
۳۰ ۷۰ ۵۳ ۸۶/۵ ۰۰/۶۱ کل
۱۵ ۴۰ ۲۵ ۱۹/۴ ۱۳/۳۱ آزمایش پس آزمون
۱۵ ۶۸ ۵۰ ۵۴/۶ ۱۳/۶۰ کنترل
۳۰ ۶۸ ۲۵ ۷۰/۱۵ ۶۳/۴۵ کل
۱۵ ۰۰/۵۵ ۰۰/۳۶ ۸۸/۴ ۰۰/۴۳ آزمایش پیش آزمون افسردگی
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت ۴۰y.ir مراجعه نمایید.

۱۵۰۰/۵۰۰۰/۳۸۵۲/۳۸۶/۴۳کنترل۳۰۰۰/۵۵۰۰/۳۶۲۰/۴۴۳/۴۳کل۱۵۲۴۱۸۷۵/۱۰۷/۲۰آزمایشپس آزمون۱۵۵۰۳۸۵۲/۳۸۰/۴۳کنترل۳۰۵۰۱۸۳۷/۱۲۹۳/۳۱کل۱۵۷۶۴۰۹۱/۱۰۸۰/۵۶آزمایشپیش آزموننگرانی۱۵۷۶۴۲۶۱/۱۰۸۰/۵۶کنترل۳۰۷۶۴۰۵۷/۱۰۸۰/۵۶کل۱۵۳۳۲۰۳۰/۴۴۰/۲۶آزمایشپس آزمون۱۵۷۶۲۱۶۵/۱۳۰۷/۵۵کنترل۳۰۷۶۲۰۶۴/۱۷۷۳/۴۰کل

همانطور که در جدول ۴-۲ مشاهده می کنید، بین میانگین های پیش آزمون و پس آزمون در متغیرهای پژوهش تفاوت وجود دارد. و برای بررسی معناداری این تفاوت در ادامه در فرضیه های پژوهش با بهره گرفتن از تحلیل کواریانس مورد بررسی قرار می گیرد.

۴-۲-۱- فرضیه اول پژوهش:

آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر میزان نشخوار فکری زنان موثر است.

برای بررسی فرضیه های پژوهش از آزمون تحلیل کواریانس استفاده گردید.

برای استفاده از این آزمون در ابتدا پیش فرض­های آن بر روی متغیرهای پژوهش مورد بررسی قرار گرفت.

پیش فرض اول: برای پیش فرض اول یعنی طبیعی بودن توزیع نمرات از آزمون K-S استفاده گردید

که در زیر مشاهده می کنید.

جدول ۴-۳ : آزمون K-S جهت بررسی نرمال بودن داده ها (نشخوار فکری)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

متغیر پیش آزمون پس آزمون
تعداد ۳۰ ۳۰
پارامترهای توزیع نرمال میانگین ۰۰/۶۱ ۶۳/۴۵
انحراف معیار ۸۶/۵ ۷۰/۱۵
اختلاف ها قدر مطلق اختلاف ۲۰۰/۰ ۱۸۹/۰
مقدار مثبت ۲۰۰/۰ ۱۸۹/۰
مقدار منفی ۱۷۰/۰- ۱۴۷/۰-
آماره K-SSig ۰۹/۱۱۸۰/۰ ۰۳/۱۲۳۲/۰

با توجه به مقدار پی و مقایسه آن با سطح معنی داری ۰۵/۰ نتیجه گرفته می شود که فرض نرمال بودن داده ها

پذیرفته می شود، بدین علت که سطح معناداری K-S بالاتر از ۰۵/۰ می باشد.

پیش فرض دوم: همگونی واریانس

با بهره گرفتن از آزمون لوین همگونی واریانس در گروه های مورد نظر مورد بررسی قرار گرفت.

جدول ۴-۴ : آزمون همگونی واریانس برای سازه نشخوار فکری

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

وضعیت آماره لوین Df1 Df2 Sig
پیش تست ۵۲۰/۰ ۱ ۲۸ ۴۷۷/۰
پس تست ۰۶/۷ ۱ ۲۸ ۰۶۷/۰

همانطور که در جدول ۴-۴ مشاهده می­کنید سطح معناداری در آزمون لوین بیشتر از ۰۵/۰ می باشد

و می توان گفت واریانس گروه ها از تجانس برخوردار است.

برای بررسی اثر آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر میزان نشخوار فکری زنان از آزمون

تحلیل کواریانس استفاده گردید.

جدول ۴-۵ : نتایج تحلیل کواریانس نمرات متغیر نشخوار فکری

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

متغیر منبع تغییرات مجموع مجذورات درجه آزادی میانگین مجذورات F سطح معناداری ضریب اتا
نشخوار فکری پیش آزمون ۸۷/۴۳۷ ۱ ۸۷/۴۳۷ ۰۰/۲۹ ۰۰۱/۰ ۵۱۸/۰
گروه ۷۲/۶۴۱۵ ۱ ۷۲/۶۴۱۵ ۹۹/۴۲۴ ۰۰۱/۰ ۹۴۰/۰
خطا ۵۹/۴۰۷ ۲۷ ۰۹/۱۵      
کل ۰۰/۶۹۶۲۵ ۳۰        

در راستای بررسی این فرضیه پژوهشی که آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر میزان نشخوار فکری زنان موثر است، نمرات نشخوار فکری در بین دو گروه آزمایشی و کنترل با بهره گرفتن از روش آماری تحلیل کواریانس مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصل از این روش در جدول۴-۵ نشان می دهد که بین نمرات گروه آزمایشی و کنترل تفاوت معناداری (F=424.99 , p<0.001) وجود دارد. این نتیجه نشان می دهد که آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر میزان نشخوار فکری زنان موثر است و بنابراین فرضیه پژوهش تایید می­گردد.

۴-۲-۲- فرضیه دوم پژوهش:

آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر میزان افسردگی زنان موثر است.

برای بررسی فرضیه های پژوهش از آزمون تحلیل کواریانس استفاده گردید.

برای استفاده از این آزمون در ابتدا پیش فرض­های آن بر روی متغیرهای پژوهش مورد بررسی قرار گرفت.

پیش فرض اول: برای پیش فرض اول یعنی طبیعی بودن توزیع نمرات از آزمون K-S استفاده گردید

که در زیر مشاهده می کنید.

جدول ۴-۶ : آزمون K-S جهت بررسی نرمال بودن داده ها (افسردگی)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

متغیر پیش آزمون پس آزمون
تعداد ۳۰ ۳۰
پارامترهای توزیع نرمال میانگین ۴۳/۴۳ ۹۳/۳۱
انحراف معیار ۲۰/۴ ۳۷/۱۲
اختلاف ها قدر مطلق اختلاف ۱۲۱/۰ ۲۴۵/۰
مقدار مثبت ۱۲۱/۰ ۲۴۵/۰
مقدار منفی ۰۹۲/۰- ۲۱۴/۰-
آماره K-SSig ۶۶۵/۰۷۶۸/۰ ۳۴۱/۱۰۵۵/۰

با توجه به مقدار پی و مقایسه آن با سطح معنی داری ۰۵/۰ نتیجه گرفته می شود که فرض نرمال بودن داده ها

پذیرفته می شود، بدین علت که سطح معناداری K-S بالاتر از ۰۵/۰ می باشد.

پیش فرض دوم: همگونی واریانس

با بهره گرفتن از آزمون لوین همگونی واریانس در گروه های مورد نظر مورد بررسی قرار گرفت.

جدول ۴-۷ : آزمون همگونی واریانس برای سازه افسردگی

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

وضعیت آماره لوین Df1 Df2 Sig
پیش تست ۸۴۴/۰ ۱ ۲۸ ۳۶۶/۰
پس تست ۰۹۴/۴ ۱ ۲۸ ۰۵۳/۰

همانطور که در جدول ۴-۷ مشاهده می­کنید سطح معناداری در آزمون لوین بیشتر از ۰۵/۰ می باشد

و می توان گفت واریانس گروه ها از تجانس برخوردار است.

  • نازنین حیدری

تحقیقات پیشین خاطر نشان می سازد که کارکنان احتمالاً در رفتارهایی که احساس می کنند که پاداشهایی را دریافت و کسب می کنند بیشتر درگیر می شوند. به نظر می رسد انواع سیستم های پاداش در شکل دهی مستقیم شهروندان خوب مؤثر باشند و سازمانها برای اینگونه رفتارها ارزش زیادی قائل هستند. برای نمونه شرکت ASDS که تحت مالکیت دولت می باشد بیان می کند در صورتی که کارکنان تمایل داشته باشند به دیگران بر اساس رویکردهایی که فراتر و ماورای آنچه وظایف رسمی نامیده می شود، کمک بکنند پاداشهای بیشتری دریافت می کنند. در کشت زارها، کارخانه ها و مؤسسات حسابداری پاداش های سالیانه به کارکنانی که بهترین ضرب المثل را از روحیه تیمی و رفتارهای صادقانه ارائه کنند داده می شود. بنابراین اکثر سازمانها پاداش های سالیانه را به کارکنانی می دهند تا حدی که در این گونه رفتارها درگیر شوند به جای این که ویژگیهای مثبت شخصیت را داشته باشند (مانند علاقه توجه به دیگران).
ارزیابی عملکرد نشان می دهد که این گونه سیستم ها کاملاً قابل رؤیت بوده و در برابر ویژگیهای شخصیت بیشتر دقیق و واضح هستند پاداش های نظیر: ارتقاء، افزایش دستمزد اغلب با ارزیابی عملکرد پیوند قوی ایجاد می کنند و ارائه پاداش ها به کارکنان بر اساس این رویکردها امکان پذیر می باشد.
هرچند امروزه ارائه پاداشها برای درگیری مستقیم در رفتار شهروندی سازمانی از طرف سازمانها به طور بالقوه ای در حال نزول می باشد و به طور سطحی کارکنانی که رفتارهای شهروندی را انجام می دهند ممکن است به لحاظ فردی توجه و رغبت کمتری به مقررات و رویه های مسئولیت وظایف و مشاغل شان داشته باشند یعنی در صوتی که سازمانها اهمیت برابر و یکنواختی برای عملکرد شهروندی قائل باشند کارکنان احتمالاً برای درگیر شدن بیشتر در رفتارهای شهروندی انگیزش پیدا می کنند و در همان حال حمایت از هنجارهای طبیعی وظایف شان کاهش پیدا می کند.
ارزیابی پاداش های سیستمی از طرف سازمان برای سنجش و ارزیابی برنامه های جبران خدمت بر اهمیت بروز رفتارهای شهروندی تأکید می کند. در نهایت سازمانها پی بردند که اهداف و پاداش پولی که با پیامدهای فردی مرتبط هستد به شدت رفتار شهروندی را دلسرد و مانع می گردند و در عوض پادشهایی که مرتبط با پیامدهای سطوح سازمانی یا گروهی هستند تمایل بیشتری به تشویق رفتار شهروندی دارند. دست کم سازمانها باید این اطمینان را ایجاد کنند که تنبیه و مجازات برای ایجاد تمایل در افراد جهت کمک و همیاری به همکاران در وظایف یا پروژه های خاص که منافعی برای کل سازمان در بر دارد، غیر مؤثر و غیر کارآمد است و در همان حال مدیران بایستی این اطمینان را ایجاد کنند که دادن پاداشها به کارکنانی که در رفتارهای رقابتی و فاقد همکاری درگیر می شوند (یعنی عدم قبول کمک به همکاران و عدم اقدام جهت مشارکت در پروژه های خاص) با مفاهیم رفتار شهروندی خوب ناسازگار است.
البته وجود خط مشی های کاری منعطف، خانوادگی و دوستانه ابزار دیگری است که می تواند رفتار شهروندی را سبب گردد و این گونه خط مشی ها رفتار شهروندی را براساس دو رویکرد تسهیل می کنند:

برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.
  • سازمانها را تشویق می کنند تا کارکنانی که می خواهند به آنها توجه و رغبت نشان دهند و ضمناً برای آنها ارزش قائل باشند، شناسایی کنند.
  • این خط مشی ها برای کارکنان حمایت های مورد نیاز جهت اجرای رفتار شهروندی را فراهم می کند.
  • برای مثال کارکنانی که برای درگیری طولانی مدت و فشرده در رفتار شهروندی سازمانی مستعدتر هستند کارفرمایان شان لازم است برای آنها تسهیلات پزشکی، بهداشتی و مراقبتی روز مره را ایجاد کنند.

۶-۲-۲ سیستم های غیر رسمی رفتار شهروندی را تشویق و ترغیب می کنند
علاوه بر اقدامات و عملکردهای رسمی سازمان که کوشش های آنان در جهت تقویت رفتار شهروندی مؤثر می باشد سازمانها می توانند فرآیندهای غیر رسمی که اینگونه رفتارها را بیشتر توسعه و پرورش می دهند، ایجاد کنند. شماری از روانشناسان اجتماعی استدلال می کنند که فشارهای اجتماعی و هنجارهای گروهی غالباً بیانگر تعیین کننده های قویتر رفتار فردی در برابر مکانیسم های رسمی می باشند و به همین علت توسعه مکانیسم های غیر رسمی نظیر، فرهنگ مشارکتی یک رکن اساسی و محوری در تقویت رفتار شهروندی در محیط کار است. فرهنگ مشارکتی نرمها، اعتقادات و ارزشهای یک سازمان راتوصیف می کنند و سازمانهای اثربخش بایستی اعتبار و روایی لازم را برای فرهنگ مشارکتی پدید آورند به این جهت که به رفتارهای شهروندی ارزش می بخشد.
بنابراین تأکیدات بیشتر بر اجرای تلاشها و کمک های فوق العاده یعنی extramile (پیمودن فاصله های اضافی) نسبت به شرکت، مشتریان و دیگر کارکنان احتمالاً شهروندی خوب را در محیط کاری پرورش می دهند. ظهور و ترویج فرهنگ مشارکتی از طریق فرایند جامعه پذیری مؤثر صورت می گیرد. جامعه پذیری فرآیندی است که اعضای تازه سازمانها در مورد آنچه که از نظر دیگر اعضای سازمان، پسندیده و مورد قبول است یاد می گیرند و آموزشهای لازم را در این خصوص طی می کنند.
مدیران و رهبران در رفتارهای کمکی درگیر می شوند تا نمونه و الگویی برای زیردستانشان باشند، مدیران از کارکنانشان انتظار رفتارهای فراتر و ماورای آنچه که وظایف رسمی نامیده می شود، دارند. برای نمونه در شرکت Jetblue CEO دیوید نیلیمن اغلب به عنوان خلبان هواپیمایی پی برد که بایستی به همکارانش و مشتریان در تمیز کردن هواپیما کمک کنند تا زمان پرواز را کاهش دهند.
در صورتی که سازمانها رفتارهای فداکارانه و ایثارگرانه را از کارکنان شان انتظار داشته باشند آنها بایستی طرقها و رویه هایی که متناسب با ارتقا دهنده اینگونه مشارکت ها است، به وجود آورند. که در واقع اینگونه رویه ها روابط قراردادی نامیده می شود براساس روابط قراردادی تعهدات دوجانبه ای بین مدیران و کارکنان وجود دارد (مارک بولینو[۴۹]، ویلیام ترنلی[۵۰]، به نقل از (توره، ۱۳۸۳).
۷-۲-۲ عوامل کلیدی تأثیرگذار بر رفتار شهروندی سازمانی یا OCB
اخیراً محققان برخی از عوامل نهفته و پنهانی که تأثیراتی کلیدی بر روی OCBدارند را شناسایی کرده اند و درک و شناسایی این عوامل مؤسسات را قادر به بهبود و ارتقاء همیاری و کمک های داوطلبانه می سازد. اولین عامل کلیدی تأثیرگذار بر OCBفرهنگ سازمانی است.

۱) فرهنگ سازمانی

مدارک و شواهد گویای این حقیقت است که فرهنگ سازمانی یک پیش شرط بنیادی برای تقویت و پرورش رفتار شهروندی سازمانی محسوب می گردد. (ارگان و راین). کارکنان احتمالاً زمانی از مسئولیتهای شغلی پا را فراتر می گذارند، در صورتی که آنها از شغل شان راضی و خرسند باشند و سرپرستان شان را حمایت کننده و با ملاحظه تشخیص دهند، ارتباط بین عاملین و عناصر سازمانی و OCBبه شکل یک تبادل مجسم شده است و تلاشها وکوششهای کارکنان در رابطه مبادلاتی به منظور منافع پیش بینی شده مالی و اجتماعی گشترش پیدا می کنند.
۲) شخصیت و وضعیت روحی[۵۱]
شخصیت و شرایط روحی برروی کانون فردی و گروهی OCBتأثیر می گذارند. محققان خاطر نشان ساختند که شخصیت و حالات روحی خوب به فاکتورها و عناصر شخصیت بستگی پیدا می کند برخی افراد به سادگی کمک و همیاری بیشتری به همکاران بدون ملاحظه متغییرهای محیط سازمانی ارائه می کنند (میدلی[۵۲]، کجلیمر[۵۳]، پنر[۵۴]، (توره، ۱۳۸۳).
شخصیت افراد نسبتاً خصوصیات و ویژگیهای ثابتی را در بر می گیرند اما شرایط روحی افراد دایماً در حال تغییر و دگرگونی است. شرایط روحی خوشایند شانس و فرصت همیاری و همکاری افراد به همکاران را ارتقاء می دهند از آنجا که شرایط روحی افراد پیوسته به وسیله شخصیت تحت تأثیر قرار می گیرد در مقابل شرایط روحی افراد از طریق موقعیت نیز تحت تأثیر قرار می گیرد بنابراین اگر مدیران برای کارکنان یک شرکت ارزش قائل باشند و با آنها منصفانه برخورد کنند در آن صورت گروه های کاری ثابت و منسجمی شکل می گیرند و احتمالاً بیشتر کارکنان وضعیت روحی خوب و مطلوبی خواهند داشت و آنها احتمالاً طرق هایی را برای کمک به افراد انتخاب می کنند.
انتخاب و گزینش کارکنان نیز یک رویکرد برجسته ای برای بهبود شهروندی سازمانی است (موتووایدلو، لاتهم). ارتباط و وابستگی بین متغیرهای شخصیتی مفید است. دیدگاه و چشم انداز کارکنان می تواند تمایل و گرایش آنها را به منظور ایجاد کمک های برون نقش فراهم کند، البته این یک نوع رویکرد بلند مدت می باشد در واقع یک استراتژی مؤثر برای تعادل مجدد شرکت، ایجاد فرهنگی است که رفتار شهروندی را حمایت می کنند. (سکرلیکین[۵۵]، لاتهم[۵۶] به نقل از (توره، ۱۳۸۳).
۸-۲-۲ تعادل رهبری و فرهنگ سازمانی
تعادل بین رهبری و فرهنگ سازمانی سبب می گردد رفتار شهروندی مناسب توسعه و پرورش یابد، فرهنگ سازمانی الگوهای رفتاری مشترک افراد را در بر می گیرد ودر واقع فرهنگ سازمانی اصول رهنمودی و ارزشهای مشترکی هستند که افراد به آن معتقد هستند و آن به عنوان رویکردهای درست انجام چیزها تلقی می گردد و ارزش های سازمانی بر تصورات و فرضیات مشترکی استوار هستد که اعضای سازمان در خصوص موضوعات کلیدی پدید می آورند و این فرضیات ممکن است به شکل مستقیمی بر روی تصمیم گیری افراد تأثیر داشته باشد وافرادی که فاقد این گونه فرضیات مشترک هستد ممکن است داوطلبانه سازمان را ترک کنند یا این که مجبور به ترک آن سازمان شوند، زیرا آنها نمی توانند «تناسب لازم» را برقرار کنند. (کیم سلت[۵۷]، ۱۹۹۹، به نقل از توره، ۱۳۸۳)
۹-۲-۲ متغیرهای پیش بینی کننده رفتار شهروندی سازمانی
۱- رضایت شغلی و تعهد سازمانی
علاوه بر مؤلفه رضایت شغلی، تعهد عاطفی نیز به عنوان یکی از ابعاد مؤثر پیشینه OCBتلقی می شود، تعهد عاطفی عمدتاً مفاهیم ذهنی، نظیر اعتقادات شدید در مقبولیت و پذیرش اهداف سازمان و تمایلات شدید آنها را به منظور حمایت از اعضای سازمان در بر می گیرد.
۲- رهبران سازمانی
رهبران به منظور نفوذ و اثرات شدید بر روی تمایلات کارکنان برای درگیر شدن آنها در رفتار شهروندی سازمانی ظهور پیدا می کنند. به عبارت دیگر یک وابستگی و روابط متقابل ما بین کیفیت ورویکردهای سبک رهبری وجود دارد، به صورتی که محققان پی بردند که کیفیت روابط کارکنان با رهبری عوامل مؤثری در ظهور و ترویج رفتار شهروندی سازمانی است، کیفیت روابط میان رهبری – پیرو تئوری مبادله ای (LMX) نامیده می شود. پادوسکاف روشن ساخت که LMX با رفتار شهروندی پیوند و وابستگی مثبتی را ایجاد می کند. متغییر دیگر رهبری که با رضایت شهروندی سازمانی پیوند و رابطه مثبت دارد رفتارهای پاداش اقتضائی رهبران نظیر بیان احساس رضایت، تقدیر و قدردانی برای عملکرد خوب می باشد، رفتارهای رهبران احتمالاً به شکل غیر مستقیم به واسطه ادراک کارکنان از انصاف و عدالت در محیط کاری بر روی رفتار شهروندی سازمانی تأثیر می گذارند.
۳- ادراک انصاف یا عدالت
کارکنان ممکن است تصمیمات سازمانی را به شکل عادلانه ای به واسطه داده هایی که آنها دریافت می کنند اتخاذ کنند که این رویکرد عدالت رویه ای نامیده می شود.
دومین رویکرد عدالت از طریق پاداش های منصفانه به واسطه سطوح آموزش، استخدام یا پست رسمی، وضعیت شغلی و مسئولیت پذیری افراد تبیین می گردد که این رویکرد عدالت توزیعی نامیده می شود، ادراک انصاف با رفتار شهروندی سازمانی می تواند روابط و پیوند مثبتی را ایجاد کند.
۴- ادراک نقش
ادراک نقش که برخی اوقات تحت عنوان استرس های نقشی نامیده می شوند به سه دسته از قبیل: ابهام نقش و وضوح نقش طبقه بندی می گردد، تعارض نقش، ابهام نقش عمدتاً اثرات منفی بر روی رفتار شهروندی سازمانی می گذارند و از طرف دیگر وضوح نقش یا تسهیل گیری نقش با رفتار شهروندی سازمانی روابط وپیوند مثبتی را ایجاد می کنند. پادوسکاف روشن ساخت که رضایت شغلی با رفتار شهروندی سازمانی ارتباط مثبتی را ایجاد می کند و احتمالاً نسبت مشخصی از روابط ابهام، تعارض نقش و رفتار شهروندی سازمانی از طریق رضایت شغلی تعدیل می شوند.
۵- شخصیت
پنجمین عامل، متغییرهای استعداد و ویژگیهای فردی در پیشینه رفتار شهروندی سازمانی متغییرهای شخصیت را در بر می گیرد که عبارتند از: احساس مثبت( خوشایندی)، احساس منفی یا ناخوشایندی و وظیفه شناسی و تمام این عوامل به منظور تعیین جایگاه افراد براساس نگرش هایشان استوار می باشد به طوری که کارکنان را بیشتر در رفتار شهروندی سازمانی درگیر کند.
از نظر ارگان رفتار شهروندی سازمانی فقط به ویژگیهای فردی نظیر برون گرایی، درون گرایی یا گشودگی نسبت به تغییرات بستگی پیدا نمی کنند، بنابراین این ایده گویای این حقیقت است که رفتار شهروندی سازمانی به عنوان مجموعه ای از رفتارهای مقدماتی و اثر گذار به واسطه ادراک محیط شغلی مجسم شده است. رفتار شهروندی به جای بررسی ویژگی های بادوام، به علل سنجش شخصیت افراد که به طور گسترده ای در آموزشهای رفتار شهروندی سازمانی درگیر شده اند می پردازد. (ریچارد هنم[۵۸]، نرینا جیمون[۵۹]، به نقل از (توره، ۱۳۸۳).
۱۰-۲-۲ نظارت رهبری و رفتار شهروندی سازمانی
اخیراً مدارک و اسناد اثرات مثبت نظارت عملکرد بر روی اثربخشی مدیریت و عملکرد زیردستان را نشان داده است (بورمن، به نقل از توره، ۱۳۸۳) نظارت به مدیران اجازه می دهد تا اطلاعات بیشتری در خصوص عملکرد زیردستان شان کسب کنند و سپس زیردستان آن را به عنوان بازخورد مورد استفاده قرار می دهند و این یکی از رویکردهایی است که برای تمایز حداکثر و حداقل عملکرد صورت می گیرد بنابراین این رویکرد تسهیل کننده کنترل پاداش های اقتضایی می باشد.
به علاوه روابط مثبتی ما بین نظارت و عملکردهای درون نقش کارکنان یافت گردیده است، نظارت ممکن است مستقیماً عملکرد شهروندی سازمانی را کاهش دهد، به علاوه نظارت نزدیک استقلال و مسئولیت پذیری کارکنان را کاهش می دهد در ضمن نظارت عملکرد یکی از مؤلفه های کلیدی در سازمان می باشدو کنترل رو به بالا در سازمانها اهداف بلند مدتی برای تغییر ودگرگونی از طریق روابط انسانی و مهارتهای توسعه سازمانی در بر دارد. (مرنچ و بل ۱۹۸۹، کیلرت ۱۹۶۱، مک گیگور، ۱۹۶۰ به نقل از توره، ۱۳۸۳).
از یک سو یک رابطه منفی بین نظارت رهبری و OCB می تواند ایجاد گرددو از طرف دیگر مدیران معمولاً رشد و پیشرفت کارکنان شان را بر مبنای پیشرفت و تحقق انجام وظایف شان می سنجند.
مدیران از طریق شاخص های نظارت عملکرد بیشتر بر روی رفتارهای درون نقش یا شغلی تمرکز می کنند. (لارسون، کالهن، به نقل از توره، ۱۳۸۳). از آنجا که OCB یا رفتار شهروندی به واسطه تعریف و برداشتی که از آنها شده است مستقیماً به پیشرفت انجام وظایف کارکنان کمک نمی کند و کارکنان هنگامی که تحت نظارت مستقیم قرار گرفته باشند تمایل به تمرکز بیشتری بر روی رفتارهای درون نقش دارند، در واقع نظارت غالب پیشنهاد می کند در صورتی که کارکنان کار و میزان بازده آنها زیر استاندارد باشد در این وضعیت مدیران بایستی با عملکردهای درون نقش سروکار داشته باشند و احتمالاً زیردستان حداقل OCB را از خود بروز می دهند و در صورتی که رفتار رهبران بیشتر بر روی انجام وظایف تمرکز باشد احتمال رخ دادن رفتارهای برون نقش محدود می گردد.
علی رغم اثرات بالقوه منفی نظارت بر روی رفتار شهروندی سازمانی، نظارت یکی از مکانیسم های اصلی موجود مدیران به منظور حفظ رعایت انصاف در خصوص تصمیم گیری در رابطه با تخصیص پاداشها می باشد. انصاف محیط کاری موضوع بیشتر محققان بوده است (نیهف برین[۶۰]، مرمن رابرت[۶۱]، ۱۹۹۳، به نقل از توره، ۱۳۸۳).
۱۱-۲-۲ علل وعوامل شکست و ناتوانی سازمانها برای ایجاد رفتار شهروندی
نمونه و مثالهای رایج زیر در مورد شرایط و وضعیتی بحث می کنند که باعث ناتوانی سازمانها برای ایجاد رفتار شهروندی سازمانی می گردد:

  • مدیران منتظر بحرانهای سازمانی می مانند و سپس کارکنان را مورد سرزنش قرار می دهند.
  • در سازمانها بیشتر بر روی رهبران تأکید می شود و همواره اعضای گروه ها را نادیده می گیرند.
  • برنامه های اخلاقی زود هنگامی را شروع و سپس وقفه و اخلال در اجرای آنها پدید می آورند.
  • نازنین حیدری

یک شهر گورستان صفت،پژمرده خاموش
برجای رصب و جام می سجاده ی زرق
گوران نهادستند پی در مهد شیران
برجای چنگ و نای و نی هو یا اباالفضل
با ناله ی جانسوز مسکینان،فقیران
بدبخت ها،بیچاره ها،بی خانمانها… (اخوان ثالث،۱۳۶۹-۵۷)
همان گونه که درنمونه های ذکر شده مشاهده گردید،محتوای اکثر اشعار اجتماعی این دوره،فقرعمومی،نبودن عدالت و فضای نامناسب جامعه است،در این دوره به دلیل غلبه تفکرات سیاسی،درون مایه اجتماعی کمتر دیده می شود،در این دوره حتی نسبت به دوره پیش که یک دوره سکوت بود مفاهیم اجتماعی کمتری در شعر وجود داشت.
۳-۴-سروده های سیاسی وتأثیر تفکرات سوسیالیست در شعر این دوره.
بااخراج رضا شاه از ایران بر اثر فشار خارجیان،تدریجا” حاکمیت ملی از دیکتاتوری فردی به مجلس شورای ملی منتقل گردید هر چند که حاکمیت مجلس مدت زیادی دوام نیاورد اما برای چند سال (نطق) و سخن گفتن آزاد گردید و به تبع آزادی نطق،آزادی قلم نیز تأمین گشت،در این سال ها جراید،حتی آنهایی که وابسته به دستگاه دیکتاتوری بودند به شرح و بسط فجایع دوران دیکتاتوری پرداختند و جنایت آنها را افشا کردند و حتی علی رغم معتبر بودن قوانین ممنوع کننده سابق،در نهایت آزادی و می توان گفت در کمال بی پروایی آغاز به بدگویی از مسؤلان قبلی کشور نمودند «با سال ۱۳۲۰ که بند ها می گسلد،مردمی که از شدت سکوت نزدیک بوده است لال بشوند با عجله هر چه گفتنی دارند بیرون می ریزند».(ذاکر حسین،۲۳:۱۳۷۷)
در این دوره مطالب روزنامه ها مشحون از مقوله آزادی و بیان دردها و رنج های ناشی از خفقان گذشته است امّا آنچه بیشتر به چشم می آید (سروده های سیاسی) این دوره است سروده های پیرامون اشغال نظامی ایران،معایب استبداد رضا شاه و شدت خشونت و فشار اختناق حاکم بر افکار عمومی در طی بیست سال گذشته و نیز اظهار تأسف و ملال از اشغال نظامی کشور توسط نیروهای بیگانه است و حول ذکر معایب پهلوی،تأسف بر اوضاع گذشته و انتقاد و بد گویی نسبت به رجال سیاسی کشور،سرزنش خودی ناشی از گرفتاریهای وطن،بیطرفی وطن،سرزنش افسرانی که از جنگ گریخته بودند و موضوع قحط وغلا در ایران و داستانهایی از زندان وزندانیان گذشته دور می زند.
شهریار در شعر(شیون شهریور) به اشغال ایران توسط متفقین و ظلم و استبداد آنها اشاره کرده است و بر حال ایران افسوس می خورد:

برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.

 تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی

 

 

روح زرتشت سحرگه به لباس خورشید
جام جم دید کزو خون جگر می جوشید
گویی از اشک صفای دل دارا می جست
آمد افسوس کنان بر سر مهد زرتشت
گفت آتشکده آذر گشتسب که کشت
یعنی آتشکده در سینه نهان داشته ام
دید زخمی است نهان کشور جم را به جگر
کسی از شرم نیارست بر آوردن سر
کاسه چشم ندامت شد و در وی نگریست
ای وطن آمده بودم به سلام نوروز
آمدم در پی آن کوکب آفاق افروز
دگر ای مادر غمدیده به خون زیور کن
  سر برآورد در آفاق ز تخت جمشید
اشک چون پرتو خورشید به مژگان پاشید
زنگ اسکندر از آن لوح دلارا می شست
با همان خاک که از گریه به خون می آغشت
دیدم آنگاه که بر سینه نهادی انگشت
ایمن از سرزنش خلق جهان داشته ام
سخت آسیمه سر از حادثه می جست خبر
مگر از خنجر بیگانه در او یافت اثر
همه روز در آن کاسه ی خون دید و گریست
مگرم کوکب اقبال تو تابد پیروز
لیک از این غمکده رفتم همه درد و همه سوز
جشن نوروز بهل شیون شهریور کن

(دیوان شهریار،۹۰۵:۱۳۸۹)
پس از شهریور ۱۳۲۰ و در شرایطی که اوضاع ایران به علت جنگ عمومی و تجاوز قوای بیگانه به داخل کشور دگرگون شده بود و رضاشاه نیز از سلطنت کنار گذاشته شده بود،محمّد تقی بهار که از رژیم سابق به شدت ناراضی بود (شعر حب الوطن) را سرود و در ضمن انتقاد کردن از حکومت رضا شاه به پند و اندرز محمد رضا شاه می پردازد:

 

 

  • نازنین حیدری

 

      1. ابزارهای روسیه برای دستیابی به اهداف خود در آسیای مرکزی
    برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت fotka.ir مراجعه نمایید.

     

 

برای کسب منافع یاد شده، روسیه از ابزارهای سیاسی، نظامی و اقتصادی مختلفی استفاده میکند که برخی از آنها عبارتند از:
ایجاد و استفاده از نهادهای همکاری منطقهای مانند سازمان کشورهای مستقل مشترکالمنافع، فضای واحد اقتصادی[۲۷۷]، سازمان پیمان امنیت جمعی، سازمان همکاری شانگهای و جامعۀ اقتصادی اوراسیا؛[۲۷۸] سیستم همکاری مشترک نظامی که روسیه نقش مسلط و تعیینکنندهای در آنها دارد؛ اقدامهای نظامی در جهت حفاظت از صلح و آتشبس در مناطق مرزی مورد اختلاف بین کشورهای منطقه؛ گسترش همکاریهای نظامی دو جانبه؛ نظارت بر مسیرهای انتقال منابع نفت و گاز از دریای خزر؛ تقویت مشارکتهای نظامی و امنیتی ـ استراتژیک با برخی کشورهای منطقه (مانند قزاقستان)؛ برقراری و حفظ ارتباط با شخصیتها و گروه های مخالف در هر یک از جمهوریهای تازه به استقلال رسیده به منظور استفاده از موقعیت آنان در آیندۀ دگرگونیهای این کشورها و سرانجام بهرهبرداری از روابط با رهبران فعلی حاکم در این جمهوریها.[۲۷۹] مهدی صفری نیز ابزارهای دولت روسیه بویژه در زمان پوتین جهت کنترل بر منطقه را شامل موارد زیر میداند:
ـ تقویت روابط دوجانبۀ سیاسی با این کشورها بوسیلۀ سفر متقابل مقامهای روسیه و کشورهای منطقه در سطوح مختلف؛
ـ گسترش همکاری اقتصادی با این کشورها؛
ـ همکاریهای امنیتی، دفاعی و نظامی شامل انجام رزمایشهای مشترک در منطقه، تأسیس پایگاه نظامی در قرقیزستان و تقویت پایگاه های گذشته در تاجیکستان؛
ـ تقویت همکاری از طریق ساز و کارهای منطقهای در قالب سازمانهای منطقهای؛
ـ همکاری با نهادهای فرامنطقهای و بین المللی در منطقه در جهت تعدیل نقش آنها در منطقه مانند همکاری با ناتو، شورای امنیت و همکاری اروپا،[۲۸۰] گروه مینسک[۲۸۱] و نیز سازمان کنفرانس اسلامی و اوپک[۲۸۲].[۲۸۳]
نمونهای از همکاری نظامی بین اعضای سازمان کشورهای مشترکالمنافع، سازمان پیمان امنیت دسته جمعی بود. روسیه در ۱۵ مه ۱۹۹۲ این پیمان را در تاشکند با تمام کشورهای آسیای مرکزی منعقد کرد که هدف آن دفاع در مقابل تهدیدهای بالقوۀ خارج از محدودۀ کشورهای مشترکالمنافع بود.[۲۸۴] مهمترین تعهد کشورهای امضاکننده، با بهرهگیری از مادۀ ۵ پیمان سازمان ناتو، بر این اصل استوار بود که “هرگونه تهاجم به یکی از اعضا در حکم حمله به تمامی اعضا تلقی میگردد”.[۲۸۵] در ۲۴ مه ۲۰۰۰ این پیمان تجدید ساختار گردید و تعهدها در این پیمان بر تعهدها با سایر کشورها مقدم دانسته شد.[۲۸۶] همچنین در ۱۱ فوریۀ ۲۰۰۰، روسیه همراه با قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان رزمایش نظامی گستردهای برگزار کرد. گذشته از همکاریهای نظامی، روسیه به روابط اقتصادی نیز در چارچوب جامعۀ مشترکالمنافع اهمیت زیادی میدهد. در گذشته نیز این جمهوریها از نظر اقتصادی به روسیه وابسته بودند و این وابستگی اقتصادی از سوی روسیه به عنوان ابزاری برای اعمال نفوذ در منطقه استفاده میگردید؛ به عنوان مثال وابستگی از نظر حمل و نقل و یا یارانههایی که روسیه به آنها پرداخت میکرد. اما امروزه این شرایط تا حدی دگرگون شده است و کشورهای منطقه سعی میکنند تا با استقبال از سرمایه ­گذاری و حضور سایر کشورهای منطقهای و فرامنطقهای در اقتصاد خود، از نفوذ روسیه بکاهند. به این ترتیب استفادۀ سیاسی روسیه از موقعیت برتر خود در منطقه و نیز تمایل کشورهای منطقه به تثبیت موقعیت خود و فاصله گرفتن از روسیه موجب شد که این همکاریها منجر به یک بازار مشترک نشود.[۲۸۷]

عکس مرتبط با اقتصاد

    1. نگرانیهای روسیه در آسیای مرکزی بعد از ۱۱ سپتامبر

هرچند که ۱۱ سپتامبر بیانگر وجود بنیادگرایی و تروریسم در افغانستان و آسیای مرکزی بود که چنانچه با آن مبارزه نمیشد، میتوانست برای روسیه تهدیدی نگران کننده محسوب شود، اما در همین حال در آسیای مرکزی، نابودی رژیم طالبان منجر به تقویت حضور سیاسی و نظامی ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی نیز شد. ایالات متحده و اعضای ائتلاف آن، حق استفاده از پایگاه هوایی خانآباد در ازبکستان و پایگاه ماناس، نزدیک بیشکک در قرقیزستان را بدست آوردند. البته روسیه نیز در قرقیزستان و تاجیکستان پایگاه های نظامی خود را داراست. حضور نظامی غرب و ایالات متحده در آسیای مرکزی چنانکه گمان میشد، طولانی مدت بود و هدفی فراتر از نابودی القاعده و طالبان را دنبال میکرد. رئیس جمهور ازبکستان، اسلام کریموف در خلال ملاقاتی از ایالات متحده در مارس ۲۰۰۲، اعلام کرد که ” ایالات متحده میتواند در ازبکستان تا هر زمانی که مورد نیاز باشد، باقی بماند”. این اظهارنظر در واقع فرضیه های قبلی را مبنی بر اینکه ” هدف ایالات متحده ایجاد پایگاه های دائمی در آسیای مرکزی نیست، اما درصدد استفاده از پایگاه های موجود بدون تنظیم یک محدودۀ زمانی است”، تأئید میکرد.[۲۸۸]
در این رابطه، در همان زمان نیز پوتین؛ رئیس جمهور و ایگور ایوانف؛ وزیر امور خارجۀ روسیه در عین تأکید بر این نکته که کشورهای آسیای مرکزی استقلال دارند و میتوانند در سیاستهای خود تصمیم بگیرند، اظهار داشتند که انتظار دارند که حضور نظامی ایالات متحده محدودیت زمانی داشته باشد. این رویکرد دوگانه در گفتگوی ایگور ایوانف با ایزوستیا در ژوئیۀ ۲۰۰۲ نیز منعکس شده است. وی میگوید: “حضور آمریکا در آسیای مرکزی اگر در مطابقت با چارچوب زمانی تعریف شده توسط شورای امنیت سازمان ملل برای عملیات ایجاد صلح در افغانستان باشد، قابل توجیه است.” وی در این گفتگو ۱۸ ماه را برای شکل دادن به نیروهای نظامی و امنیتی افغانستان کافی میداند و البته میافزاید که ” کشورهای آسیای مرکزی این مسائل را براساس منافع شخصیشان تنظیم خواهند کرد”.[۲۸۹] در این سخنان نگرانی روسیه از حضور آمریکا و غرب در منطقه و همکاری کشورهای آسیای مرکزی با آنها به چشم میخورد.

    1. روسیه و سازمانهای منطقهای

پیش از این نیز اشاره شد که روسیه با توجه به نقاط اشتراک و منافعی که در میان کشورهای بازمانده از شوروی و به تبع آن کشورهای آسیای مرکزی دارد، همواره سعی در حضور بیشتر در این کشورها و تسلط بر اوضاع منطقه داشته است. این تسلط از آنجا که با حضور نظامی مستقیم نمیتواند تداوم داشته باشد، بنابراین روسیه از ابزارهای دیگری بهره میگیرد که یکی از مهمترین آنها استفاده از نهادها و سازمانهای منطقهای میباشد. در این راستا نهادها و سازمانهایی چون جامعۀ مشترکالمنافع، فضای واحد اقتصادی، سازمان پیمان امنیت جمعی، سازمان شانگهای و جامعۀ اقتصادی اوراسیا شکل گرفت. در آسیای مرکزی در عرصۀ اقتصادی جامعۀ اقتصادی اوراسیا فعالیت گستردهای دارد. با این حال فعالترین و تأثیرگذارترین سازمانهای منطقهای موجود در آسیای مرکزی سازمانهایی هستند که با اهداف امنیتی تأسیس شدهاند.
روسیه با هدف مدیریت امنیت در مرزهای خود از سازمانهای منطقهای از جمله سازمان کشورهای مستقل مشترکالمنافع، سازمان پیمان امنیت جمعی، و سازمان همکاریهای شانگهای که در آنها تأکید کمتری بر حاکمیت مشترک شده و منافع دولتها همچنان اصلی فرض میشود، حمایت میکند.[۲۹۰]
در منطقۀ آسیای مرکزی سازمانهای منطقهای بسیاری شکل گرفته است. با این حال رقابتهای بین کشورهای منطقه این تصور را تقویت میکند که هرگونه نهادی که بدون مشارکت روسیه و یا سایر قدرتها در منطقه شکل گرفته باشد، موفقیت چندانی نخواهد داشت. به عنوان مثال اجلاس «سازمان همکاری آسیای مرکزی»[۲۹۱] به لحاظ شکافهای عمیق اعضا، تنها به صدور بیانیه میپردازد. ازبکستان در نظر دارد این سازمان را به عنوان تجسم انحصاری آسیای مرکزی برای مذاکره و مشورت ارتقا دهد. اما قزاقستان میاندیشد این نهاد برای تاشکند ابزاری جهت تضمین برتری و اقتدار منطقهای ازبکستان است. سوء ظنها بین کشورهای آسیای مرکزی، کاستیهای توان نظامی کشورها و حضور نظامی روسیه در منطقه دست بدست هم دادهاند تا مسکو در کوششهای خود در دورۀ پس از شوروی کم و بیش کشورهای آسیای مرکزی را وادار نماید که موضوع همکاری دفاعی را از طریق ساختارهای سازمان کشورهای مشترکالمنافع دنبال نمایند.[۲۹۲]
همچنین از نظر شیرین هانتر، روسیه همواره آرزوی تغییر پیمان امنیت جمعی «سی آی اس» را به یک سازمان امنیت جمعی چندجانبه شبیه ناتو داشته است. اما اختلافهای سیاسی کشورهای کلیدی مثل ازبکستان، آذربایجان و گرجستان این هدف را غیر ممکن ساخت. در واقع پیمان امنیت دسته جمعیٍ «سی آی اس» ساز و کار ضعیفی برای پیشرفت منافع امنیتی روسیه و حفظ ثبات منطقهای است. با وجود این پیش زمینه، روسیه در تلاش برای بدست آوردن دوبارۀ جایگاه از دست رفته و تحکیم موقعیتش در آسیای مرکزی پس از ۱۱ سپتامبر، این پروژۀ قدیمی را احیا کرد و سازمان پیمان امنیت دسته جمعی را برپا کرد. در پاسخ به سؤالی در رابطه با اهداف اصلی این سازمان در یک کنفرانس خبری در آوریل ۲۰۰۳ در شهر دوشنبه، پوتین گفت: ” هدف و مفهوم فعالیتهای پیمان امنیت دسته جمعی؛ تضمین امنیت، همگرایی منطقهای و حاکمیت کشورهای عضو است. این وظیفۀ اصلی است”. وی سپس ابزارهای لازم برای این اهداف را مشخص نمود که شامل یک ستاد فرماندهی متحد، نیروهای واکنش سریع و هماهنگی سیاست خارجی کشورها بود. به این ترتیب ایجاد سازمان، یک چارچوب حقوقی و قانونی برای فعالیتهای امنیتی روسیه در آسیای مرکزی ایجاد کرد.[۲۹۳] البته ماریا راکل فرر معتقد است که دولتهای آسیای مرکزی در چهارراهی از پویاییهای همگرایانه و واگرایانه هستند. چارچوبهای امنیتی باقی میمانند که تعریف شوند. ولی در عین حال پیشامدها دائم در حال تغییر هستند. در این روند پویا، چارچوب منفصل از هم «سی آی اس» نیز، سطوح جداگانهای از روابط را ایجاد کرده است؛ اگرچه موافقتنامههای دوجانبه در بسیاری از موارد بر روح جمعی سازمان تفوق یافتهاند.[۲۹۴]
سازمان همکاری شانگهای نیز که از گروه شانگهای۵ شامل روسیه، چین، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان در خلال اجلاس شانگهای در ۱۶ آوریل ۱۹۹۶ پدید آمد، ابتدا اهدافی در ابعاد امنیت اقتصادی و حل مسائلی نظیر اختلافهای مرزی و پیشگیری از ظرفیتهای تنش نظامی در منطقه داشت. ولی از سال ۱۹۹۹- ۱۹۹۸، تمرکز اصلی فعالیتهای آن به مبارزه با «افراط گرایی مذهبی، جدایی طلبی و تروریسم بین المللی» تغییر یافته است.[۲۹۵] در اجلاس ژوئیۀ ۲۰۰۳ با پیشنهاد قرقیزستان در مورد ایجاد یک مرکز مقابلۀ ضد تروریستی منطقهای در بیشکک موافقت شد. تأکید بر مقابله با تروریسم پس از پیوستن ازبکستان به سازمان در سال ۲۰۰۱ افزایش یافت و شش کشور عضو، میثاق شانگهای دربارۀ مبارزه با تروریسم، افراطگرایی مذهبی و جداییطلبی را امضا کردند.[۲۹۶] جدایی طلبی نگرانی دیگر سازمان شانگهای است. هم روسیه و هم چین با چالشهای جداییطلبی در چچن و سینکیانگ (جایی که مسلمانان اویغور زندگی میکنند) مواجهند.
البته حوادث ۱۱ سپتامبر و پیامدهای آن از جمله حضور نظامی آمریکا در منطقه و بدست گرفتن رهبری مبارزه با تروریسم در آسیای مرکزی توسط این کشور، تضعیف نقش سازمان شانگهای را بدنبال داشت. زیرا به عنوان نهاد درگیر با امنیت منطقه نتوانست در مبارزه با تروریسم نقش جداگانهای ایفا کند و به حاشیه رانده شد. پس از این حوادث کشورهای آسیای مرکزی تصمیم گرفتند که با ایالات متحده موافقتنامههای همکاری دفاعی دوجانبه امضا کنند و در عملیات مش
ترک ضد تروریستی در منطقه به رهبری آمریکا وارد شوند.[۲۹۷]

    1. نگاه به ایران در سیاست خارجی روسیه

در مورد اهمیت ایران و نگاهی که به آن در سیاست خارجی روسیه وجود دارد، نظرهای مختلفی مطرح شده است. آ.گ.زادوخین درخصوص اهمیت ایران برای روسیه ضمن یادآوری همسایگی ایران با حاشیۀ جنوبی مرز روسیه و جمهوریهای جنوبی بازمانده از اتحاد شوروی و تأکید بر پیوندهای تاریخی میان ایران و کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز، به موقعیت جغرافیایی خاص ایران در منطقه به عنوان تنها راه دسترسی آسیای مرکزی به آبهای آزاد اشاره میکند و میگوید: “ایران که نقش رقیب ژئوپولیتیکی ترکیه را بازی میکند، خواه ناخواه متحد ارمنستان و روسیه محسوب میشود.”[۲۹۸] پس از فروپاشی شوروی مسألۀ ایران در دوره های مختلف سیاست خارجی روسیه بسیار بحثانگیز بوده است. زیرا روابط ایران و روسیه در برخی از جنبهها از جمله همکاریهای هستهای تقابل با غرب را به همراه داشت. به طور کلی مسألۀ ایران در سیاست خارجی روسیه در دورۀ مورد بحث، در چارچوب سه گفتمان مختلف در روسیه مورد ارزیابی قرار گرفته است: اول گفتمان روابط روسیه و غرب، دوم گفتمان اقتصادی و سوم گفتمان امنیتی.[۲۹۹]

  • در چارچوب روابط روسیه و غرب روابط با ایران در قالب دو نظریه توضیح داده میشود:
  1. نظریۀ ملاحظات استراتژیک: فرضیۀ اصلی در این نظریه این است که”روابط ایران و روسیه تابعی است از ملاحظات استراتژیک روسیه در سطح بین المللی”. در این نظریه فرض بر این است که مسائلی مانند اقدامهای یکجانبۀ آمریکا و مسألۀ گسترش ناتو به شرق موجب نگرانی روسیه از منزوی شدن در سطح بین المللی شده است. به همین دلیل روسها از روشهایی چون توسعۀ روابط با ایران تلاش میکنند تا همچنان جایگاه خود را به عنوان یک قدرت بزرگ حفظ کنند.

۲- نظریۀ انتقام: برخی از تحلیلگران نیز شکست روسیه در بوسنی و مسائلی نظیر حمایت نکردن اقتصادی غرب از روسیه و گسترش ناتو به شرق را موجب تقویت حس انتقام در میان تصمیم گیران روسی دانسته و روابط با دولتهای مخالف غرب مثل ایران و عراق را در این راستا توجیه میکنند.

  • نازنین حیدری

همچنین تهیه و تدوین طرح جامع توانمند سازی زنان خودسرپرست خانوار با همکاری سایر سازمان ها و نهادهای ذی ربط و تشکل های غیردولتی و تصویب آن در هیات وزیران در شش ماهه نخست سال اول برنامه لحاظ شده است.

اجرایی

در کشور ما اقدامات ملی محدودی در زمینه فعالیت زنان انجام شده است. از مهمترین اقدامات انجام شده در خصوص فقرزدایی زنان در سال های اخیر می توان به فعالیت ارگان هایی مانند کمیته امداد امام خمینی (ره) بهزیستی و وزارت کار و امور اجتماعی اشاره کرد که بر موضوعاتی از قبیل کارآفرینی و مهارت آموزی زنان سرپرست خانوار تاکید می کند که البته این طرح ها سنتی بوده، پاسخگوی نیازهای زنان سرپرست خانوار نمی باشند. نهادهای حمایتی داخل کشور لازم است با قشر آسیب پذیر جامعه تعامل برقرار کرده، برنامه های خود را مطابق با خواسته ها و علایق قشر آسیب پذیر تهیه و تدوین کنند.
تاکنون بیش از ۴۰۰ هزار طرح خودکفایی توسط کمیته امداد امام خمینی (ره) اجرا شده که ۷۳درصد این طرح ها در روستاها و شهرهای کوچک و ۲۷درصد دیگر در سایر نقاط اجرا شده و از این تعداد طرح ۳/۲۳ درصد را زنان سرپرست خانوار اجرا می کنند. سالانه بین ۱۲ تا ۱۵ هزار خانواده با اجرای این طرح های خودکفایی به استقلال مالی رسیده، از پوشش این نهاد خارج می شوند.
در پایان سال ۱۳۸۲ حدود ۲/۲ میلیون خانوار (۱۶ درصد خانوارهای کشور) تحت پوشش مستمر و سازمان یافته خدمات حمایتی کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور، بنیاد شهید و بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی قرار داشته اند و علاوه بر آنها، حداقل ۸/۲ میلیون نفر به صـورت موردی یا مقطعی از خدمات و حمایت های اجتماعی مقرر استفاده نموده اند. بیش از ۶۶درصد از خانواده ها، تحت پوشش مستمر خدمات اجتماعی و بیش از ۶۸درصد از خانواده ها و افراد، از خدمات موردی مذکور در شمول اقدامات کمیته امداد امام خمینی (ره) بهره مند شده اند. تأمین معاش در قالب پرداخت های نقدی مستمر و کمک های جنسی، تأمین خدمات بهداشتی و درمانی در چارچوب برنامه بیمه درمان اقشار نیازمند و منطبق با مقررات قانون بیمه همگانی خدمات درمانی کشور، تأمین و بهسازی و ایمن سازی مسکن، تأمین زمینه، شرایط و فرصت اشتغال و خودکفایی اقتصادی، تأمین موجبات و وسایل آموزش و تحصیل در سطوح مختلف آموزش عمومی و تحصیلات دانشگاهی، تأمین موجبات و امکانات ازدواج و تشکیل خانواده، تأمین موجبات و کمک به آزادی و رهایی زندانیان معسر واجد صلاحیت و شرایط، زمینه های اصلی خدمات معمول در نهاد کمیته امام خمینی (ره) است که زنان و کودکان بی سرپرست و بدسرپرست، سالمندان روستایی بالای ۶۰سال و افراد و خانواده های فقیر و کم درآمد روستایی و شهری، موضوع و محور اساسی حمایت ها و جامعه هدف می باشند.
از جمله اقدامات بهزیستی اجرای طرح توانمندسازی زنان سرپرست خانوار با افزایش توانایی های فردی و جمعی زنان از طریق فراهم کردن ضوابط و امکانات لازم به منظور بهبود دسترسی زنان به فرصت های اقتصادی، اجتماعی، منابع فرهنگی و بازار اشتغال می باشد. خدمات مورد نظر دراین طرح شامل پرداخت مستمری و کمک هزینه جهت وام مسکن و اشتغال، اجرا و تقویت برنامه های کاریابی، تقویت خدمات بیمه ای، خدمات مشاوره و مددکاری، آموزش مهارت های زندگی، ارتقای آگاهی های عمومی، اصلاح باورهای نادرست در مورد زنان سرپرست خانوار بوده است. (سایت مجمع تشخیص مصلحت نظام، ۲۴/۱۰/۸۵)

عکس مرتبط با اقتصاد

راهبردها و راهکارها

 

رویکرد پیشگیری

 

تلاش جهت کاهش نرخ مرگ و میر مردان سرپرست خانوار و افزایش امید به زندگی

بزرگترین گروه از زنان سرپرست خانوار (۸۰درصد)، زنان بیوه هستند که همسر آنها به دلایلی نظیر سوانح، تصادفات و بیماری های فوت شده اند، لازم است در جهت کاهش نرخ مرگ و میر مردان سرپرست خانوار و افزایش طول عمر و امید به زندگی آنها اقدامات اساسی انجام گیرد.

کاهش نرخ جرایم در میان مردان سرپرست خانوار

از آن جا که تعدادی از زنان سرپرست خانوار به جهت زندانی بودن همسر، مسئولیت سرپرستی خانواده را بر دوش می کشند، لازم است با اتخاذ سیاست های حبس زدایی و ابهام زدایی از برخی قوانین نظیر قانون چک و دیه، نرخ زندانی شدن مردان سرپرست خانوار را کاهش داد.

گسترش پوشش بیمه بین روستائیان و عشایر

انجام بیمه روستائیان و عشایر موجب می گردد که پس از فوت یا ازکارافتادگی مردان روستایی و عشایر مقرری به خانواده آنها تعلق گیرد و تا حدی مشکلات خانواده های زن سرپرست کاهش یابد.

تلاش جهت اعاده حقوق مالی زوجه در زمان فوت یا طلاق از همسر

از آن جا که مطابق آموزه های اسلامی و قوانین مدنی مهریه، اجرت المثل، ارث زوجه و تنصیف به عنوان حقوق و پشتوانه مالی زوجه محسوب می شود، لازم است حکومت اسلامی تدابیری اتخاذ نماید تا زنان در این شرایط به ویژه در شرایطی که طلاق به دلایلی نظیر فساد اخلاقی و اعتیاد همسر انجام می شود، به طور کامل به حقوق مالی خود دست یابد.

رویکرد حمایتی

به نظر می رسد رویکرد حمایتی بیشتر باید متعلق به زنان سالمند و زنانی باشد که سطح سواد پایین تری دارند و در شرایطی نیستند که بتوانند شاغل شوند یا حرفه ای بیاموزند یا سطح سواد خود را افزایش دهند و نیز زنانی که هیچ نوع درآمدی ندارند و در تأمین نیازهای اساسی خود مشکل دارند و مابقی زنان سرپرست خانوار با رویکرد توانمندسازی و توان افزایی جهت تأمین آ‎تیه خود و خودکفایی آماده شوند.

حمایت های قانونی

 

  • اختصاص هزینه عائله مندی به زنان سرپرست خانوار
  • امکان استفاده از مستمری همسر اول در صورت جدایی از همسر دوم
  • استفاده از واژه زنان سرپرست خانواده به جای زنان بی سرپرست
  • اصلاح قانون مستمری بگیران تأمین اجتماعی (اگر مستمری بگیر در سه ماهه آخر عمر خود حق بیمه پرداخت نکرده باشد، خانواده وی پس از فوت از دریافت مستمری محروم می شوند.)
  • اختصاص ردیف بودجه خاص از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی به تمام دستگاه ها جهت حمایت از زنان سرپرست خانوار
  • رفع نابرابری دستمزدی بین زنان و مردان سرپرست خانوار در مشاغل یکسان
  • لزوم اجرای طرح بیمه زنان خانه دار و بقای این بیمه پس از فوت همسر (استفاده از ۲ بیمه همزمان منع قانونی دارد و بایستی موارد زنان سرپرست خانوار استثنا شود.)
  • تقویت نظارت و ضمانت اجرای قوانین و آیین نامه های مربوط به زنان و کودکان بی سرپرست و سرپرست خانوار در برنامه چهارم توسعه و برنامه های آتی
  • توجه به وضعیت اقتصادی دختران سرپرست خانوار (این دختران معمولاً به همراه مادر خود زندگی می کنند و به جهت اشتغال، مخارج مادر بر عهده آنهاست)
  • اصلاح دیه زنان سرپرست خانوار در صورت قتل عمدی یا سهوی
  • اعطای ۵ سال خدمت جهت بازنشستگی زنان سرپرست خانوار با ۲۵ سال کار و سی روز حقوق
  • اولویت استخدام فرزندان زنان سرپرست خانوار
  • انتقال حقوق زنان سرپرست خانوار به بازماندگان پس از فوت
  • ساماندهی بیمه های مختلف نظیر تأمین آتیه، بیمه عمر و غیره جهت تضمین زندگی آینده و تسهیل استفاده زنان سرپرست خانوار از بیمه های فوق

حمایت های اقتصادی

 

    • توجه به نرخ تورم در مستمری و کمک های اقتصادی به خانواده های زن سرپرست
    • پیش بینی افزایش بودجه سازمان های متولی در امور زنان و کودکان بی سرپرست و سرپرست خانوار با توجه به افزایش نرخ طلاق، جرایم و آسیب های اجتماعی در هر سال
    • در اولویت قرار گرفتن اشتغال زنان سرپرست خانوار (اشتغال این زنان باید به گونه ای باشد که به محل زندگی فرد نزدیک باشد و با توجه به مسئولیت تربیت کودکان و عدم امکان سپردن کودکان به مهدکودک و هزینه های آن، امکان نظارت و نگهداری فرزندان برای آنها میسر باشد)
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.
  • آموزش مهارت های شغلی و اجرای برنامه های آموزش های حرفه ای برای زنان بیکار یا جویای کار سرپرست خانوار به منظور برخورداری آنان از دانش و مهارت های جدید و افزایش فرصت های شغلی آنان
  • درج وضعیت سرپرستی خانواده در فرم های کاریابی جهت تشخیص و اولویت اشتغال زنان سرپرست خانوار
  • گشودن مجاری ویژه وام دهی به زنان سرپرست خانوار و خود سرپرست
  • ایجاد تعاونی های تولید و خدمات ویژه زنان سرپرست خانوار
  • اتخاذ تمهیدات لازم نظیر اجاره به شرط تملیک و وام مسکن و وام اجاره مسکن جهت حل مشکل مسکن زنان سرپرست خانوار
  • اعطای کمک های بلاعوض، بن ارزاق، طرح اکرام، تهیه سبد غذایی رایگان برای زنان نیازمند سرپرست خانوار با لحاظ اصل حفظ کرامت آنان
  • تشویق افراد به دادن وجوه مستحبی جهت کمک به خود اشتغال زنان سرپرست خانوار
  • بخشودگی اقساط بانکی به ویژه بانک مسکن برای زنان سرپرست خانوار فاقد شغل و دارای فرزند صغیر یا فرزند معلول و بیمار خاص
  • افزایش اعطای وام های طولانی مدت با اقساط کم بازده و اندک، جهت حل مشکل مسکن، جهیزیه، کاریابی، تحصیل خانواده های زن سرپرست
  • نازنین حیدری

محمدابراهیم باستانی پاریزی. تهران: سروش(صدا و سیما)، ۱۳۷۵، ص ۲۳ـ۲۵٫

فرمول بندی تازه ای درباره ویژگی های لهجه کرمانی.

  1. صفا، ذبیح الله. تاریخ ادبیات ایران. ج ۳: خلاصه جلد چهارم تاریخ ادبیات در ایران. تلخیص از محمد ترابی. تهران: فردوسی، ۱۳۷۴، ص ۵۴ـ۵۵٫

فصل چهارم ـ وضع علوم در قرن نهم وآغاز قرن دهم هجری: علوم ادبی (صرف و نحو تازی و پارسی).

  1. ــــــ . تاریخ ادبیات درایران در قلمرو زبان پارسی. ج۴ : از پایان قرن هشتم تا اوایل قرن دهم هجری. تهران: فردوسی، مجید، ۱۳۷۳، ص ۱۱۴ـ۱۱۶٫

فصل چهارم ـ وضع علوم در قرن نهم و اوایل قرن دهم هجری : صرف و نحو تازی و پارسی.

  1. ــــــ . تاریخ ادبیات در ایران و در قلمرو زبان پارسی. ج ۵: از اجزاء سده دهم تا میانه سده دوازدهم هجری. تهران: فردوسی، مجید، ۱۳۷۳، بخش اول، ص ۳۹۴ـ۳۹۸٫

فصل چهارم ـ وضع علوم از سده دهم تا میانه سده دوازدهم هجری: دانش های ادبی فارسی (دستور زبان فارسی).

  1. ــــــ . سیری در تاریخ زبان ها و ادب ایرانی. سلسله انتشارات شورای عالی فرهنگ و هنر مرکز مطالعات و هماهنگی فرهنگی، شماره ۳۹٫ تهران: شورای عالی فرهنگ و هنر، ۱۳۵۵، ۶۲ ص.

۱ـ آغاز سخن ۲ـ دوره زبان های کهن ۳ـ ادبیات لهجه های کهن ۴ـ زبان ها و لهجه های میانه ۵ـ ادبیات زبان ها و لهجه های میانه ۶ـ شعر در زبان ها و لهجه های کهن و میانه ۷ـ لهجه های نو در زبان و ادب فارسی.

  1. ــــــ . مختصری در تاریخ تحول نظم و نثر پارسی. قم: دفتر تبلیغات اسلامی، ۱۳۶۳، ۱۳۶ ص.

(این اوراق معدود، بخشی از تاریخ ادبیات ایران است، حاوی بحث مختصر و کلی در تحول نظم و نثر از آغاز ادبیات فارسی تا دوره معاصر.)
(اشاره گذرا به برخی ویژگی های دستوری نظم و نثر فارسی از انقراض حکومت ساسانی تا میانه قرن دوازدهم).

  1. صفری، حسین. واژه نامه راجی؛ گویش دلیجان. با پیشگفتار و یاوری فریدون جنیدی. تهران: حسین صفری، ۱۳۷۳، ص ۱۳ـ۴۲، ۵۳ـ۶۱٫

پیشگفتار= نگاهی به واژه های همریشه اروپایی؛ نداها؛ اصوات؛ تکیه برروی آواها؛ فعل ها یا واژه های ترکیبی؛ صرف فعل، نام، صفت، ندا؛ دگرگونی آواها؛ برخی آواهای ویژه؛ دیگر آواها و واک ها؛ …؛ نکات دستوری گویش دلیجان.

  1. صفوی، کوروش. از زبان شناسی به ادبیات. ج۱: نظم. تهران: چشمه، ۱۳۷۳، ۱۳۷ـ۲۶۵ص.

۴٫ مطالعات زبان شناختی ادبیات ایران: …، فصل ۵ـ بازبینی پژوهش های زبان شناختی ادبیات، فصل ۶ـ تکرار کلام، فصل ۷ـ توازن آوایی، فصل ۸ـ توازن واژگانی، فصل ۹ـ توازن نحوی، فصل ۱۰ـ سلسله مراتب نظم آفرینی.

  1. ــــــ . درآمدی بر زبان شناسی. سلسله انتشارات بنگاه ترجمه و نشر کتاب، شماره ۵۵۱٫ تهران: بنگاه ترجمه و نشر کتاب، ۱۳۶۰، ۱۷۳ص، نمودار.

۱ـ زبان شناسی، مطالعه علمی زبان ۲ـ تاریخچه زبان شناسی ۳ـ زبان شناسی جدید ۴ـ تجزیه ۵ـ آواشناسی ۶ـ واحدهای دستوری ۷ـ مکتب ساخت گرایی ۸ـ دستور گشتاری ـ زایشی ۹ـ نظریه های جدید زبان شناسی… ۱۰ـ معنی شناسی ۱۱ـ خط و زبان ۱۲ـ روانشناسی زبان ۱۳ـ جامعه شناسی زبان ۱۴ـ نسبیت در زبان.

  1. ــــــ . گفتارهایی در زبان شناسی. سلسله زبان و ادبیات، شماره۱۱٫ تهران: هرمس، ۱۳۸۰، هشت+۲۸۶ ص.*
  2. ــــــ . نگاهی به پیشینه زبان فارسی. سلسله انتشارات نشر مرکز، شماره ۱۳۴٫ تهران: نشر مرکز، ۱۳۶۷، ۱۳۳ ص، نقشه، نمونه.

فصل ۱ـ خانواده های زبانی؛ فصل ۲ـ زبان های غیرایرانی در ایران باستان؛ فصل ۳ـ زبان های ایرانی باستان؛ فصل ۴ـ ساختمان زبان فارسی باستان؛ فصل ۵ـ زبان های ایرانی دوره میانه؛ فصل ۶ـ خط در ایرانی پیش از اسلام؛ فصل ۷ـ ساختمان زبان فارسی میانه؛ فصل ۸ـ زبان های ایرانی دوره جدید؛ فصل ۹ـ خط فارسی.

  1. ــــــ . واژه نامه زبان شناسی فارسی ـ انگلیسی، انگلیسی ـ فارسی. تهران: مجرد، ۱۳۶۱، ۱۷۴ ص.

(واژه نامه زبان شناسی).

  • نازنین حیدری

هدف تمام علوم، شناخت و درک دنیای پیرامون ما است. به منظور آگاهی از مسایل و مشکلات دنیای اجتماعی، روش های علمی، تغییرات قابل ملاحظه ای پیدا کرده اند. این روندها و حرکت ها سبب شده است که برای بررسی رشته های مختلف بشری، از روش علمی استفاده شود. از جمله ویژگیهای مطالعه علمی که هدفش حقیقت یابی است استفاده از یک روش تحقیق مناسب می باشد و انتخاب روش تحقیق مناسب به هدفها، ماهیت وموضوع مورد تحقیق و امکانات اجرایی بستگی دارد و هدف از تحقیق دسترسی دقیق و آسان به پاسخ پرسش های تحقیق است (خاکی، ۱۳۸۷) .در طی فرایند تحقیق با به کارگیری ابزارهای جمع آوری، داده ها به طور عینی و معتبر، مشاهده، بررسی و استخراج می شوند و سپس با بهره گرفتن از فنون تجزیه و تحلیل توصیفی و استنباطی بطور کمی و غیر کمی سعی می شود که ادعاها و حدس های علمی اولیه (فرضیه ها) آزمون شده و در نهایت فرضیه ها رد یا پذیرفته شوند و نتیجه گیری نهایی صورت پذیرد.

جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت jemo.ir مراجعه نمایید.

 

۳-۲) روش تحقیق

از نظر روش شناسی این تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می باشد که در آن بررسی می شود که، آیا متغیر یا متغیرهای مستقل بامتغیر وابسته رابطه دارند؟ واگر این رابطه وجود دارداندازه و شدت آن چقدر است؟ (خاکی، ۱۳۸۷). درحقیقت تحقیق همبستگی که خود زیر مجموعه تحقیقات توصیفی (غیر آزمایشی) است با این هدف انجام می شود که رابطه میان متغیرها را نشان دهد. این تحقیق ازنظر طبقه بندی تحقیقات با توجه به اهداف آنها، در زمره تحقیقات با ماهیت توصیفی قرار دارد. هدف هر مطالعه توصیفی عبارت است از تشریح جنبه هایی از پدیده مورد نظر پژوهش گروبا دیدگاهی فردی، سازمانی، صنعتی ونظایر آن (سکاران، ۱۳۸۶). از لحاظ نوع نظارت ودرجه کنترل این تحقیق در زمره تحقیقات میدانی قرار دارد، چرا که محقق متغییر ها را در حالت طبیعی آن ها بررسی می کند. از لحاظ وسعت کاربرد این تحقیق در سطح تحقیقات کاربردی قرار دارد، و نهایتاً از لحاظ روش جمع آوری داده ها و اطلاعات این تحقیق از نوع میدانی می باشد.

۳-۳) جامعه و نمونه آماری

جامعه آماری عبارت است تعدادی از عناصر مطلوب مورد نظر که حداقل دارای یک صفت مشخصه باشند . به عبارت دیگر، جامعه آماری به کل گروه افراد، وقایع و چیزهای اشاره دارد که محقق می خواهد به تحقیق درباره آن بپردازد (سکاران، ۱۳۸۶). جامعه آماری این تحقیق شامل شرکت های تولیدی استان گیلان واقع درشهرستان رشت می باشد وشیوه نمونه گیری دراین تحقیق به صورت تصادفی ساده است. از آنجائیکه تعداد شرکت های تولیدی فعال مورد مطالعه براساس آمار تهیه شده از شرکت شهرک صنعتی استان گیلان ۲۱۲ شرکت است، از فرمول نمونه گیری جامعه محدود استفاده می شود:

به این ترتیب حداقل حجم نمونه مورد نیاز ۱۰۹ شرکت می باشد. با توجه به اینکه احتمال عدم برگشت پرسشنامه وجود دارد، در مرحله توزیع پرسشنامه تعداد۱۵۰ شرکت در جامعه آماری در نظر گرفته شد و بین آنها پرسشنامه توزیع گردید که در نهایت ۱۲۲ شرکت توسط شرکت ها بازگشت داده شد (نرخ بازگشت در حدود۸۱ درصد). در مرحله تجزیه و تحلیل تعداد ۶ پاسخ به علت کامل نبودن کنار گذاشته شد و تعداد ۱۱۶ پرسشنامه در تحلیل نهایی استفاده گردید.
n= حجم نمونه
N=تعداد شرکت ها
= اندازه ی متغیر وابسته مطابق توزیع نرمال استاندارد با سطح عدم اطمینان پنج درصد (  )
۲s= واریانس جامعه مورد بررسی بر اساس متغیر وابسته (عملکرد)

۳-۴) روش و ابزار جمع آوری داده ها

روش جمع آوری داده ها در این تحقیق میدانی می باشد. روش های میدانی به روش هایی اطلاق می شود که محقق برای گردآوری اطلاعات ناگزیر است با مراجعه به افراد یا سازمان ها و غیره و نیز برقراری ارتباط مستقیم با آنها اطلاعات مورد نظر خود را جمع آوری نماید. یکی از ابزارهای رایج تحقیقات برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه می باشد . پرسشنامه مجموعه از سوال ها است که در آن از پاسخ دهنده خواسته می شود نظر خود را نسبت به آنها ارائه نماید.
جدول ۳-۱) سوالات پرسشنامه به تفکیک ابعاد

 

 

 

 

 

  • نازنین حیدری

مهدویان، فاطمه. (۱۳۷۶). بررسی تأثیر آموزشی ارتباط بر رضامندی زناشویی و سلامت روانی. پایان نامه ی کارشناسی ارشد، انیستیتو روانپزشکی تهران.
ناصری، ح، و نیک پور، ر. (۱۳۸۳). بررسی اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر بهداشت دانشجویان. سمینار سراسری بهداشت روانی دانشجویان ، ۲٫
نجات، حمید. (۱۳۸۵). بررسی تأثیر آموزش مهارت های زندگی بر میزان صمیمیت زوجین. دومین کنگره آسیب شناسی خانواده در ایران، دانشگاه شهید بهشتی، ۲٫
نظری، علی محمد. (۱۳۸۳). بررسی و مقایسه ی تأثیر برنامه غنی سازی ارتباط و مشاوره راه حل محور بر رضایت زناشویی زوجین شاغل. پایان نامه دکترای مشاوره، دانشگاه تربیت معلم تهران.
نوابی نزاد، شکوه. (۱۳۸۰). مشاوره ازدواج و خانواده درمانی. انتشارات انجمن اولیا و مربیان تهران.
هالفورد، کیم. (۲۰۰۷). زوج درمانی کوتاه مدت. (ترجمه ی مصطفی تبریزی، مژده کاردانی و فروغ جعفری۱۳۸۴). تهران: انتشارات فرا روان.
هانتر،ک. (۱۹۹۳). آموزش مهارت های زندگی. (ترجمه ی نسرین عبدالله زاد، ۱۳۷۸). چاپ اول، تهران: سازمان بهزیستی کشور.
هویلی پور، سارا و همکاران. (۱۳۹۰). اثر بخشی آموزش پیش از ازدواج بر انتظارات و نگرش های زناشویی فرزندان دختر در آستانه ازدواج کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب. مجله ی یافته های نو در روان شناسی، سال هفتم، ۲۳٫

Barnez, H.L. & Schumm, W.L. & Jurich, A.P. & Bollman, S.R.(2007). Marital statis faction:pasitive regard versus effective communications as explanatory variables. Journal sychology, 123,71-78.
Beck, A.T. (1998). Love is never enough. New York. Harper & Row
Bowell, T. Kemp G.(2005). Critical thinking a concise guide. 3rd ed. New York: Routledge: 8.
Berger, R. (1999). Couples theory. Printed by Edwards Brothers. Lillington. NC.
Bulter, M.H. & Wampler, K.S. (1999). Ameta-analytical deta of search on the couple communication program. Amercan journal of family therapy, 27, 233-243.
Caar, g. (2000). Rehabilitation Nursing Mosby Co. 202.
Carruthers,P. & Smith,P. (1996). Theories of Theories of Mind. Cambridge: Cambridge University Press.
Dessty, J. (2002).Neutralizer I empathy. Journal of L Encephale, 28, 9-20.
Douglass, I. V. Frazier, M. and Douglass, R.(1995). The Marital Proble,s Questionnaire(MPQ),A short screeng instrument for marital therapy.Journal of Family Issues,17:386-407.
Findlay .L.C.Girardi,A.& Coplan, R.H. (2006).Links between empathy, social behavior and social understanding in early childhood. Journal of Early Chilhood Research Quarterly, 21,3,347-359.
Forman, T L. (2002). The social ecology of marriage and other intimate unions. Journal of Marriage and the Family, 62, 298-320.
Francesca, A. B.(2004).Implications of remarriage and stepfamily formation for marriage education.
Greif, C. Malherb P.(2001). Fundamental and nursing. The art and science of nursing care. Philadelphia: Lippincott Co. 50.
Growe, M & Ridley, J. (2000). Therapy with couples: A behavioral – systems approach to couple relationship and sexual problem. Second ed. Blackwell Science.
Halford, W.K. Lizzio,A. Wilson,K.L. & Occhipinti,S. (2007). Does working at your marriage help? Couple relationship, Self – regulation and satisfaction in the first 4 years of marriage. Journal of Family Psychology, 21(2), 185-194.
Halog, MH. Bocom, C.Marc man, k. (1988). Effects of insulin and streptozocin- induced diabetes on brain norepinephrine metabolism in rats.
Halpern, DF.(1999). New direction for teaching and learning, teaching for critical thinking: Helping college students develop the skills and dispositions of a critical thinker. USA: Jossey-Bass; 69.
Kaplan and Sadock. (2003). Synopsis of psychiatry.Behavioral sciences/ clinical psychiatry.9th Mosby. 801, 111-112.
karter B. L. (1971). Sources of marital dissatisfaction among newly separated persons. Journal of Family Issues, 6, 359-373.
Kerdova, D. H., giv, K., varen C. (2005). Long-Term Prediction of Marital Quality Following a Relationship Education Program: Being Positive in a Constructive Way. Journal of Family Psychology, 20(3), 448–۴۵٫
Markman, L. F. & Breslow, L. (1993). Health and the ways of living: The Alameda County Study. NewYork: Oxford University Press.
MerzL, n. londerzberg, J. (2002). The psychological well-being of family members of individuals with schizophrenia.Soc Psychiatry Epidemiol, Mar 36(3): 128.
Mishal, A. (2001).The Empirical validation of relationship enhancement Couple/family Therapies.In handbook of Research and Practice in Humanistic psychotherapies, edited by David Cainand JulesSeeman.Washington: American Psychological Association.
Olson, DH. (2001). Rational for the premarital education bill. State of Minnesota.
Phye, GD. (1987). Handbook of academic learning: Construction of knowledge. USA:Academic: 452.
Parish. W.E.(1992). Aquasi-exprimental evaluation of the premarital assessment program for premarital counseling. Australian and Newzealand journal of family therapy. Vol13.
Rozen grander, R.& Previti, D. (2004). Peoples Reasons for Divorcing: Gender, Social Class, the Life Course, and adjustment. Journal of Family Issues, 24(5), 602-626.
Sullivan, k.y. Brodbury, T.N. (1996). Preventing marital dysfunction, the primacy of secondary strategies. The behavior therapist. Vol 19.
Spanier, G., & cole, C. (1976). Taward clarificon and investigation of marital adjustment. International Journal of the Family, 6, 121-146.
Stanley, S. (2006). Making acase for premarital education. Family relations,50,272-280.
towang, L. F. & Syme, S. L. (2003). Social networks, host resistance, and mortality: A nine-yearfollow-up study of Alameda County residents. American Journal of Epidemiology, 109, 186-204.
Witkin. S.L. (1983). Grouptraining in marital communication. Journal of marriage and the family . vol 45.
Yarmohamadiyan, f. Mehryar,AH. Birashk, B.(2011).Comparative study of some mental disorders in children of fatherless, martyred veterans and normal(7-12 years old) in Chalus city. Persian. Mazandaranuniv Med Sc. 81-89.

نتیجه تصویری درباره سلامت روانی

پیوست

جدول طبقه بندی منزلتی مشاغل در شهر تهران که توسط خانم شهلا کاظمی پور در سال ۱۳۷۴ تهیه شد.

 

 

 

 

 

  • نازنین حیدری