لیست پایان نامه ها

آخرین مطالب

در ابتدای این فصل خلاصه ای از پژوهش ذکر می شود. و سپس بحث تحلیلی نتایج پژوهش و مقایسه آن با سایر پژوهش های مخالف و موافق بیان می گردد. و همچنین در انتهای فصل جمع بندی مطالب و پیشنهادهای کاربردی برگرفته از پژوهش و پیشنهادهایی برای پژوهش های بعدی ارائه می شود.

جهت دانلود متن کامل پایان نامه به سایت azarim.ir مراجعه نمایید.

۵-۲ خلاصه پژوهش

هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین فعالیت بدنی با چاقی و وضعیت تغذیه در معلمان زن ابتدایی و متوسطه شهرستان آستانه اشرفیه می باشد. در این مطالعه توصیفی_مقطعی ،۱۵۰نفر از معلمان زن مقطع ابتدایی و ۱۵۰ نفر از معلمان زن مقطع متوسطه با روش نمونه گیری تصادفی و با مراجعه به مدارس دخترانه در شهرستان آستانه اشرفیه مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات فردی نمونه ها توسط پرسشنامه جمع آوری شد. برای ارزیابی میزان فعالیت بدنی از پرسشنامه فعالیت بدنی بک، و وضعیت تغذیه از پرسشنامه تغذیه آدامی کوردرا استفاده شد. وزن نمونه ها با ترازوی عقربه ای استاندارد و قد، دور کمر و دور لگن با بهره گرفتن از متر نواری اندازه گیری شد. برای تعیین چاقی ،شاخص توده بدن (BMI) محاسبه شد. برای تعیین اندازهWHR ، نسبت دور کمر به دور باسن اندازه گیری شد. پس از اثبات نرمال بودن داده ها به روش آزمون کالموگراف اسمیرنف، از روش آماری tمستقل برای بررسی اختلاف بین متغیرها در دو گروه تحقیق استفاده شد. و برای بررسی ارتباط بین متغیر ها از روش آماری ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با بهره گرفتن از نرم افزار SSPS (نسخه۱۹) انجام شد.

یافته ها نشان داد که بین سطح فعالیت بدنی معلمان زن ابتدایی و متوسطه اختلاف معنی داری وجود داشت. بین BMI معلمان زن ابتدایی و متوسطه اختلاف معنی داری وجود داشت. بین WHR معلمان زن ابتدایی و متوسطه اختلاف معنی داری مشاهده شد. بین وضعیت تغذیه معلمان زن ابتدایی و متوسطه اختلاف معنی داری مشاهده شد. بین سطح فعالیت بدنی وBMI و WHRمعلمان زن ابتدایی و متوسطه رابطه منفی معنی داری وجود داشت. بین وضعیت تغذیه وBMI معلمان زن ابتدایی و متوسطه رابطه منفی معنی داری وجود داشت. اما بین وضعیت تغذیه و WHR معلمان زن ابتدایی و متوسطه رابطه معنی داری مشاهده نشد. بین سن وBMI در معلمان زن ابتدایی و متوسطه رابطه مثبت معنی داری وجود داشت. همچنین بین سن وWHR در معلمان زن ابتدایی و متوسطه رابطه معنی داری مشاهده نشد. بین سن و سطح فعالیت بدنی در معلمان زن ابتدایی و متوسطه رابطه معنی داری وجود نداشت. بین سطح تحصیلات و BMI و WHRدر معلمان زن ابتدایی و متوسطه رابطه منفی معنی داری وجود داشت.. بین سطح تحصیلات و وضعیت تغذیه در معلمان زن ابتدایی و متوسطه رابطه مثبت معنی داری مشاهده شد.

۵-۳ نتایج فرضیه های پژوهش

نتیجه فرضیه اول: معلمان متوسطه سطحWHR کمتر و مناسب تری نسبت به معلمان ابتدایی دارند.

نتیجه فرضیه دوم: معلمان متوسطه سطحBMI کمتر و مناسب تری نسبت به معلمان متوسطه دارند.

نتیجه فرضیه سوم: معلمان متوسطه وضعیت تغذیه مناسب تری نسبت به معلمان ابتدایی دارند.

نتیجه فرضیه چهارم: معلمان متوسطه سطح فعالیت بدنی مناسب تری نسبت به معلمان ابتدایی دارند.

نتیجه فرضیه پنجم: با بالا رفتن میزان فعالیت بدنی معلمان ابتدایی و متوسطه از میزان BMI کاسته می شود.

نتیجه فرضیه ششم: با بالا رفتن میزان فعالیت بدنی معلمان ابتدایی و متوسطه از میزان WHRکاسته می شود.

نتیجه فرضیه هفتم: با بالا رفتن امتیاز وضعیت تغذیه معلمان ابتدایی و متوسطه از میزان BMI کاسته می شود.

نتیجه فرضیه هشتم: بین وضعیت تغذیه معلمان ابتدایی و متوسطه و WHR رابطه معنی داری وجود ندارد، به عبارت دیگر نمی توان گفت که با بهبود وضعیت تغذیه لزوماّ میزان WHR کاهش پیدا می کند یا حتی برعکس، چون رابطه معنی دار نیست.

نتیجه فرضیه نهم: با بالا رفتن سن معلمان ابتدایی و متوسطه، میزان BMIنیز افزایش می یابد.

نتیجه فرضیه دهم: بین سن وWHR در معلمان زن ابتدایی و متوسطه رابطه معنی داری وجود ندارد. به عبارت دیگر نمی توان گفت که با بالا رفتن سن، میزانWHR کاهش پیدا می کند یا حتی بر عکس، چون رابطه معنی دار نیست.

نتیجه فرضیه یازدهم: بین سن و فعالیت بدنی در معلمان زن ابتدایی و متوسطه رابطه معنی داری وجود ندارد. به عبارتی دیگر نمی توان گفت که با بالا رفتن سن، میزان فعالیت بدنی افزایش پیدا می کند یا برعکس چون رابطه معنی دار نیست.

نتیجه فرضیه دوازدهم: با بالا رفتن میزان سطح تحصیلات معلمان ابتدایی و متوسطه، کاهش قابل ملاحظه ای در میزانBMI پیدا می شود.

نتیجه فرضیه سیزدهم: با بالا رفتن میزان سطح تحصیلات معلمان ابتدایی و متوسطه به شکل قابل ملاحظه ای میزانWHR کاهش پیدا می کند.

نتیجه فرضیه چهاردهم: با بالا رفتن میزان سطح تحصیلات معلمان ابتدایی و متوسطه، وضعیت تغذیه از امتیاز بالاتری برخوردار بوده به عبارتی وضعیت تغذیه مناسب تری داشتند.

۵-۴ بحث و بررسی

۵-۴-۱ بحث و بررسی پیرامون WHR و BMI

به عبارتی معلمان متوسطه سطحWHR و BMI کمتر و مناسب تری نسبت به معلمان ابتدایی دارند. میانگینWHR معلمان ابتدایی در حدود۸۲/۰ اما در متوسطه در حدود۷۹/۰ می باشد، در گروه متوسطه ۸۲ درصد از معلمان دارای WHR نرمال ولی در گروه ابتدایی تقریباّ ۵۹ درصد، دارای WHR نرمال هستند. وهمچنین میانگین BMI معلمان متوسطه کمتر از میانگین BMI ابتدایی می باشد. میانگینBMI ابتدایی در حدود ۹۳۸۵/۲۹ که به چاقی نزدیک تر است، اما در متوسطه در حدود۲۷ می باشد، که در گروه اضافه وزن قرار دارد.

مطالعه ای که توسط موسوی و همکاران (۱۳۹۱)، انجام شد، شیوع چاقی شکمی برحسب نسبت دور کمر به دور لگن (WHR) در مردان و زنان به ترتیب ۵/۱ و ۵۶ درصد گزارش شد، که در زنان بیشتر از مردان بود(۷۲).

در مطالعه ای دیگر که توسط عزیزی و همکاران (۲۰۰۵) انجام شد. شیوع چاقی در مردان ۵/۷۲ و در زنان ۱/۸۲ درصد گزارش شد. در نتیجه زنان دارای درصد چاقی بیشتری بودند(۴۹).

مطالعه ای که توسط نجفی وهمکاران (۱۳۸۷) در خرم آباد انجام شد، میزان WHR در مردان ۷/۲۲ و در زنان ۳/۷۳ درصد گزارش شد(۸۲). تفاوت WHR در مردان نسبت به زنان، در این پژوهش ها را می توان احتمالاّ به دلیل بیشتر بودن فعالیت بدنی مردان نسبت به زنان دانست.

مطالعه ای که توسط آیت الهی و همکاران (۲۰۱۰) در شهر اراک انجام شد، شیوع چاقی بر اساس BMI در زنان و مردان را به ترتیب ۵/۱۰ و۵/۲۲ درصد گزارش کردند(۷۲).

در مطالعه ای که توسط شریفی(۱۳۹۰) در شهر اراک انجام شد. شیوع چاقی و اضافه وزن بر اساس BMI در مردان ۲۰ تا ۷۰ ساله شهر اراک به ترتیب ۰۲/ ۹و ۰۵/۲۱ درصد بود(۷۲).

همچنین در مطالعه دیگری که توسط صدر بافقی و همکاران (۱۳۸۷) در یزد انجام شد. شیوع چاقی در مردان و زنان براساسBMI را ۲/۹ و۲/۲۴ درصد گزارش کردند(۴۷).

تفاوت درصدBMI و چاقی بین زنان و مردان در شهرهای مختلف را می توان، احتمالاّ به دلیل شرایط زندگی آپارتمان نشینی و سبک زندگی کم تحرک و الگوی رژیم غذایی و وضعیت تغذیه ناسالم در شهر ها عنوان کرد. در پژوهش حاضر نیز احتمالاّ معلمان ابتدایی، به دلیل فرسودگی شغلی ناشی از سختی کار بیشتر، از انگیزه فعالیت بدنی کمتری برخوردارند، و همچنین ضعف آگاهی معلمین ابتدایی در مورد تغذیه و ارزش مواد غذایی و توجه کمتر به کنترل وزن و تناسب اندام، به دلیل میزان تحصیلات پایین تر، در نتیجه از درصد توده بدن و چاقی بیشتری نسبت به معلمان متوسطه برخوردارند. تغییرات هورمونی و به خصوص وزن گیری های متعاقب هر زایمان و یا هر دوره شیر دهی و عدم رسیدن به وزن قیلی از دیگر علت های چاقی در زنان است.

۵-۴-۲ بحث و بررسی پیرامون وضعیت تغذیه

به عبارتی معلمان مقطع متوسطه از وضعیت تغذیه ای مناسب تری نسبت به معلمان مقطع ابتدایی برخور دار بودند. که احتمالاّ به علت افزایش آگاهی بیشتر معلمان متوسطه نسبت به فواید تغذیه سالم و خطرات ناشی از مصرف سوء آن و همچنین توجه بیشتر به کنترل وزن و تناسب اندام خود می باشد. در پژوهش حاضر میانگین امتیاز وضعیت تغذیه در معلمان متوسطه بیشتر و مطلوب تر از معلمان ابتدایی است. و از آنجاییکه پدیده چاقی را نتیجه عدم تعادل بین انرژی دریافتی و هزینه انرژی در افراد می دانند. از این رو با توجه به سطح فعالیت بدنی پایین و بالابودن میزان کالری دریافتی در نتیجه سطح

چاقی بیشتر معلمان ابتدایی نسبت به متوسطه، منطقی به نظر می رسد. تحقیقات مشابه ای که کاملاّ همسو با فرضیه حاضر باشد، در زیر آمده است.

لیک[۳۰] وهمکارانش(۲۰۰۹)، ارتباط مثبت و معنی داری بین میزان کالری دریافتی و شاخص های الگوی رژیم غذایی با رفتارهای کم تحرک مشاهده کردند.(۱۱۱)

زارعی(۱۳۹۱)، در طی یک تحقیقاتی، هیچ تفاوت معنی داری بین سطح فعالیت بدنی و میزان کالری دریافتی و مصرف درشت مغذی ها مشاهده نکرد(۳۳).

برخی از مطالعات نیز یافته های متفاوتی با مطالعه حاضر گزارش کردند. چنانچه کیم[۳۱] و همکاران(۲۰۱۰)، میزان انرژی دریافتی نوجوانان گروه فعال را به طور معنی داری نسبت به نوجوانان گروه بی تحرک بالاتر گزارش کردند(۴۱). تفاوت در یافته های مطالعه اخیر با سایر مطالعات ممکن است ناشی از اختلاف در شیوه اندازه گیری، وضعیت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، عوامل محیطی و تفاوت های فردی شامل سن و ارث و خطا در گزارش دهی باشد.

عکس مرتبط با اقتصاد

۵-۴-۳ بحث و بررسی پیرامون فعالیت بدنی

به عبارتی معلمان مقطع متوسطه سطح فعالیت بدنی بیشتری نسبت به معلمان ابتدایی داشتند. در پژوهش حاضر، میانگین امتیاز فعالیت بدنی معلمان متوسطه در حدود۷۳۷۵/۷ و در معلمان ابتدایی در حدود ۰۸۸۰/۷ می باشد که نشان می دهد، معلمان متوسطه فعال تر از معلمان ابتدایی هستند. و از آنجاییکه معلمان متوسطه از سطح تحصیلات و آگاهی بیشتری برخوردارند در نتیجه در مقایسه با معلمان ابتدایی از انگیزه و نشاط بیشتری برخوردارند و تمایل بیشتری برای شرکت در فعالیت های بدنی دارند. تحقیقات مشابهی که با پژوهش حاضر همسو می باشد ،در زیر آمده است.

یافته های مطالعه زارعی(۱۳۹۱)، نشان داد که ارتباط معکوس و معنی داری بین سطح فعالیت بدنی و توده بدنی در نوجوانان پسر ۱۴-۱۳ ساله شهر سبزوار وجود دارد. و سطح فعالیت بدنی درآزمودنی های دچار اضافه وزن و چاق به طور معنی داری نسبت به آزمودنی های لاغر و با وزن طبیعی کمتر است (۳۲). برخی از مطالعات نیز یافته های متفاوتی را گزارش کردند. زالیا و همکارانش[۳۲](۲۰۰۶)، با مقایسه سطح فعالیت بدنی نوجوانان ۱۵-۱۱ ساله مالزیایی در سه گروه لاغر، نرمال، اضافه وزن هیچ گونه اختلاف معنی داری مشاهده نکردند(۳۲).

هاساپیدو و همکارانش[۳۳](۲۰۰۶)، نیز هیچ گونه اختلاف معنی داری در میزان فعالیت بدنی نوجوانان ۱۴-۱۱ ساله شمال یونان در دو گروه نرمال و چاق مشاهده نکردند(۳۲). این دو مطالعه یکی از دلایل عدم مشاهده اختلاف معنی داری در سطح فعالیت بدنی بین گروه های مختلف وزنی را خطا در گزارش دهی و کم گزارش دادن میزان و شدت فعالیت بدنی، به خصوص در آزمودنی های چاق گزارش کردند.

در مطالعه ای توسط جلیلیان و همکاران (۱۳۸۹)، نشان دادند که بالغ بر ۶۵ درصد زنان شاغل تحرک کافی نداشتند.۷/۲۵ درصد از آنان نامنظم ورزش می کردند وتنها ۷/۸ درصد بانوان روزانه و به طور منظم ورزش می کردند(۱۸).

یوسفی و همکاران (۱۳۹۲)، در تحقیقی روی معلمان زن میانسال شهر کرمانشاه نشان دادند که فعالیت های جسمانی از طریق سلامت جسمانی و روانی با رضایت از زندگی ارتباط معنی داری دارد(۸۵).

متفکر (۱۳۸۶)، با مطالعه ای که روی ۱۵۰۰ نفر از مردان و زنان استان یزد انجام دادند به این نتیجه رسیدند که میزان فعالیت بدنی در جمعیت شهری یزد، پایین می باشد. در این مطالعه رابطه منفی بین میزان فعالیت بدنی و چاقی مشاهده شد. اما تفاوت قابل توجهی بین میزان فعالیت بدنی طبقات چاق و دارای اضافه وزن با طبقه نرمال وجود نداشت(۷۶).

آرنیو وهمکاران [۳۴](۲۰۰۲)، در مطالعه خود نتیجه گرفتند که آزمودنی های فعال از نظر جسمانی دارای سلامت عمومی بهتر و روابط اجتماعی مناسب تر ی نسبت به آزمودنی های غیر فعال بودند (۷۲).

 تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی

در یک مطالعه توسط خوروش(۱۳۸۹)، روی اعضای هیئت علمی زن و مرد دانشگاه آزاد اسلامی منطقه چهار کشور نشان داده شد که میزان فعالیت بدنی آزمودنی های زن در هر سه موقعیت کار _ورزش_اوقات فراغت به رغم تفاوت معنی دار ،کمتر از مردان است(۷۲).

در پژوهشی توسط شریفی (۱۳۹۰)، افرادی که فعالیت بدنی بیشتری داشتند از سلامت عمومی بهتری برخوردار بودند(۴۱).

شریفی راد و همکاران (۱۳۸۵)، نشان داده اند که فعالیت بدنی با سطح تحصیلات ارتباط معنی دار مثبتی دارد(۴۲).

ملک افضلی و همکاران(۱۳۸۰)، در مطالعه ای که روی زنان و مردان بالای ۲۵ سال قزوین انجام دادند، دریافتند که ۴۵ درصد مردان و ۵۷ درصد زنان در طول هفته فعالیت جسمانی ندارند(۷۸).

در تحقیقی که توسط بریان[۳۵](۲۰۰۴)، در کانادا انجام شد، برای تمام سنین۰۵۷/۰ زنان نسبت به مردان از لحاظ بدنی غیر فعال تر بودند(۸۲).

آقا علی نژاد و همکاران (۱۳۸۴)، بین وضعیت اجتماعی _اقتصادی و میزان فعالیت بدنی رابطه معنی داری گزارش نکردند. اما رابطه بین میزان فعالیت بدنی و سرمایه اقتصادی، منفی و معنی دار بود یعنی هر چه سرمایه اقتصادی خانواده بیشتر بود، میزان فعالیت بدنی کاهش می یافت(۵). در توضیح این یافته ها، که با پژوهش حاضر همسو و همخوانی داشتند. می توان به این نتیجه رسید که انتخاب شیوه زندگی که در آن مصرف مواد غذایی پرکالری و میان وعده ها بالا و همچنین داشتن تحصیلات و آگاهی کم و وضعیت اقتصادی پایین می تواند باعث کم تحرکی شود.و همچنین انتخاب شغلی با فشار روانی بالا مانند معلمی، به خصوص در مقطع ابتدایی موجب کاهش انگیزه برای شرکت در فعالیت بدنی می شود.

۵-۴-۴ بحث و بررسی پیرامون فعالیت بدنی و BMI، WHR

یعنی با افزایش فعالیت بدنی، میزان BMI و WHR کاهش پیدا کرد. پژوهش حاضر را بدین گونه توجیه می توان کرد که فعالیت بدنی و تحرک کم با کاهش سوخت انرژی و فعالیت کمتر عضلات اسکلتی و همچنین کاهش اکسیداسیون چربی در بافت های بدنی همراه است. از آنجایی که شرکت در فعالیت های بدنی نقش بسیار مهمی در سوختن انرژی دریافتی اضافی و ایجاد عادت های غذایی مناسب داشته و همچنین باعث کاهش شاخص توده بدن و چربی بدن و در نتیجه باعث کاهش سطح چاقی می شود.

یحیی آل و همکاران (۲۰۱۲)، با مطالعه روی جوانان دو کشور انگلستان و عربستان، تفاوت معنی داری را بین BMI و فعالیت بدنی آنان مشاهده کردند. بطوریکه جوانان با سطوح بالاتر BMI، تحرک کمتری داشتند(۱۴۲).

در مطالعه زارعی و همکاران(۱۳۹۱)، نشان دادند که مقادیر شاخص توده بدنی آزمودنی ها در گروه با سطح پایین فعالیت بدنی به طور معنی داری نسبت به دو گروه با سطح فعالیت بدنی متوسط و بالا بیشتر می باشد(۳۲).

محمدی و همکاران (۱۳۹۰)، در پژوهش خود، ارتباط منفی معنی داری را بین نمایه توده بدن و تحرک بدنی مشاهده کردند(۶۸).

موسوی(۱۳۹۱)، با مطالعه روی زنان و مردان شهر رشت نشان داد که انتخاب شیوه زندگی که در آن میزان فعالیت بدنی پایین بوده، موجب افزایش وزن و توده بدن می شود(۷۲).

سالوم کروگر و همکاران[۳۶](۲۰۰۲)، با مطالعه روی زنان سیاهپوست افریقایی ارتباط معکوس معنی داری را بین فعالیت بدنی و نمایه توده بدن و دور کمر مشاهده کردند، به طوریکه زنان با درآمد بالاتر و فعالیت بدنی کمتر در بیشترین خطر افزایش چاقی بودند(۱۳۳).

برهانی و همکاران(۱۳۸۷)، طی یک مطالعه ای بین شاخص توده بدن و میزان فعالیت فیزیکی ارتباط معکوسی مشاهده کرد(۷).

نوری و همکاران(۱۳۹۰)، طی یک مطالعه ای به این نتیجه رسیدند که بین چاقی با فعالیت بدنی ارتباط منفی معنی داری وجود دارد(۸۰).

استنفیلد وهمکاران[۳۷](۲۰۰۴)، با عنوان فعالیت بدنی و تغییر محیط کمر مشخص کردند که هر گونه کاهش فعالیت بدنی ،روزانه با افزایش وزن همراه بود همچنین افزایش فعالیت بدنی باعث کاهش وزن می شود(۱۳۱).

عبدالهی و همکاران(۱۳۸۹)، با مطالعه روی ۵۰۰۰مرد و زن استان گلستان، به این نتیجه رسیدند که خطر چاقی در افراد غیر ورزشکار بیش تر از افراد ورزشکار است . بر اساس این مطالعه ۵ تا ۶ ساعت ورزش در هفته میزان خطر ابتلاء به چاقی را کاهش می دهد(۵۰).

در مطالعه حاجیان و همکاران (۲۰۰۵)، رابطه منفی بین فعالیت بدنی و چاقی مشاهده شد. در این مطالعه پایین بودن فعالیت بدنی از دلایل عمده بروز چاقی عمومی و شکمی در مردان و زنان شمال ایران محسوب می شد. در این مطالعه مشاهده شد که افرادی که ۳ تا ۴ ساعت در هفته فعالیت بدنی داشتند نسبت به افرادی که فعالیت بدنی نداشتند، میزان خطر ابتلاء به چاقی در آن ها کاهش معنی دار داشت(۲۰).

در مطالعه ای که لاتی کاسکی [۳۸](۲۰۰۲)، با عنوان رابطه چاقی با فعالیت بدنی، غذاهای دریافتی، مصرف الکل، مصرف سیگار، روی ۴۵۷۷۷ نفر(مرد و زن ) ۲۵ تا ۶۵ ساله را در فنلاند انجام داند، بین فعالیت بدنی و چاقی، رابطه منفی مشاهده شد و افراد فعال افزایش وزن کمتری نسبت به غیر فعال داشتند همچنین افراد غیر فعال، BMI بالاتری نسبت به افراد فعال داشتند(۱۱۲).

عکس مرتبط با سیگار

در مطالعه گاس وگراس [۳۹](۲۰۰۵)، در آمریکا ، رزند[۴۰] و همکاران(۲۰۰۶) در برزیل نیز با این تحقیق همسو بود.(۷)

البته در مواردی هم این نوع ارتباط مشاهده نشد. این امر می تواند ناشی از انتخاب گروه سنی و جنسی خاص باشد. در مطالعه رنیر و همکاران(۲۰۰۶) نیز چنین رابطه ای مشاهده نشد. که می تواند به دلیل توجه به گروه خاصی از جامعه که دارای مشکلات روحی بوده اند به دست آمده باشد(۷).

عبدالرحیم و همکاران (۲۰۰۳)، در مطالعه خود رابطه منفی معنی داری را بین میزان فعالیت بدنی وWHR در مردان و زنان شهری فلسطین مشاهده کردند(۴۱).

در مطالعه حامدی نیا (۱۳۸۳)، رابطه مثبت معنی داری بین فعالیت بدنی و درصد چربی بدن مشاهده شد(۲۱).

در مطالعه ما و همکاران(۲۰۰۳)، مشاهده شد که بین میزان فعالیت بدنی وWHR رابطه منفی معنی داری وجود داشت(۱۱۳).

گوتیرز و همکاران[۴۱](۲۰۰۲)، در ارزیابی بهداشتی سطح ملی اسپانیا در بزرگسالان ۲۰ تا ۶۰ ساله مشاهده کردند، شاخص توده بدن و WHR افرادی که در اوقات فراغت، فعالیت بدنی نداشتند، در مقایسه با آنهایی که فعالیت بدنی داشتند، بیشتر بود و نسبت شانس چاقی عمومی و شکمی با افزایش سطح فعالیت بدنی در مردان و زنان کاهش یافت(۹۹).

کلیشادی وهمکاران (۲۰۰۷)، با مطالعه ای که روی ۸۹۵۳۲ نفر در استان انجام دادند.گزارش کردند که میزان فعالیت بدنی مردان و زنان دارای اضافه وزن و چاق مورد مطالعه، خیلی پایین تر از مردان و زنان با وزن طبیعی بود(۱۰۶).

۵-۴-۵ بحث و بررسی پیرامون وضعیت تغذیه و BMI

به عبارتی با بالا رفتن امتیاز وضعیت تغذیه معلمان ابتدایی و متوسطه از میزان BMI کاسته می شود. برخی از تحقیقات زیر با پژوهش حاضر همسو و همخوانی دارد.

در تحقیقی که توسط پور قاسم گرگری (۱۳۸۹)، انجام شد، بین نمایه توده بدن و نگرش تغذیه ارتباط معنی داری مشاهده شد. در توضیح این پژوهش می توان گفت که با افزایش سطح تحصیلات، نگرش تغذیه در بین معلمان تغییر مثبتی پیدا کرده و در انتخاب تغذیه سالم تر و کاهش توده بدنی و چاقی بسیار تأثیر گذار است(۱۳).

در مطالعه ای توسط صفریان و همکاران (۱۳۹۲)، که بزرگسالان ۶۰-۳۵ ساله شهر مشهد را مورد مطالعه قرار دادند. دو الگوی غذایی مخلوط و غربی شناسایی شد. افرادی که از الگوی غذایی غربی پیروی می کردند. با افزایش نمایه توده بدن و دور کمر همراه بودند(۴۶).

میر میران و همکاران(۱۳۸۱)، نشان دادند که پیروی از الگوی غذایی غربی (ناسالم)با افزایش وزن وBMI ارتباط دارد(۷۵).

اسماعیل زاده و همکاران(۱۳۸۹)، الگوی غذایی سالم شامل(الگوی غذایی غربی،سنتی و سالم)را در زنان معلم تهرانی شناسایی کردند. یافته های این پژوهش حاکی از ارتباط مثبت معنی داری بین الگوهای غذایی غربیوBMI مشاهده شد(۴).

گلاره کوچک پور و همکاران(۱۳۹۱)، در مطالعه خود گزارش کردند که بین الگوی غذایی ناسالم و نمایه توده بدن، ارتباط معنی داری مشاهده گردید(۶۰).

سالوم کروگر و همکاران(۲۰۰۲)، با مطالعه روی زنان سیاهپوست افریقایی، ارتباط معنی داری را بین کل انرژی دریافتی با BMI مشاهده کردند(۱۳۳).

اسکرودر وهمکاران [۴۲](۲۰۰۴)، گزارش کردند بین چاقی و پیروی از الگوی غذای مدیترانه ای رابطه منفی وجود داشت. افرادی که از الگوی غذایی مدیترانه ای پیروی می کردند، میوه، سبزی، روغن گیاهی و ماهی بیشتری مصرف می کردند. همچنین این افراد تمایل داشتند غذاهای پر چرب و غذاهای آماده ،شیرینی جات و گوشت کمتری استفاده کنند، شیوع چاقی و توده بدنی در این افراد پایین تر بود(۵۲).

در مطالعه ما و همکاران[۴۳](۲۰۰۳)، مشاهده شد که تعداد وعده های غذایی در روز با خطر کمتری از چاقی همراه است .افرادی که در روز ۴ وعده غذایی یا بیشتر داشتند، همچنین افرادی که از خوردن صبحانه صرف نظر می کردند، نسبت به کسانی که به طور منظم صبحانه می خوردند،۵/۴ برابر بیشتر در معرض خطر چاقی و افزایش توده بدنی قرار داشتند(۱۱۳).

پانایوتاکس و همکاران[۴۴](۲۰۰۶)، بین اضافه وزن و چاقی با پیروی از الگوها و عادت های غذایی مدیترانه ای رابطه منفی مشاهده کردند. از مقایسه امتیاز الگوها و عادت های غذایی طبقات مختلف BMI مشخص شد، افراد دارای وزن طبیعی، امتیاز بالاتری نسبت به افراد چاق و دارای اضافه وزن داشتند(۱۲۷). در مجموع یافته ها نشان داد که تغییر سریع در شیوه زندگی از جمله تغیر در الگوی مصرف مواد غذایی، افزایش مصرف مواد غذایی پرکالری، میان وعده ها و قند های ساده و کاهش میزان فعالیت بدنی، روند فزاینده ای برای شیوع چاقی، افزایش توده بدنی وعوامل خطر بیماری های مزمن را دارد.

دمیرچی و مهربانی(۱۳۸۸)، با مطالعه بین رانندگان تاکسی شهر رشت، رابطه معنی داری بین مقادیر شاخص توده بدن و الگوهای غذایی مشاهده نکردند(۲۸). یکی از دلایل عدم مشاهده اختلاف معنی دار ممکن است، خطا در گزارش دهی باشد.

۵-۴-۶ بحث و بررسی پیرامون و ضعیت تغذیه و WHR

به عبارتی با بهبود وضعیت تغذیه، تغییرات زیادی در WHR مشاهده نشد. این عدم رابطه معنی داری احتمالاّ خطا در گزارش دهی وکم گزارش دادن آزمودنی ها می باشد. اما مطالعاتی نیز وجود دارد که ارتباط معنی داری را بین وضعیت تغذیه وWHR نشان می دهد که در تحقیقات زیر آمده است.

محمدیان و همکاران (۱۳۸۹)، با مطالعه روی دختران راهنمایی شهر گرگان مشاهده کردند که ارتباط معنی داری بین الگو های غذایی نا سالم(غربی) با WHRو BMI و میزان فعالیت بدنی مشاهده گردید(۶۹).

آزاد بخت و همکاران (۱۳۸۹)، ارتباط تنوع غذایی را با چاقی شکمی در میان دانشجویان دختر اصفهانی مورد بررسی قرار دادند و ارتباط معکوسی بین تنوع غذایی با چاقی شکمی WHRدر دانشجویان دختر مشاهده کردند(۳).

نیوبای و همکاران (۲۰۰۳)، درمطالعه خود با عنوان الگو های غذایی و تغییرات BMI و محیط کمر نتیجه گرفتند بین الگو های غذایی سالم و افزایش BMI و WHRرابطه منفی وجود دارد(۱۲۴). مصرف بالای میوه و سبزیجات و کاهش غذاهای پرچرب ، گوشت قرمز ، غذاهای آماده و نمک دار منجر به افزایش کمتری در چاقی محیطی و شکمی می شود . مصرف غذاهای با فیبر بالا ، سبزیجات و دسرها و میوه ها ی همراه غذا ، تخلیه معده را کاهش دادند، و به احساس سیری کمک می کنند. همچنین پاسخ انسولین را کاهش داد، و از این طریق در کاهش BMI و WHR تأثیر گذار هستند.

جانسن و همکاران [۴۵](۲۰۰۴)، در مطالعه خود بین اضافه وزن ، چاقی شکمی ، چاقی محیطی و عادات های غذایی رابطه معنی داری مشاهده کردند، افزایش BMI و WHR با مصرف میوه و سبزیجات و

نوشیدنی های سالم رابطه منفی و با مصرف غذاهای آماده چیپس و شیرینی جات رابطه مثبت داشت(۱۰۴).

۵-۴-۷ بحث و بررسی پیرامون سن و BMI

به عبارتی با بالا رفتن سن معلمان ابتدایی و متوسطه، میزان BMIنیز افزایش می یابد.یعنی در سنین بالاتر BMI افزایش و در سنین پایین تر BMI کاهش پیدا می کند. این پژوهش با نتایج پژوهش های دمیرچی و مهربانی، یابانچی، گوتیرز، نجفی و شریفی، همخوانی و همسو می باشد.

دمیر چی و مهربانی (۱۳۸۸)، در مطالعه خود گزارش کردند، شیوع چاقی با افزایش سن، کاهش فعالیت بدنی، سابقه بیماریهای قلب و عروق ، پایین بودن سطح سواد، افزایش در آمد و بیشتر بودن تعداد اعضای خانواده بیشتر می شد(۲۸).

در مطالعات دیگری در ترکیه یابانچی و همکاران [۴۶](۲۰۱۰)، که بر روی ۱۰۶۶ نفر از مردان و زنان ترکیه ای انجام دادند. مشاهده کردند، با افزایش سن، BMI افزایش می یابد و این افزایش تا سن ۶۰ سالگی ادامه دارد(۱۴۳). جهت توجیه این یافته ها می توان چنبن استنباط کرد که افراد سنین بالاتر به دلیل کاهش یافتن توانایی فیزیکی، انگیزه کمتری برای فعالیت بدنی دارند، در نتیجه باعث کاهش سوخت وساز انرژی و کاهش فعالیت عضلات اسکلتی و همچنین کاهش اکسیداسیون چربی در بافت های بدن می شود. در نتیجه توده بدنی افراد، افزایش می یابد.

گوتیرز و همکاران (۱۹۹۵)، در بررسی رابطه عوامل دموگرافیک و اجتماعی _ اقتصادی با چاقی ، مشاهده کردند که رابطه معنی داری بین سن و چاقی وجود دارد. یعنی با افزایش سن ،BMI افزایش پیدا می کند(۹۹).

نجفی و همکاران (۱۹۹۵)، با بررسی اضافه وزن و چاقی در جمعیت ۲۵ تا ۶۴ ساله شهر خرم آباد مشاهده کردند که شیوع چاقی و افزایش BMI با افزایش سن و تأهل نسبت مستقیم دارد(۸۲).

امراله شریفی و همکاران (۱۳۸۴)، در یک مطالعه به این نتیجه رسیدند که بین سن افراد باBMI و درصد چربی بدن ارتباط مستقیم معنی داری وجود داشت(۴۲).

در مطالعه ای توسط شریفی (۱۳۹۱) ، مشاهده شد که گروه سنی ۵۱ تا ۷۰ سال کمترین میزان فعالیت بدنی و بیشترین میزان BMI را داشتند و با بالا رفتن سن و سطح BMI افزایش می یابد(۴۱).

۵-۴-۸ بحث و بررسی پیرامون سن و WHR

به عبارت دیگر نمی توان گفت که با بالا رفتن سن، میزانWHR کاهش پیدا می کند یا حتی بر عکس چون رابطه معنی دار نیست. و همچنین با توجه به محدوده سنی خاص در بین معلمان، WHR بیشتر نزدیک به میانگین بوده است و نمی تواند ارتباط آن ها را باهم به خوبی بسنجد. اما تحقیقاتی وجود دارد که رابطه معنی داری را بین سن و WHR نشان می دهد.

در مطالعه ای توسط موسوی (۱۳۹۱)، رابطه مثبت معنی داری بین سن و شیوع چاقی عمومی و شکمی در مردان و زنان مشاهده شد(۷۲).

در مطالعه ای در ترکیه یابانچی و همکاران(۲۰۱۰)، گزارش کردند که مقادیر چاقی شکمی(WHR) با افزایش سن، افزایش می یابند و این افزایش تا سن ۶۰ سالگی ادامه دارد(۱۴۳).

۵-۴-۹ بحث و بررسی پیرامون سن و فعالیت بدنی

به عبارتی دیگر نمی توان گفت که با بالا رفتن سن، میزان فعالیت بدنی افزایش پیدا می کند یا برعکس چون رابطه معنی دار نیست. بر اساس نتایج این پژوهش به نظر می رسد، احتمالاّ گروه سنی در معلمان از پراکندگی کمی برخوردار بوده وگروه سنی خیلی پایین و خیلی بالا کمتر وجود داشت. و یا امکان خطا در گزارش دهی و کم گزارش دادن میزان و شدت فعالیت بدنی در گروه های سنی مختلف وجود داشته باشد. اما مطالعاتی وجود داشت که رابطه ی معنی داری را بین سن و فعالیت بدنی به اثبات رسانیده است.که در تحقیقات زیر آمده است.

در مطالعه ای توسط موسوی(۱۳۹۱)، رابطه منفی معنی داری بین سن با میزان فعالیت بدنی در دو جنس زن و مرد وجود داشت. یعنی با افزایش سن، میزان فعالیت بدنی کاهش می یافت. بیشترین میزان فعالیت بدنی مربوط به گروه سنی ۲۹-۱۸ سال و کمترین میزان مربوط به گروه سنی ۶۹-۶۰سال بود. به جزءگروه سنی ۲۹-۱۸ سال، در بقیه گروه های سنی میزان فعالیت بدنی مردان بیشتر از زنان بود(۷۲).

نورمن وهمکاران [۴۷](۱۹۹۵)، در مطالعه خود گزارش کردند که با افزایش سن، میزان فعالیت بدنی کاهش می یابد. افراد جوان تر فعالیت بدنی بالاتری نسبت به افراد مسن داشتند(۴۱).

متفکر وهمکاران (۱۳۸۶)، در مطالعه خود، ارتباط منفی بین میزان فعالیت بدنی و افزایش سن مشاهده کردند به طوریکه با افزایش سن یک کاهش تدریجی در میزان فعالیت بدنی دیده می شد(۷۶).

سوری و همکاران (۱۳۸۱)، در مطالعه ای که روی ۱۶۰۰نفر از مردان و زنان شهر اهواز انجام دادند گزارش کردند،فعالیت بدنی با افزایش سن کاهش می یابد. و فعالیت های بدنی مردان نسبت به زنان بالاتر است(۳۹).

گوتیرز وهمکاران[۴۸](۱۹۹۵)، در مطالعه خود مشاهده کردند که با افزایش سن، فعالیت بدنی کاهش می یابد. اگر چه این اختلاف بین گروه های سنی مختلف معنی دار نبود(۹۹).

۵-۴-۱۰ بحث و بررسی پیرامون سطح تحصیلات و BMI ، WHR

به عبارتی می توان گفت با بالا رفتن سطح تحصیلات، کاهش قابل ملاحظه ای در میزان BMI وWHRپیدا می شود. از نتایج بدست آمده چنین برداشت می شود که افراد دارای سطح تحصیلات بالاتر، دارای سطح اجتماعی بالاتری هستند و شیوه زندگی بهتر و سالمتری دارند، و توجه بیشتری در زمینه حفظ سلامتی و کنترل وزن وتناسب اندام دارند که می تواند شاخص توده بدن را در وضع مناسبی قرار دهد. یافته های این پژوهش با پژوهش های موسوی و آزادبخت همسو و مشابه است. و ارتباط شاخص توده بدنی با سطح تحصیلات، در مطالعات زیادی به تأیید رسیده است. ازجمله برزین و همکاران(۱۳۸۸)، با بررسی شیوع چاقی در زنان ۱۸ تا ۲۵ ساله شهر تهران مشاهده کردند، که بین شاخص توده بدن و میزان تحصیلات رابطه منفی معنی داری وجود دارد(۱۲).

امام قلی و همکاران (۲۰۰۶)، در مطالعه خود ارتباط منفی معنی داری را بین سطح تحصیلات و سطح اقتصادی با نمایه توده بدن و چاقی مشاهده کردند (۱۱۰).

حاجیان وهمکاران(۱۳۹۲)، در یک مطالعه بر روی ۱۸۰۰ نفر از زنان ۷۰-۲۰ ساله، ساکن شمال ایران، بین BMI و سطح تحصیلات ارتباط معکوس ومعنی داری را گزارش دادند(۲۰).

پانایوتاکس([۴۹]۲۰۰۶)، گزارش کرد، افراد دارای اضافه وزن و چاق نسبت به افراد با وزن طبیعی سطح تحصیلات و فعالیت بدنی کمتری داشته و از سن بیشتری برخوردار بودند(۱۲۷).

نجفی و همکاران(۱۳۸۷)، با بررسی اضافه وزن و چاقی در جمعی ۲۵ تا ۶۴ ساله شهر خرم آباد مشاهده کردند که شیوع چاقی باسطح تحصیلات نسبت عکس دارند.تمام این پژوهش ها با پژوهش حاضر کاملاّ همسو بود(۸۲).

البته مطالعاتی نیز وجود دارد که در آن ها چنین ارتباطی مشاهده نشده است. مثلاّ میر میران وهمکاران (۱۳۸۱)، در بررسی رابطه میزان تحصیلات با دریافت های غذایی،چاقی و سایر عوامل خطر ساز بیماری های قلبی عروقی به این نتیجه رسیدند که شاخص توده بدنی مردان در هیچ کدام از سطوح تحصیلی تفاوت معنی دار نداشت(۷۵).

نقاش پور (۱۳۸۹)، در مطالعه خود، بین سطح سواد و سطوح BMI در بین زنان و مردان اختلاف معنی داری را مشاهده نکردند. احتمالاّ در همه این تحقیقات، عدم معنی دار بودن، می تواند ناشی از انتخاب گروه سنی و جنسی خاص و یا اختلاف در روش های مورد استفاده و دقت در اندازه گیری متغیر های مربوطه باشد(۸۳).

در مطالعات دیگری که با یافته های پژوهش حاضر تفاوت دارد .مثلاّ در مطالعه ای توسط شریفی و همکاران (۱۳۸۴)، روی کارکنان مرد دانشگاه اهواز با بالا رفتن سطح تحصیلات، BMI افزایش یافت(۴۱).

در مطالعه ما و همکاران(۲۰۰۳)، رابطه معنی داری بین سطح تحصیلات بالاتر و خطر چاقی مشاهده شد.(۱۱۳). در توجیه تفاوت این یافته ها با پژوهش حاضر می توان چنین استنباط کرد که ممکن است، علت آن ناشی از اختلاف در شیوه زندگی، وضعیت اقتصادی و فرهنگی و یا خطا در گزارش دهی باشد.

آزاد بخت و همکاران(۱۳۸۹)، با مطالعه روی ۹۲۶ نفر از زنان ۶۰-۴۰ ساله به این نتیجه رسیدند که احتمال چاقی شکمی و افزایش WHR در زنان کم تحرک وتحصیلات کم، بیشتر بوده است(۲).

در مطالعه ای توسط موسوی (۱۳۹۱)، با وجود افزایش سطح تحصیلات، کاهش معنی داری در چاقی موضعی WHR مشاهده شد(۷۲).

۵-۴-۱۱ بحث و بررسی پیرامون سطح تحصیلات و وضعیت تغذیه

به عبارتی با بالا رفتن میزان سطح تحصیلات معلمان ابتدایی و متوسطه، وضعیت تغذیه از امتیاز بالاتری برخوردار بوده به عبارتی وضعیت تغذیه مناسب تری داشتند.

بر اساس نتایج این پژوهش به نظر می رسد که تحصیلات بالاتر، احتمالاّ با تأثیر بر شناخت و آگاهی بهتر و انگیزه و عملکرد بیشتر افراد، عامل مهمی در زمینه بهبود وضعیت تغذیه و ارتقاء سطح رفاه در زندگی محسوب شود.

شریفی و همکاران (۱۳۸۴)، با مطالعه روی کارکنان مرد دانشگاه علوم پزشکی اهواز ارتباط معنی داری بین BMI و سطح تحصیلات با مصرف چای و قهوه و مصرف صبحانه مشاهده کردند(۴۱).

میر میران و همکاران(۱۳۸۱) در بررسی رابطه میزان تحصیلات با دریافت های غذایی، چاقی و سایر عوامل خطر ساز بیماری های قلبی_عروقی به این نتیجه رسیدند که شاخص توده بدن مردان در هیچ کدام از سطوح تحصیلی تفاوت معنی داری نداشت(۷۵).

۵-۵ جمع بندی و نتیجه گیری

معلمان از گروه های تأثیر گذار بر سطح سلامت جامعه هستند و از آنجایی که تدریس کار پر دغدغه ای است. بنابر این معلمان سطح بالاتری از فرسودگی شغلی را در مقایسه با دیگر مشاغل در بخش های خدمات انسانی و مشاغل دفتری دارند.

به نظر می آید معلمان ابتدایی به دلیل سطح تحصیلات پایین تر، فرسودگی شغلی، خستگی و استرس ناشی از شرایط محیط کار و تماس روزانه با دانش آموان سنین کوچک تر که هنوز به بلوغ جسمی و عقلی کامل نرسیده اند، انگیزه کمتری برای شرکت در فعالیت بدنی دارند. در نتیجه به نظر می آید جدا از کمبود امکانات رفاهی و ورزشی، انگیزه پایین نیز عاملی برای میزان فعالیت بدنی پایین می باشد. معلمان متوسطه با سطح تحصیلات بالاتر به دلیل مطالعات و پی گیری بیشتر در زمینه های سلامت و فعالیت بدنی و همچنین با نگرش صحیح تری درباره نحوه تغذیه خود، از نمایه توده بدنی مطلوب تر و چربی کمتری برخوردار هستند. بنابراین هر قدر معلمان از انگیزه کاری بالاتری برخوردار باشند به همان میزان می توانند در کلاس از کارایی بیشتری برخوردار گردند و باعث ارتقاء در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان شوند. در نتیجه بالا بردن سطح آگاهی معلمان بسیار حائز اهمیت می باشد.

در مجموع یافته ها نشان داد که تغییر در شیوه زندگی، از جمله تغییر در الگوی مصرف مواد غذایی و مصرف زیاد میان وعده، افزایش مصرف چربی، قندهای ساده، کاهش میزان فعالیت بدنی و شرایط محیط کاری نامناسب با فشار روانی بالا، کم بودن سطح آگاهی و فرهنگ غلط تغذیه باعث چاقی در معلمان می شود. با توجه به نتایج بدست آمده، مشاهده شده که معلمان ابتدایی به دلیل فشار کاری بیشتر و سطح آگاهی کمتر از سطح توده بدنی و چربی بیشتر، فعالیت بدنی کمتر و وضعیت تغذیه نامطلوب تری نسبت به معلمان متوسطه برخوردار هستند.

۵-۶ پیشنهاد های پژوهش

۵-۶-۱ پیشنهاد های کاربردی

  • از آنجایی که شیوع چاقی با افزایش سن بیشتر می شود افزایش فعالیت بدنی به منظور کنترل وزن و جلوگیری ازچاقی لازم به نظر می رسد.
  • باتوجه به نقش آگاهی در بهبود وضعیت تغذیه، سلامت عمومی و فعالیت بدنی معلمان می توان با تشکیل کارگاه ها و دوره های آموزشی و تهیه بروشور و تراکت به افزایش اطلاعات معلمان کمک کرد.
  • راه اندازی کانون های ورزشی مخصوص فرهنگیان و اجرای یک برنامه ریزی منظم در جهت ترغیب معلمان به فعالیت بدنی می توان تا حدود زیادی روند پیشرفت چاقی را در این قشر از جامعه کنترل کرد.
  • با برگزاری مسابقات ورزشی فرهنگیان، در جهت بالا بردن انگیزه و ایجاد نشاط و شادابی می توان از تحلیل رفتگی شغلی معلمان جلوگیری کرد.
  • با افزایش حقوق معلمان می توان به بهبود وضعیت اقتصادی و بالا بردن امکانات رفاهی آنان در جهت بهتر شدن کیفیت تغذیه معلمان و فعالیت بدنی آنان کمک کرد.
  • با کاهش ساعات تدریس معلمان ابتدایی می توان موجب کاهش تنش و فرسودگی شغلی ناشی از کار شده و با بالا رفتن انگیزه شرکت در فعالیت بدنی و بهبود وضعیت تغذیه، درجلوگیری از چاقی کمک کرد.

۵-۶-۲ پیشنهادهای پژوهشی

  • پیشنهاد می شود تحقیقی مشابه در سایر مشاغل و دیگر سازمان ها انجام شود، تا اطلاعات بیشتری در زمینه چاقی و فعالیت بدنی افراد جامعه بدست آید.
  • پیشنهاد می شود تحقیق مشابه ای در سایر مناطق آموزش و پرورش استان گیلان با توجه به تفاوت های جغرافیایی و فرهنگی انجام شود.
  • پیشنهاد می شود تحقیقات مشابه ای بین زنان شاغل و زنان خانه دار در شهرستان انجام شود تا موارد تشابه وتفاوت در میزان فعالیت بدنی و الگوها و عادات غذایی تعیین شود. تا بتوان راهنمای مناسبی جهت بهبود سلامت و جلوگیری از افزایش شیوع چاقی در زنان تدوین کرد.
  • پیشنهاد می شود تحقیق مشابه ای، برای مقایسه معلمان زن و مرد شهرستان آستانه اشرفیه انجام شود.
  • پیشنهاد می شود موضوع نگرش تغذیه را نیز در زنان شاغل و ارتباط آن با فعالیت بدنی و چاقی مورد بررسی قرار گیرد.
  • از آنجا که کاهش فعالیت بدنی در زنان یکی از عمده ترین دلایل شیوع چاقی در زنان مورد مطالعه است، پیشنهاد می شود، مطالعه ای به منظور شناخت و رفع مشکلات جامعه در زمینه افزایش فعالیت بدنی انجام شود.

منابع

۱-اصفهانی، محمد مهدی(۱۳۸۳)، ورزش، سلامت و رشد معنوی، مجله ورزش و ارزش، دانشگاه علوم پزشکی ایران، شماره۱۷۲، ص۷

۲- آزاد بخت، لیلا؛ بحریتیان، مریم؛ اسماعیل زاده، احمد(۱۳۹۰)، عوامل مرتبط ایجاد چاقی شکمی در زنان، مجله دانشکده پزشکی اصفهان، سال بیست ونهم، شماره۱۲۵،ص ص: ۱۲-۱

۳-آزاد بخت، لیلا؛ زرباف،فاطمه؛ حقیقت دوست، فهیمه؛ اسماعیل زاده، احمد(۱۳۸۹۳)، ارتباط تنوع غذایی با چاقی و چاقی شکمی در میان دانشجویان دختر اصفهانی، فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، سال پنجم، شماره ۲(پیاپی۱۷)،۳۴ص ص:۳۴-۲۷

۴-اسماعیل زاده، احمد؛آزاد بخت، لیلا؛ خوش فطرت، محمد رضا؛ کیمیاگر، مسعود(۱۳۸۹)، الگوهای غذایی غالب، چاقی عمومی و چاقی شکمی در زنان معلم تهرانی، فصلنامه تحقیقات نظام سلامت، سال ششم،شماره۴

۵-آقا علی نژاد، حمید،رجبی، حمید، صدیق، سروستانی، رحمت اله، امیر زاده، فرزانه(۱۳۸۴)، ارتباط میزان فعالیت بدنی، آمادگی جسمانی و ترکیب بدنی با وضعیت اجتماعی- اقتصادی دانش آموزان دختر ۱۷-۱۵ سال تهران، نشریه علوم حرکتی و ورزشی، شماره ۶،ص ص:۱۴-۱

۶-ابتهی، میترا؛ جزایری، سید ابوالقاسم؛ اشراقیان ،محمد رضا؛ درستی مطلق، احمد رضا؛ صدر زاده یگانه، هاله؛ پورآرام، حامد(۱۳۸۸)، مقایسه اضافه وزن وچاقی در دختران نوجوان مناطق شمال و جنوب شهر تهران و برخی عوامل اقتصادی، اجتماعی مرتبط با آن، فصلنامه پایش،سال هشتم، شماره دوم، ص ص:۱۲۲-۱۱۸

۷-برهانی، فریبا، عباس زاده ،عباس، کهن،سیمین،گلشن، مرضیه، درتاج رابری، اسحاق،(۱۳۸۷)، بررسی رابطه سبک زندگی و شاخص توده بدنی در جوانان شهر کرمان، مجله پژوهش پرستاری دانشگاه علوم پزشکی کرمان شماره ۶و۷ ص ص:۷۲-۶۵

۸-بیگی، مجید(۱۳۷۵)، بررسی و شناسایی خصوصیات شغلی معلم تربیت بدنی موفق از دیدگاه مدیران مدارس، ،پایا نامه کارشناسی ارشد، واحد خوراسگان اصفهان،ص:۷-۶

۹-بختیار پور، پروین(۱۳۸۲)، بررسی وضعیت بهداشت روانی معلمان استان اصفهان در تحصیلی۸۰-۷۹، مجله دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی، انتشارات آموزش وپرورش استان اصفهان، شماره ۱۶، صفحات۷۹-۹

۱۰-بنی هاشمیان، کورش؛ بهرامی، احسان، هادی؛ مؤذن، منصور(۱۳۸۹)، رابطه سلامت عمومی و هوش هیجانی مدیران و رضایت شغلی معلمان، مجله علوم رفتاری،شماره ۱۱،ص ص۵۰- ۴۵

تصویر توضیحی برای هوش هیجانی

۱۱-بهرامی، فرید(۱۳۹۲)، ترکیبی از سه روش تدریس، مجله آموزش تربیت بدنی، دوره سیزدهم، شماره۴

۱۲-برزین، مریم، میرمیران، پروین، افغان، مرجان، عزیزی، فریدون، (۱۳۸۸)، بررسی شیوع چاقی، چاقی شکمی، الگوی غذایی و فعالیت بدنی در مراجعین دختر ۱۸تا ۲۵ ساله به مرکز مشاوره پیش از ازدواج، مجله پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، سال چهاردهم، ۶۵:ص ص۶۸-۵۹

۱۳-پور قاسم گرگری، بهرام، بهزاد، مهدیه حامد، سجادی، ندا، کوشاور، دنیز، کرمی، صفورا،(۱۳۸۹)، ارتباط نمایه توده بدنی، بانگرش تغذیه ای در دانش آموزان دبیرستانی دختر شهر تبریز، مقاله پژوهشی مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز،دوره۳۲، شماره۳ ، ص ص۲۹-۲۴

۱۴-پورسلطانی، حسین(۱۳۸۲)، مقایسه سلامت عمومی جانبازان و معلولین جسمی ورزشکار وغیر ورزشکار ،رساله دکتری، دانشگاه تربیت معلم

۱۵-پر مهریابنده، آسیه؛ نجاتی زاده، عبدالعظیم؛ حمایلی مهربانی، حمیرا؛ دبیری، فاطمه؛ کامجو، آزیتا؛ شاهی، عارفه؛ فوزیت، رفعت(۹۲)، بررسی وضعیت تغذیه و فعالیت بدنی نوجوانان در بندر عباس، مجله پزشکی هرمزگان، سال هفدهم،شماره ششم، صفحات: ۴۶۳-۴۵۵

۱۶-تقی پوراسرمی، امیر(۱۳۸۷)، رابطه کم وزنی واضافه وزن با آمادگی جسمانی و وضعیت اجتماعی –اقتصادی دانش آموزان ،پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه گیلان

۱۷-جاسبی، عبدالله(۱۳۷۷)، اصول و مبانی مدیریت، فصلنامه ورزش، سازمان تربیت بدنی، دانشگاه آزاد اسلامی ،چاپ ششم شماره۱۶،ص ۷

۱۸-جلیلیان، فرزاد؛ امدادی، شهره؛ میرزائی علویجه،مهدی؛ براتی، مجید(۱۳۸۹).بررسی وضعیت فعالیت جسمانی زنان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی همدان: رابطه بین منافع، موانع، خودکارآمدی وسطوح مراحل تغییر، فصلنامه علمی پژوهشی-دانشکده بهداشت یزد، سال نهم، شماره چهارم(پیاپی۳۰)

۱۹-جعفری راد، سیما؛کشاورز ،سید علی؛ درستی ، احمد رضا(۱۳۸۶)، عوامل مرتیط با وضعیت تغذیه ای بر حسب صدک IMB برای سن در دختران دانش آموز دبیرستان های شهر ساری، مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، سال دوم شماره ۲، ص ص :۵۶-۵۱

۲۰-حاجیان، کریم اله، حاجیان؛ قلی زاده یاشا، عبدالرحیم؛ بزرگ زاده، شبنم(۱۳۹۲)، رابطه بین چاقی و چاقی مرکزی با خطر بروز سرطان پروستات در زنان قبل و بعد از یائسگی، مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل، سال پانزدهم، شماره۳(پیاپی۷۲)

۲۱-حامدی نیا، محمد رضا،رضایی،سعید،(۱۳۸۳)، ارتباط فعالیت بدنی و درصد چربی بدن با برخی از عوامل خطر زای قلبی-عروقی در اعضای هیئت علمی دانشگاه تربیت معلم سبزه وار، اسرار، مجله دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سبزه وار، شماره ۱۱، ص ص۴۰-۳۴

۲۲-حبیب زاده، سید نسیم؛ رحمانی نیا، فرهاد(۱۳۸۹)، بررسی اثر دوماه ورزش پیاده روی بر لیپید های سرم و شاخص توده بدن دختران چاق، مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، شماره ۲، ص ص: ۱۰۴-۱۰۰

۲۳-حجتی، سید محمد باقر، (۱۳۶۶)، اسلام وتعلیم وتربیت، چاپ دوازدهم، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، صفحه ۲۲

۲۴-حصار کوچکی، محمود؛ ملانوروزی،اعظم؛حامدی نیا، محمد رضا؛(۱۳۹۱)،شیوع چاقی و برخی از عوامل مرتبط با آن در زنان ۵۰-۳۰ ساله ی شهر نیشابور با تأکید برفعالیت بدنی،مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران،دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی، دوره چهاردهم، شماره ۵، ص ص۴۷۸-۴۷۲

۲۵-خدادادی، عبدالله، بررسی رابطه بین فعالیت بدنی، آمادگی جسمانی و شیوه های برخورد یا استرس، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه گیلان

۲۶-خوشنام، ابراهیم؛ امیر تاش، علی محمد؛ هادوی، فریده(۱۳۸۷)، رابطه بین آمادگی های عمومی بدن، رضایت شغلی و تعهد سازمانی دبیران مرد تربیت بدنی آموزش و پرورش استان فارس، فصلنامه پژوهش در علوم ورزشی، شماره۲۰(علمی-پژوهشی)، ص ص۱۴۲-۱۲۵

۲۷-دوست محمدیان، اعظم؛ کشاورز، سیدعلی؛درستی، احمدرضا؛ محمودی، محمود؛ صدر زاده ،هاله(۱۳۸۴)، بررسی وضعیت تغذیه و ارتباط بین فعالیت بدنی با نمایه توده بدنی برای سن در دختران دبیرستان۱۸-۱۴ ساله شهر سمنان مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی سمنان ۶(۳)،ص ص۱۸۷-۱۹۴

۲۸-دمیرچی، ارسلان، مهربانی، جواد،(۱۳۸۸)، شیوع چاقی، اضافه وزن، پرفشارخون و عوامل خطرزای مرتبط با آنها درمردان بزرگسال، فصلنامه المپیک، سال هفدهم، شماره ۳(پیاپی۴۷)

۲۹- دربانی، حسین رحمانی نیا، فرهاد؛دانشمندی، حسن؛ (۱۳۸۳)، تعیین شیوع چاقی و اضافه وزن در پسران دانش آموز و رابطه آن با سطح فعالیت بدنی، مجله حرکت ،شماره۲۲، ص ص۵۹-۴۷

۳۰-رحیمیان، زیبا؛ عطارزاده حسینی، سید رضا؛ آرین نژاد، جواد(۱۳۸۹)، تأثیر برنامه تمرین هوازی و رژیم غذایی یر عوامل خطرساز قلبی –عروقی و فشار خون زنان مبتلا به اضافه وزن، چاق و فشار خون بالا، مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران، دانشگاه علوم پزشکی وخدمات درمانی شهید بهشتی، دوره دوازدهم ،شماره ۴، صفحه های ۳۸۴-۳۷۶

۳۱-رضازاده، آرزو؛ رشیدخانی، بهرام؛ امیدوار، نسرین(۱۳۸۶)، مجله پژوهش در پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی، دوره۳۳،شماره۴،صفحات۲۴۶-۲۵۷

۳۲-زارعی، مهدی، حامدی نیا، محمدرضا، حقیقی، امیرحسین، یاراحمدی، هادی،(۱۳۹۱)، بررسی ارتباط سطح فعالیت بدنی و رفتارهای کم تحرک با الگوی رژیم غذایی در دانش آموزان پسر ۱۴-۱۲ساله ،مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار

۳۳-زارعی، مهدی؛ حامدی نیا، محمدرضا؛ حقیقی، امیر حسین؛ چمری، مریم؛ بروغنی، مهدی(۱۳۹۰)،همه گیر شناسی چاقی ولاغری و ارتباط آنها با فعالیت بدنی و الگوی رژیم غذایی در نوجوانان پسر ۱۴-۱۲ ساله شهر سبزوار،فصلنامه پایش،سال دهم، شماره دوم بهار، ص ص ۲۵۳-۲۴۳

۳۴-سید امامی، رفعت، افتخار، اردبیلی،حسن، گلستان، بنفشه،(۱۳۸۹) ،تأثیر آموزش در مورد فعالیت بدنی بر آگاهی ،نگرش و رفتار رابطان بهداشتی، مجله دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران (حیات)،۵۵:۱۶-۴۸

۳۵-سپندی، مجتبی، حقیقی زاده، محمد حسین، تقدیر، مریم،(۱۳۹۰)، بررسی ارتباط بین شاخص توده بدنی وعوامل دموگرافیک در زنان ،فصلنامه دانش و تندرستی،دانشگاه علوم پزشکی درمانی شاهرود، دوره۶، شماره۱

۳۶-سید قلعه، ریحانه؛قلی، زهرا؛ صراف بانک، سحر؛ آزاد بخت، لیلا(۱۳۹۰)، ارتباط میوه و سبزی با نمایه توده بدن ودور کمر در دختران جوان دانشجو ،مجله تحقیقات نظام سلامت، سال هفتم، شماره اول

۳۷-سروقدی، فرزانه، رامبد، مهدوی، حسین پناه، فرهاد، هدایتی، مهدی، توحیدی، مریم، فریدون، عزیزی،(۱۳۸۵)، شیوع چاقی در افراد بالای ۵۰ سال شهر تهران ،مرکز تحقیقات چاقی، پژوهشکده غدد درون ریز و متابولیسم ،دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی –درمانی شهید بهشتی۱۰۴:۹-۹۹

۳۸-سروستانی، رحمت ال…..،(۱۳۷۳)، ورزش و پیوستگی اجتماعی، نشریه آموزشی و پژوهشی المپیک،کمیته ملی المپیک، سال دوم ، شماره های ۳-۴، ص:۹۸٫

۳۹-سوری، حمید،(۱۳۸۱)،رابطه فعالیت های بدنی بزرگسالان در اوقات فراغت با بهره گیری از خدمات بهداشتی درمانی در اهواز، مجله علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی همدان،شماره ۴، ص ص:۶۰-۵۶

۴۰-سموات، طاهره، توکلی، حسین،دلاوری، علیرضا،(۱۳۸۳)، برنامه پیشگیری از بیماری های عروق کرونر براساس پیشگیری مقدماتی و اولیه عوامل خطر مؤثر بیماری های غیر واگیر تهران: مرکز مدیریت بیماری ها، معاونت غیر واگیر دار.

۴۱-شریفی، سید حسین، دمیرچی امیر ارسلان،(۱۳۸۹) ،بررسی سطح فعالیت بدنی،الگوها و عادت های غذایی مردان شهر اراک و رابطه آن ها باشیوع جاقی و سلامت عمومی، پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه گیلان

۴۲-شریفی،امراله؛ حمیدی پور ، ندا؛ امانی، رضا، (۱۳۸۴)،بررسی شیوع چاقی و ارتباط آن با شیوه زندگی در کارکنان مرد دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبریز

۴۳-شعبانی بهار، غلامرضا؛ زمان کونانی، محمد(۱۳۹۱)،رابطه بین فرسودگی شغلی باسلامت عمومی معلمان تربیت بدنی استان لرستان، مجله پژوهش های مدیریت ورزشی و علوم حرکتی،سال دوم، شماره ۳

۴۴-صالحی ،بهمن؛سیف، خاطره؛ جمیلیان، حمیدرضا؛ قبله، فریبا(۱۳۸۸)،مقایسه سطح روانی زنان شاغل در ستاد دانشگاه علوم پزشکی و کادر اداری آموزش وپرورش شهر اراک، مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی اراک، سال ۱۲، شماره۳(شماره پیاپی۴۸)،ص ص۸۴-۷۷

۴۵-صالحی قدردی، جواد؛ مداح شورچه؛ راحله، نعمتی، محسن(۱۳۹۰)، مقایسه ساختار انگیزشی و سبک های خوردن در زنان مبتلا به اضافه وزن وچاقی و دارای وزن طبیعی، فصلنامه اصول بهداشت روانی، شماره ۵۰(علمی –پژوهشی)،ص ص۱۸۱-۱۷۰

۴۶-صفریان، محمد؛ شجاعی زاده، مناالسادات؛ غیور مبرهن، مجید؛ اسماعیلی،حبیب الله؛ نعمتی،محسن؛ رضوی ،امیر رضا(۱۳۹۲)، بررسی الگوهای غذایی، نمایه تغذیه سالم و عوامل خطر سنتی بیماریهای قلبی عروقی دربزرگسالان۳۵تا۶۵ ساله شهر مشهد، مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، سال ۵۶ ، شماره۴، ص ص۲۲۶-۲۳۵

۴۷-صدربافقی، سیدمحمود، نصیریان، منصوره، نماینده، سیدمهدیه، رفیعی، منصور، پاکسرشت، محمد رضا(۱۳۸۷)، تعیین شیوع چاقی شکمی و ارتباط آن با دیگر عوامل خطر بیماری های قلبی-عروقی جامعه شهر یزد، مجله دانشگاه علوم پزشکی مشهدشماره ۹۹، ص ص: ۶۱-۶۰

۴۸-علیجانی، عیدی(۱۳۸۱)، بررسی رابطه بین فعالیت جسمانی و برخی عوامل خطرساز قلبی و عروقی اعضاء هیئت علمی دانشگا ه شهید چمران، پنجمین همایش ملی تربیت بدنی.

۴۹-عزیزی، فریدون؛ آزادبخت،لیلا؛ میر میران، پروین (۱۳۸۴)، بررسی روند شیوع اضافه وزن ، چاقی و چاقی شکمی در بزرگسالان منطقه ۱۳ تهران در سال های ۸۱-۱۳۷۸:مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران ،دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی،شماره ۲۹،ص ص۱۲۹-۱۲۳

۵۰-عبداللهی، علی اکبر، بهنام پور ،ناصر،وقاری ، غلامرضا، بذر افشان، حمید رضا(۱۳۸۹)، ارتباط چاقی با سن، جنس و تحصیلات در جمعیت شهری استان گلستان، مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران ، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید بهشتی، شماره ۱۲، ص ص۲۸۲-۲۷۶

۵۱-فتاحی، فریبا؛ کشکولی بهروزی، مهوش؛ زراتی، میترا(۱۳۹۰)، بررسی ارتباط بین فشار خون بالا با نمایه توده بدنی، چاقی شکمی و برخی عادت های غذایی، در افراد۶۵-۲۵ ساله تهرانی، مجاه کومش ،جلد ۱۲، شماره۳(پیاپی۳۹).

۵۲-فقیه، شیوا؛ اقتصادی، شهریار(۱۳۸۴)، بررسی شیوع چاقی مرکزی و عمومی در دانشجویان دختر ساکن در خوابگاه ولنجک دانشگاه شهید بهشتی تهران،مجله دیابت و لیپید ایران، دوره ۴، شماره۳، ص ص:۷۳-۶۷

۵۳-قادری، مهبانو؛(۱۳۸۱)، ارتباط درصد چربی بدن و فعالیت بدنی با عوامل خطرزای بیماری های قلبی عروقی در زنان میانسال ، پایان نامه کارشناسی ارشد.

۵۴-قاسمی کهریزسنگی،علی؛(۱۳۸۵)، مقایسه ویژگیهای پیکر سنجی-ترکیب بدنی وآمادگی قلبی-تنفسی دانش آموزان پسر فعال وغیر فعال ۱۲تا۱۵ ساله شهر نجف آباد،پایان نامه کارشناسی ارشد دانشکده تربیت بدنی دانشگاه اصفهان

۵۵-قربانی، اعظم؛ ضیایی، امیر؛صادقی، طاهره؛ آصف زاده، سعید(۱۳۸۹).مقایسه کیفیت زندگی زنان چاق با زنان دارای وزن طبیعی مرکزتحقیقات بیماریهای متابولیک دانشگاه علوم پزشکی قزوین، مجله دانشکده پزشکی سهند، سال پنجاه وپنجم،شماره۳(پیاپی۱۱۷)

۵۶-قره، محمد علی(۱۳۸۳)، بررسی وضعیت ورزش همگانی ایران در مقایسه آن با چند کشور منتخب جهان، رساله دکترای مدیریت و برنامه ریزی در تربیت بدنی، دانشگاه تربیت معلم،ص۱۳

۵۷-قدیمی مقدم، ملک محمد؛حسینی طباطبائی، فوزیه؛ جمعه پور، احمد(۱۳۸۴)، بررسی میزان شیوع فرسودگی شغلی در معلمان مدارس ابتدایی، فصلنامه روانشناسی تحولی،شماره۵، ص ص۵۴-۴۳

۵۸-غلام پور، فرشته؛ باقرنژاد، ام البنین؛ قربانی امیر، حسین علی،بررسی رابطه بین مهارتهای زندگی باسلامت روان و پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان دوره متوسطه شهرستان بابل، دانشگاه علوم پزشکی وخدماتی بهداشتی درمانی تبریز

۵۹-کیمیاگر، مسعود(۱۳۸۴)، چاقی، مجله پژوهشی دانشکده پزشکی ،دانشکده تغذیه و علوم صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، سال ۲۹، شماره ۲، ص ص۱۱۰-۱۰۹

۶۰-کوچک پور ،گلاره ؛ حسینی اصفهانی، فیروزه؛ بهادران، زهرا؛میر میران،پروین؛عزیزی، فریدون(۱۳۹۱)، الگوهای غذایی نوجوانان تهرانی و ارتباط آن با شاخص های تن سنجی و فشار خون:مطالعه قند و لیپید تهران، مجله غدد درون ریز ومتابولیسم ایران، دوره چهاردهم، شماره ۱

۶۱-کریمیان، جهانگیر؛ شکرچی زاده، پریوش(۱۳۸۶)، بررسی نقش فعالیت بدنی در سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی خانواده از دیدگاه اسلام، ویژه نامه اولین همایش بهداشت در آموزه های پیامبر اعظم(ص)، مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، دوره ششم، ص ص:۸۸-۸۵

۶۲-گائینی ، عباسعلی ( ۱۳۸۳ ). ورزش، آمادگی و تندرستی، تهران، چاپ اول، انتشارات اداره کل تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش .

۶۳-منتظری فرد، فرزانه؛ کرجی بانی،منصور؛ داشی پور،علیرضا(۱۳۸۳).شیوع جاقی ولاغری و ارتباط آن با مواد غذایی دریافتی در دختران دانش آموز مدارس راهنمایی شهر زاهدان، مجله طب جنوب

۶۴-محمدیان ،سکینه؛ کاوه، محیا؛خدام، حمیرا (۱۳۸۹)، عوامل مرتبط باچاقی و افزایش وزن در دختران مقطع راهنمایی شهر گرگان ، مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی گرگان، سال دوازدهم ،شماره۳، پیاپی(۳۵)

۶۵-میرهادی، مژگان؛ صدرزاده یگانه، هاله؛ جزایری، ابوالقاسم؛ یاوری، پروانه؛ رحیمی، عباس(۱۳۹۱)، بررسی ارتباط عزت نفس با نمایه توده بدن و برخی از عوامل شیوه زندگی در زنان شاغل، کومش-جلد۱۴، شماره۲(پیاپی ۴۶)

۶۶-محمدی خو، طیبه(۱۳۸۶)، مقایسه تأثیرسه روش تمرینی هوازی،موضعی و هوازی-موضعی بر کاهش چربی موضعی بدن غیر ورزشکار۲۰تا۳۵ سال، پایان نامه کارشناسی ارشد دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه شهید بهشتی

۶۷-معتمدرضایی، ام البنین؛مودی، میترا؛ میری، محمدرضا؛ خدادادی، مریم؛ هاشمی فرد، مریم(۱۳۹۰)، تأثیر آموزش تغذیه و بهداشت مواد غذایی برآگاهی معلمین زن ابتدایی شهر فردوس، مجله تحقیقات نظام سلامت، سال هفتم، شماره ششم،

۶۸-محمدی، ناهید؛ شیری، فاطمه؛ خیرالهی،اکرم؛ امیدی، افسر(۱۳۹۰)، بررسی فراوانی اضافه وزن وچاقی درزنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی همدان، مجله نسیم دانش، دانشکده پرستاری و مامایی همدان، سال نوزدهم ،شماره ۲(پیاپی۳۶)

۶۹-محمدیان، سکینه، خدام، حمیرا، کاوه، محیا،(۱۳۸۹)، عوامل مرتبط با چاقی وافزایش وزن دختران مقطع راهنمایی شهر گرگان، مجله علمی دانشگاه علوم پزشگی گرگان، سال دوازدهم ،شماره ۳

۷۰-مداح،محسن، شرمی، سیدهاجر،(۲۰۱۰)، بررسی شیوع اضافه وزن و چاقی در زنان(۸۰-۵۰)ساله درمناطق شهری وروستایی گیلان ،مجله بین المللی قلب وعروق،جلد ۱۴۵،شماره۱،ص:۴۴-۴۵

۷۱-محسنی، منوچهر (۱۳۷۶)، جامعه شناسی پزشکی،انتشارات کتابخانه طهوری،۴۳

۷۲-موسوی بقرآباد، سید فاطمه، دمیر چی امیر ار سلان، (۱۳۹۰)، بررسی رابطه بین فعالیت بدنی و وضعیت تغذیه، با چاقی عمومی وموضعی در مردان و زنان بزرگسال، پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه گیلان

۷۳-مظفری، سید امیر احمد؛ کاشف، میر محمد؛(۱۳۸۵)، مقایسه سلامت عمومی اعضای هیئت علمی فعال وغیر فعال حرکتی دانشگاه های کشور، نشریه علوم حرکتی و ورزشی، ۴: ۲۳-۱۱

۷۴-مظلوم زاده، سعیده،موسوی، ویری، اکبر،دین محمدی، حسین(۱۳۸۵)، مقایسه سلامت عمومی اعضای هیئت علمی فعال و غیر فعال حرکتی دانشگاه های کشور، نشریه علوم حرکتی و ورزشی،شماره ۴،صص:۲۳-۱۱

۷۵-میرمیران، پروین، محمدی، نصرآبادی، فاطمه،اله وردیان، سیما، عزیزی، فریدون(۱۳۸۱)،رابطه میزان تحصیلات و وضعیت تأهل با در یافت های غذایی، چاقی وسایر عوامل خطر ساز بیماری های قلبی –عروقی، مجله پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،شماره ۲۶ص ص:۲۸۰-۲۷۱

۷۶-متفکر، مصطفی؛ صدربافقی، سیدمحمود؛ رفیعی، منصور؛ بهادرزاده، لیلا؛ نماینده، سیدمهدی؛ کریمی، مهران؛ عبدلی، علی محمد(۱۳۸۶)، بررسی اپیدمیولوژی میزان فعالیت بدنی در جمعیت شهری استان یزد،مجله دانشگاه علوم پزشکی تهران،۶۴:۸۱-۷۷

۷۷-مرندی، س،عزیزی،ف،جمشیدی،ح،لاریجانی،ب، سلامت در جمهوری اسلامی ایران، مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم ،دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی –درمانی شهید بهشتی ۱۰۴-۹۹

۷۸-ملک افضلی،حسین؛(۱۳۸۰)، عوامل مؤثر بر بیماری های غیر واگیردار عمده در مناطق شهری قزوین و ابهر، طرح تحقیقاتی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تهران

۷۹-نوری، محدثه؛(۱۳۸۸)، بررسی شیوع چاقی واضافه وزن در دختران ۱۲-۷ ساله ومقایسه وضعیت تغذیه ومیزان فعالیت بدنی در رده های وزنی مختلف،پایا نامه کارشناسی ارشد،دانشگاه گیلان

۸۰-نوری، رضا؛ مقدسی ،مهرزاد؛ مروجی، فرهاد(۱۳۹۱)، ارتباط شیوع چاقی و اضافه وزن باشیوه ی زندگی و سطح آمادگی جسمانی در بزرگسالان شهر شیراز، مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران، دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی،دوره چهاردهم،شماره ۳،صفحه های ۲۴۷-۲۴۱

۸۱-نورا، مهدی؛ حسینی، سیدعلی؛ حسن پور ،قباد؛ کیخسروی، فریده؛ آذربایجانی، محمدعلی؛ عباسی، ابوذر؛ فتحی، ایمان،(۱۳۹۰)، بررسی رابطه بین میزان چاقی با عوامل اثر گذار برسلامت قلبی –عروقی و وضعیت اجتماعی-اقتصادی دانشجویان علوم و تحقیقات فارس، فصلنامه تحقیقات علوم ورزشی، سال اول، شماره۲

۸۲-نجفی، سعید؛ مؤمن نسب، مرضیه؛ طراحی، محمد جواد؛(۱۳۸۷)، بررسی شیوع اضافه وزن و چاقی در جمعیت ۶۴-۲۵ ساله شهر خرم آباد ،سال ۱۳۸۵ ، مجله دیابت و لیپید ایران،شماره ۸،صص۱۷۶-۱۶۷

۸۳-نقاش پور، مهشید، شاکری نژاد، قدرت الله،حقیقی زاد، محمدحسین، حاجی نجف، سعیده، جاروندی، فرزانه(۱۳۹۰)، شیوع چاقی و رابطه آن با شاخص های دمو گرافیک در افراد بیشتر از ۱۸ سال مراجعه کننده به کلینیک دانشگاهی خوزستان، مجله علمی پزشکی، شماره ۱۰،ص ص:۳۵-۲۱

۸۴-نیک پرست، نادر، پور آدینه، مریم، قربانی، آمنه، مجدی، محمد رضا، صابری کریمیان، مریم، وحیدی، محمد(۱۳۸۹)، شیوع چاقی و ارتباط آن با فشار خون بالا در معلمان استان خراسان شمالی، مرکز کاربردی تحقیقات سلامت همگانی وتوسعه پایدار، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی،بجنورد

۸۵-یوسفی، بهرام؛ احمدی، بهشت؛ تأدیبی، وحید(۱۳۹۱)، تحلیل ارتباط فعالیت جسمانی با کیفت زندگی و رضایت از زندگی معلمان زن میانسال شهر کرمانشاه، پژوهش های مدیریت ورزشی و علوم حرکتی، سال دوم، شماره۳

۸۶-یعقوبی، محسن؛ اسماعیل زاده، هادی؛ یعقوبی، غلامرضا(۱۳۹۱)، بررسی ارتباط بین فعالیت جسمانی و شیوع چاقی و اضافه وزن در معلولین و جانبازان، مجله طب نظامی، دوره ۱۴ ،شماره ۴ ،ص ص:۲۴۸-۲۴۴

۸۷-Astrup A, Hansen D,L, Lundsgard C and Toubto S, (1998, )What do pharmacological approaches to obesity mangeement offer linking pharmacological mechanisms obesity management agenets to clnical practice exp chin, Endocrinal diabetes 106:29-34

۸۸-Adami, GF, R Cordera,( 2003), Association of body mass index, physical activity and eating pattern in adult men, Nutrition Research,23:579-583

۸۹-Amani, R, (2007), Obesity Prevalence and its Nutritional Related Lifestyle Pattern in Jundi-Shapour University Female Staff, Ahvaz, Iran, J Endocrinol Metab;3:135-140

۹۰-Aulikki, N, Ximena, B, Pekka, P,(2001), Community-based noncommunicable disease interventions: Lessons From developed Countries for developing ones , Bulletin of the world Health organization; 79:63-70

۹۱-Bryan,B, and Walsh,P, (2004),Physical Activity and Obesity in Canadian Women, BMC Women’s Health, 4(Suppl 1):S6 doi:10.1186/1472-6874-4-S1-S6Ekelund U,

۹۲-Booth ML, Hunter C, core CJ, et al, (2002), The relationship between body mass index and waist circumference implications for estimates of population prevalence of overweight Int J obs Metab Disord ;24:1058-61. 79

۹۳-Clinical Guideline on the Identification, (1998), Evaluation and treatment of overweight and obesity adults, NIH/National Heart lung and blood institute obesity education initiative. WMJ, 97:20-37.

۹۴-DO,Carmo,I, dos, Santos, O,Camolas, J, Vieira,M, Medina L,Reise L and Galavo-Teles A, (2006), Prevalance of obesity in Portugal, Obesity reviews, 7:233-237.

۹۵-Donald,Rogers(2000).Helping Employees cope With Burn-out Business Management oct PP(3) 96-Darvishi Sh, Hazhir MS, Reshadmanesh N, Shahsavari S. Evaluation of malnutrition prevalence and its related factors in primary school students in Kurdistan Province. SJKU 2009; 14(2): 78-87

۹۷–Elavsky, S., McAuley, E., Motl, R. W., Konopack, J. F., Marquez, D. X., Hu, L. (2005), Physical activity enhances long-term quality of life in older adults: Efficacy esteem and affective influences . Ann Behav Med, 30(2), 138-145. [PubMed: 16173910[

۹۸-Ekelund U, Neovius M, Linné Y, Brage S, Wareham NJ, Rössner S. (2005),Associations between physical activity and fat mass in adolescents: the Stockholm weight development study. American Journal of Clinical Nutrition; 81: 355-60

۹۹-Gutierrez Fisa, J .L, Guallar-Castillon, P, Diez-Ganan, L, Lopez, Garsia, E, Banegas, J.R, Rodrigoez, Artalejo, F,( 2002), Work-related physical activity is not associated with body mass index and obesity, Obes Res, 10:270-276

۱۰۰-Gaime P.C ,Duran A.C,Mori F,Sarti and Lock K, (2011),Investigating Environmental Determinants of Diet, Physical Activity, and Overweight among Adults in Sao Paulo, Brazil; Journal of Urban Health: Bulletin of the New York Academy of Medicine, Vol. 88, No. 3, The New York Academy of Medicine

۱۰۱-Hearty A, McCarthy S, Kearney J , etal,(2007), Relationship between attitudes towards healthy eating and dietary behavior, lifestyle and demographic factors in a representative sample of Irish adults. Appetite; 48(1): 1-11

۱۰۲-Hammond, K.A, Dietary and clinical assessment, In:L Kathleen Mahan LX, Sylvia “Escott-stump” (Editors). Krause ,s Food, nutrition & diet therapy,10th ed,Philadelphia: W.B Saunders Company, Philadelphia:PP:353-379.

۱۰۳-Hartz, A.J, Rupley, D.C, Rimm A.A, (1984), The association of girth measurements with disease in 32, 856 women.Am J Epidemiool, 119:71-80

۱۰۴-Janssen I, Katzmarsyk PT, Boyce W.F, King M.A and Pickett W, (2004), Overweight and Obesity in Canadian Adolescents and their Associations with Dietary Habits and Physical Activity Patterns, Journal of Adolescent Health, 35: 360-367

۱۰۵-Joseph P, Winnikck and Francis X, (2001), Assessing your child health-related physical fitness, The National center on physical activity and disability.

۱۰۶-Kelishadi R, Alikhani S, Delaari Alaedini F, Safaie A and Hojatzadeh E, (2007,)Obesity and associated lifestyle behaviours in Iran:findings from the first National Noncommunicable Disease Risk Factor Surveillance Survey, public Health Nutrition, 11:246-251

۱۰۷-Katherine MF, Margaret DC,Cynthia LO, Lester RC,(2010),Prevalence and Trends in Obesity among US Adults, 1999-2008, American Medical Association, 303:235-241

۱۰۸–kelishadi, R, Pour, M.H, Sarraf-Zadegan,N, Sadry G.H, Ansari,R,Alikassy, H,et,(2007) ,Obesity and aassociated modifiable environmental factors in Iranian adolescents: Isfahan Healthy Heart Prograam-Heart Health Promotion from childhood. Pediatr Int;45:42-435

۱۰۹-Kis,C et al, (2003), Prevalence of obesity in an elderly Hungarian population, Eur J epidemiol;18:7-653

۱۱۰-.I mamoglu,S,Ersoy,C, (2006),Omparision of the obesity risk and related factors in employed and unemploved (housewife) premenopausal urban women orginal Research Article diabetes research and clinical practice,may ,p;190-196

۱۱۱-Lake,Towmshend T,Alvanide S, STAMP E, Adamson Aj,(2009),Diet,Physical activity,Sedentary behavior and Perceptions of the environment in Young Adults, Jhum Nutrition Diet,22(5:54-44)

۱۱۲-Lahti_Koski M, Pietinen P, Heliovara M and Vartiainen E, (2002), Associations of body mass index and obesity with physical activity, food choices, alcohol intake, and smoking in the 1982-1997 FINRISK studies, Am J Clin Nutr, 75:809-817

۱۱۳-Ma Y, Bertone ER, Stanek EJ, Reed GW, Hebert JR, Cohen NL, (2003), Association between eating patterns and obesity in a free –living US adult population, Am J Epidemiol,158:85-92

۱۱۴-Malekzadeh R, Mohamadnejad M, Merat S,et al, (2005), Obesity Pandemic:an Iranian Prespective, Arch Iranian Med, 8:1-7

۱۱۵-Merchant,A .T, Dehghan,M, Behnke-Cook, D, Anada, S.S,( 2007), Diet,physical activity ,and adiposity in children in poor and rich neighborhoods:a cross-sectional comparison, Nutrition Journal;6:1

۱۱۶-Mcauley, Edward, james, F, konopack, Robert, W, Motl, Katherine, S, Morrise, Shawna, E, Doerksen&Karl, (2008), Physical activity and quality of life in older adults: Influence of health status and self –efficacy ,Annals of behavioral Medicine,99-130

۱۱۷-Menzyk, K., Cajdler, A., & Pokorski, M. (2008). Influence of physical activity on psychosomatic health in obese women . Journal of Physiology and Pharmacology, 59,

Suppl 6, 441-448

۱۱۸-.Motl, R.W., McAuley, E., & Snook, E.M. (2007), Physical activity and quality of life in multiple sclerosis: Possible roles of social support, self-efficacy, and functional limitations . Rehabilitation Psychology, 52, 143-151

۱۱۹-Musgrove P. Investing in health: the (1993), World Development Report of the World Bank. Bull Pan Am Health Organ 1993; 27(3): 284-6.

۱۲۰-Miller, WC,Lindindeman, AK, Wallace, J, Niederpruem,M, (1990), Diet composition enrrgy intake,and exercise in relation to body fat in men and women .Am J Clin Nutr;52:426-30

۱۲۱-Mirzazadeh,A, (2009), The Pevalence of obesity in iran in recent decade; a systematic review and meta-analysis study, Iranian J Pub health, 38:1-11.

۱۲۲-NDC3 Prevention and health Promoting physical activity ,(2003), Direct and Indirect Health Benefits 2003 Newby PK, Muller D, Qiao N, Andres R and Tucker K,L, Dietary patterns and changes in body mass index and waist circumference in adults, AM J Clin Nutr, 77:1417-14

۱۲۳-National Association for Health and Fitness (2004). [http://www.Physical fintess.org/] mailto: Info@ physical fitness.org

۱۲۴-Newby, P.K, Muller, D, Hallfrish, J, Qiao, N, Andres, R, and Tucker, K.L, (2003), Dietary patterns and changes in body mass index and waist circumference in adults, AmJ Clin Nutr, 77:1417-1425

۱۲۵-Patrick H, Nicklas TA. (2005),A review of family and social determinants of children’s eating patterns and diet quality. J Am Coll Nutr; 24(2): 83-92

۱۲۶-Popkin, B.M, Doak, Doak, C.M, (1998), The obesity epidemic is a world wide Phenomennon, Nutr Rev:56pp 106-14

۱۲۷-Panagiotakos B.D, Chrysohoou CH, Pitsavos CH and Stefanadis CH, (2005),Association between the prevalence of obesity and adherence to the Mediterranean diet: the Attica study, Nutrition 22:449-456

۱۲۸-Parker, l,( 200), Obesity, Food Insecurity and Federal Child Nutrition programs: understanding the linkages Washington, DC : Food Research and Action Center (FRAC)

۱۲۹-Report of Surgen General, 2002, Physical activity and health adolescents and young adults.

۱۳۰-Pishdad, G.R, (1996), Overweight and obesity in adults aged 20-74 in southern Iran. Int J Obes Relat Metab Disord;20:963-5

۱۳۱-Sternnfeld, B, Wang, H, Quesebberry, P.C, Abrams, B, Everson-Rose, S.A, Greendale,G.A, Matthews, K.A, and Sowers, M.F, (2004), Physical Activity and change hn Weigh and Waist Circumference in Midife Women:Finding From the study of Womens HEALTH Across the Nation, Am J Epidemiol,160:912-922

۱۳۲-Stiven,N, Blair,Yling,(2001),Hs physical activity or physicl fitness more important in defining health benefits? Med. Sci. Sports Exercise, 33:379-399

۱۳۳-Salom kruger,H,venter,C.S,Vorster,H,Margetts,B.M, , May (2002),Physical inactivity is the major determinant of obesity in black women in the north west province,South Africa:the THUSA study ,original research Atricle Nutrition, Volume, IssueP;422-427

۱۳۴-Scott CL. Diagnosis, prevention, and intervention for the metabolic syndrome. Am J Cardiol 2003; 92

۱۳۵-Tanaka, S, Tagoshi, K, Rankinen,T, Perusse,Leon, A,et al, (2002), Is adiposity atnormal body weight relevant for cardiovascular disease risk? Int J Obes relate Metab Disord Febuary, 26:183-176

۱۳۶-World Health Organization, physical status,(1995), The use and interpretation of anthropometricry. Report of a WHO expert committee, Geneva World Health Organization.

۱۳۷-World Bank. A new agenda for women’s health and nutrition. Washington, DC: World Bank Publications; 1994

۱۳۸-Wildman, R.P, GU, D, Reynolds, K, Duan, X, Wu, X, He, J, (2005), Are waist circumference and body mass index independently associated with cardiovascular diseas risk in Chinese adults? Am J Clin Nutr;82(6):1195-202

۱۳۹-World Health Organization, (2000), Obesity: Preventing and Managingthe Global Epidemic. Report of a WHO Consulation on Obesity, Genova, World halth organization.

۱۴۰-Westertrep-plantenga, M,S, fredis,E, W, stiffens, A.B, (2000),Food untake and energy expenditure, CRC CO, Landon, ,150-154

۱۴۱- Wareham, N, 2007, physical activity and obesity prevention, Journal compilation, obesity Review8(suppl.l):109-114.

۱۴۲-Yahya Al,N, Lyons,M, Collins,P, A.ANuaim, , H.A,Hazzaa Michael J. Duncan , and Nevill,A, (2012),Obesity, Physical Activity and Sedentary Behavior Amongst British and Saudi Youth: A Cross-Cultural Study,Int. J. Environ. Res. Public Health, 9

۱۴۳-Yabanci, N,Gocgeldi, E, Simsek, I, Kilic, S,( 2010), Prevalence of obesity, abdominal obesity and the associated factors among a group of Turkish adults. Pak J Med Sci;26(1):21-25.

پیوست

پیوست

پیوست ۱

ضمن تشکر از همکاری شما، پرسشنامه زیر به منظور دستیابی به میزان فعالیت بدنی و وضعیت تغذیه شما تنظیم شده است. لطفاّ با دقت آن را مطالعه و به هر یک از سوالات پرسشنامه پاسخ دهید. پاسخ های شما کاملاّ محرمانه خواهد بود. بنابراین با آزادی کامل و با صداقت تمام به پرسش ها جواب دهید. توجه داشته باشید که یک گزینه را انتخاب و علامت بزنید.

با تشکر صغرا طالب پور دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزشی

 

سن……………سال جنس:زن مرد

وضعیت تأهل: مجرد متأهل جداشدن یا فوت همسر وضعیت مسکن:شخصی استیجاری سازمانی

میزان تحصیلات: دیپلم فوق دیپلم لیسانس دکترا

آیا سابقه بیماری قلبی(دیابت، پرفشار خون، کلسترول و چربی خون بالا) دارید؟ بلی خیر

آیا سابقه بیماری قلبی(دیابت، پرفشار خون، کلسترول و چربی خون بالا) در اعضای خانواده خود دارید؟ بلی خیر

 

 

 

 

 

 

  قد
  وزن
  BMI
  دور کمر
  دور باسن
  WHR

پیوست ۲ بسمه تعالی

پرسشنامه وضعیت تغذیه

۱٫ من جهت کاهش وزن یکی از وعده های روزانه خود را حذف می کنم .

۱). موافقم ۲).مخالفم

۲٫ چند روز در هفته صبحانه می خورید؟

۱).هر روز ۳).۲-۱ بار در هفت

۲)۵-۳ روز در هفته ۴) اصلا

۳٫ من معمولا صبح ها (میان وعده) غذای مختصری می خورم.

۱).موافقم ۲) مخالفم

۴٫ من معمولا عصرها (میان وعده) غذای مختصری می خورم.

۱).موافقم ۲) مخالفم

۵٫ من معمولا بعد از شام غذای مختصری می خورم.

۱).موافقم ۲) مخالفم

۶. من معمولا در وعده ناهار غذای بیشتری نسبت به شام می خورم .

۱)موافقم ۲) مخالفم

۷٫ من معمولا بعد از هر وعده غذایی دسر مصرف می کنم .

۱) موافقم ۲)مخالفم

۸٫ مواد لبنی جزء جدایی ناپذیر برنامه غذایی روزانه من است.

۱) موافقم ۲) مخالفم

۹٫ من معمولا سس وغذاهای جرب می خورم.

۱)موافقم ۲) مخالفم

۱۰٫ من معمولا به بشقاب غذا نمک اضافه می کنم.

۱)موافقم ۲) مخالفم

.۱۱٫ چند وعده در هفته گوشت مصرف می کنید.

۱) هر روز ۳)۵ -۳ بار در هفته

۲)۲ -۱ وعده در هفته ۴) اصلا

۱۲٫چند بار در هفته میوه جات مصرف می کنید.

۱) هر روز ۳) ۲-۱ بار در هفته

۲) ۵-۳ بار در هفته ۴) اصلا

۱۳٫ چند وعده در ماه ماهی مصرف می کنید ؟

۱) ۲-۱ بار در ماه ۳)۹-۶ بار در ماه

۲) ۵-۳ بار درماه ۴) اصلا

۱۴٫ چند بار در هفته سبزیجات مصرف می کنید ؟

۱) هر روز ۳) ۲-۱ بار در هفته

۲)۵-۳ بار در هفته ۴) هیچگاه

۱۵. چند لیوان شیر در هفته می نوشید؟

۱) هر روز ۳) ۲-۱ لیوان در هفته

۲) ۴-۳ لیوان در هفته ۴) اصلا

۱۶٫ آیا شما رزیم غذایی خاصی دارید؟

۱). بله ۲) خیر

۱۷٫ من معمولا مراقب هستم چه چیز وچه مقدار بخورم.

۱) بله ۲) خیر

پیوست ۳

بسمه تعالی

پرسشنامه فعالیت بدنی بک

این پرسشنامه با هدف بررسی میزان فعالیت بدنی لذا خواهشمند است که با کمال دقت و آگاهی نسبت به تکمیل آن اقدام فرمایید و به همه سوالات پاسخ دهید . پیشاپیش از همکاری شما در انجام این پژوهش سپاسگزاریم.

الف) سن: …………. ب: …………….. ج: …………….

۱٫شغل اصلی شما چیست؟………………

۲٫ آیا نشسته کار می کنید؟

الف) هرگز ب) به ندرت ج) گاهی اوقات د) اغلب اوقات ه) همیشه

۳ . آیا ایستاده کار می کنید ؟

الف) هرگز ب) به ندرت ج) گاهی اوقات د) اغلب اوقات ه) همیشه

۴٫ آیا هنگام کار کردن راه می روید ؟

الف) هرگز ب) به ندرت ج) گاهی اوقات د) اغلب اوقات ه) همیشه

۵٫ آیا هنگام کار کردن اجسام یا بار سنگین را حمل می کنید ؟

الف) هرگز ب) به ندرت ج) گاهی اوقات د) اغلب اوقات ه) همیشه

۶٫ آیا پس از اتمام کار احساس خستگی می کنید ؟

الف) هرگز ب) به ندرت ج) گاهی اوقات د) اغلب اوقاب ه) همیشه

۷٫ آیا هنگام کار کردن به دلیل شدت کار عرق می کنید ؟

الف) هرگز ب) به ندرت ج) گاهی اوقات د) اغلب اوقات ه) همیشه

۸ . تصور می کنید فعالیت بدنی شما در زمان کار در مقایسه با همسالان خود چگونه است ؟

الف) خیلی بیش تر است ب) بیشتر است ج) مشابه است د) کمتر است ه) خیلی کمتر است

۹٫ آیا ورزش می کنید ؟ الف) بلی ب) خیر

اگر جواب بلی است، چه ورزشی انجام می دهید ————–

۹-۱٫ معمولآ با کدام یک از شدت های زیر ورزش می کنید؟

الف) سبک، یعنی تغییری در تنفس عادی شما ایجاد نمی کند

ب)متوسط، یعنی موجب تنفس بیشتر از حد عادی می شود

ج) شدید، یعنی موجب تنفس خیلی شدید تر از حد عادی می شود

۹-۲٫چند ساعت در هفته ورزش می کنید؟

کمتر از یک ساعت ب) ۱ تا ۲ ساعت ج) ۲ تا ۳ ساعت د) ۳ تا ۴ ساعت ه) بیش تر از ۴ ساعت

۹-۳٫چند ماه در سال ورزش می کنید؟

الف) کمتر از یک ساعت ب) ۱ تا ۳ ساعت ج) ۴ تا ۶ ساعت د) ۷ تا ۹ ساعت ه) بیش تر از ۹ساعت

۹-۴٫ آیا ورزش دومی انجام می دهید؟ الف) بلی ب) خیر

اگر جواب بلی است ، نام ورزش دوم خود را بنویسید . —————–

۹-۵ معمولآ با کدام یک از شدت های زیر ورزش می کنید؟

الف) سبک، یعنی تغییری در تنفس عادی شما ایجاد نمی کند

ب) متوسط، یعنی موجب تنفس بیشتر از حد عادی می شود

ج) شدید، یعنی موجب تنفس خیلی شدیدتر از حد عادی می شود

۹-۶، چند ساعت در هفته ورزش می کنید؟

الف) کمتر از ۱ ساعت ب) ۱ تا ۲ ساعت ج) ۲ تا ۳ ساعت د) ۳ تا۴ ساعت ه) بیشتر از ۴ ساعت

۹-۷، چند ماه در سال ورزش می کنید؟

الف) کمتر از یک ساعت ب) ۱ تا ۳ ساعت ج) ۴ تا۶ ساعت د) ۷ تا ۹ ساعت ه)بیشتر از ۹ ساعت

۱۰٫تصور می کنید فعالیت بدنی شما در زمان اوقات فراغت در مقایسه با همسالان خود چگونه است؟

الف) خیلی بیشتر است ب)بیشتر است ج)مشابه است د)کمتر است ه) خیلی کمتر است

۱۱٫آیا زمان فعالیت در اوقات فراغت عرق می کنید؟

الف) هرگز ب) به ندرت ج) گاهی اوقات د) اغلب اوقات ه) همیشه

۱۲٫ آیا زمان اوقات فراغت به فعالیت ورزشی می پردازید؟

الف) هرگز ب) به ندرت ج) گاهی اوقات د) اغلب اوقات ه) همیشه

۱۳٫ آیا زمان اوقات فراغت تلوزیون تماشا می کنید؟

الف) هرگز ب) به ندرت ج) گاهی اوقات د)اغلب اوقات ه) همیشه

۱۴٫ آیا زمان اوقات فراغت پیاده روی می کنید؟

الف)هرگز ب)به ندرت ج)گاهی اوقات د)اغلب اوقات ه)همیشه

۱۵٫ آیا در زمان اوقات فراغت خود دوچرخه سواری می کنید؟

الف)هرگز ب)به ندرت ج)گاهی اوغات د)اغلب اوقات ه)همیشه

۱۶٫ برای رفت وآمد به محل کار، خرید و….. چند دقیقه پیاده روی می کنید؟

الف)کمتر از ۵ دقیقه ب)۵ تا ۱۵ دقیقه ج) ۱۵ تا ۳۰ دقیقه

د) ۳۰ تا ۴۵ دقیقه ه ) بیشتر از ۴۵ دقیقه

Investigate the association between physical activity level obesity and nutrition status in elementary and secondary school teacher femals of Astaneh Aashrafieh city .

Soghra talebpour

 

Abstract

Purpose: This study aims to investigate the association between physical activity level obesity and nutrition status in elementary and secondary school teachers of Astaneh Ashrafieh city.

Research metod: In this cross-sectional study, 150 female teachers of primary school and 150 female teachers of high school in Astaneh Ashrafieh city were selected through stratified-random sampling and were studied by visiting schools. Height weight waist and hip were measured respectively by standard methods and body mass index (BMI)and waist-to-hips ratio(WHR) were calculated. Personal data samples obtained by nutritional status of Adami and cordra Questionaire and Bake physical activity Questionnaire. Independent t test and Pearson correlation coefficient were used to analyze the data and were performed using SPSS-PS(19version) softwore.

Results: The results showed that there were significant differences between the two groups in nutritional status, body activity, WHR and BMI. In the other worda, high scool teachers were had better nutrition status, body activity, WHR and BMI than elementary teachers. And also the negative relationship between physical activity and BMI in the two groups was significant. Between nutritional status and BMI, there was a significant negative correlation, but the relationship between nutritional status and WHR in the two groups was not significant. There was a significant negative correlation between age and BMI, there were no significant relationship between age and WHR as well as age and physical activity. Negative correlation between BMI, WHR and education level was significant. And between education and nutritional status, a significant positive association was observed.

Conclusion: The results showed that elementary teachers have more body mass than high school teachers and that’s maybe because of less physical activities and unhealthy nourishment. Therefore it is necessary to raise awarness amony teachers in the field of health and lifestyle to increase physical activity and improve nutrition.

Keywords: obesity، physicaly activity،nutrition status

  1. ۱-Sampling ↑
  2. ۱-Bake body activity ↑
  3. ۲-Obesity ↑
  4. ۳-Body mass index ↑
  5. ۴-Adami and Cordera ↑
  6. – Physical activity ↑
  7. – physical activity pyramid ↑
  8. – American College of Sport Medicine ↑
  9. – Emotional exhaustion ↑
  10. – depersonalization ↑
  11. ۳-decreased personal accornplishment ↑
  12. ۱-Resting Metabolic Rate ↑
  13. – Leak et al ↑
  14. – Brown et al ↑
  15. – US Departmet of Human Services ↑
  16. – Seidell gc and Molarius A ↑
  17. – Newby et al ↑
  18. – Elvasky ↑
  19. – Motly ↑
  20. – Marlow, L. and Hierimeil ↑
  21. – Malanowski ↑
  22. – Brouwers ↑
  23. – Ekel ↑
  24. – Gaime ↑
  25. – Sternnfeld ↑
  26. – Salom kruger ↑
  27. – Merchant ↑
  28. – Popkino ↑
  29. – Hearty ↑
  30. – Lake et al ↑
  31. -Kim et al ↑
  32. -Aalilah et al ↑
  33. -Hassapidou et al ↑
  34. -Arnio et al ↑
  35. – Beryan ↑
  36. -Salom Kruger ↑
  37. – Sternfeld et al ↑
  38. – Lati-koski et al ↑
  39. – Goss AND Grubbs ↑
  40. – Rezende et al ↑
  41. – Gutierres et al ↑
  42. – Schoroder et al ↑
  43. – Ma et al ↑
  44. – Panagiotakos et al ↑
  45. – Janssen et al ↑
  46. – Yabanci et al ↑
  47. – Norman et al ↑
  48. – Gutierres et al ↑
  49. – Panagiotakos et al ↑
  • نازنین حیدری

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی