بررسی و مقایسه انواع اختلالات اضطرابی در کودکان مبتلا و غیر مبتلا به یبوست عملکردی مراجعه کننده به درمانگاه اطفال بیمارستان امیر کبیر اراک- قسمت ۱۰
۳-۵- ملاحظات اخلاقی
قبل از ورود به مطالعه با دادن توضیحات کامل به تمام بیماران و والدین آنها و با اخذ رضایت نامه آگاهانه از آنها و در صورت سن زیر ۱۲ سال از والدین، بیماران وارد مطالعه می شوند و در هر زمان که بخواهند می توانند از مطالعه خارج شوند. گروه تحقیق خود را ملزم به رعایت کلیه مفاد بیانیه هلسینگی و بیانیه های اخلاق پژوهش دانشگاه علوم پزشکی اراک می دانند. این طرح پژوهشی با شماره ۲۰۲۷ و با کد اخلاق ۲۱-۱۷۱-۹۳ ، در کمیته اخلاق شورای پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی اراک، به تصویب رسیده است.
فصل چهارم
یافته ها
۴-۱- نتایج
در این مطالعه که در سال ۱۳۹۳ و در میان کودکان مراجعه کننده به درمانگاه اطفال بیمارستان امیر کبیر انجام شده بود، ۱۷۲ کودک واجد شرایط جهت بررسی برای ورود به گروه مورد و ۱۴۵ کودک جهت ورود به گروه کنترل از نظر معیار های ورود و خروج مورد بررسی قرار گرفتند. در نهایت با توجه به حجم نمونه تعیین شده، ۱۰۰ کودک به عنوان گروه کودکان با یبوست عملکردی و ۱۰۰ کودک به عنوان گروه کنترل وارد مطالعه شدند. از ۷۲ کودک (%۱۰۰)، خارج شده از گروه مورد، ۵۲ (%۲/۷۲)، ۱۲ (%۶/۱۶) و ۸ (%۱/۱۱) کودک به ترتیب به علت، عدم رضایت والدین جهت ورود به مطالعه، ابتلا به اختلالات طبی مزمن و سابقه مثبت ابتلا به اختلالات روانپزشکی مزمن، از مطالعه خارج شدند. از ۴۵ کودک خارج شده از گروه کنترل نیز، ۳۸(%۴/۸۴) و ۷ (%۵/۱۵) کودک به ترتیب به علت عدم رضایت والدین و سابقه مثبت ابتلا به اختلالات مزمن طبی، از مطالعه خارج شدند.
میانگین سنی مجموع کودکان دو گروه ۹۱/۱±۵/۷ سال، بود. همچنین، میانگین وزن، قد و BMI به ترتیب، ۰۹/۷±۱۹/۲۳ کیلوگرم، ۵۷/۱۲±۵/۱۱۷ سانتی متر و ۶۴/۲±۶۷/۱۶ بدست آمد. از ۲۰۰ کودک مورد بررسی، ۱۰۵ (%۵/۵۲) کودک پسر و ۹۵ (%۵/۴۷) کودک دختر بودند.
فراوانی و میانگین متغیر های دموگرافیک و بالینی کودکان بر حسب گروه های تحت مطالعه، در جدول ۳-۱ و ۳-۲ آمده است. نتایج نشان داد که میانگین سنی (۵۸۵/۰p=)، وزنی (۰۶۷/۰p=) و قدی (۱۱۳/۰p=) کودکان در دو گروه مورد و کنترل تفاوت معناداری ندارد. همچنین کودکان دو گروه از نظر توزیع جنسی نیز همسان بودند (۱۱۳/۰p=). با این حال، میانگین BMI (005/0=p) در گروه مورد با ۸/۲±۹/۱۶ به شکل معناداری از گروه کنترل با ۴۲/۲±۳/۱۶ بیشتر بود.
براساس نتایج، تفاوت وضعیت سکونت کودکان (۰۰۱/۰p=)، تعداد دفعات مدفوع در طول هفته (۰۰۱/۰p=)، بی اختیاری مدفوع (۰۰۱/۰p=)، توزیع انواع قوام (۰۰۱/۰p=) و شکل مدفوع (۰۰۱/۰p=)، ابتلا به بی اختیاری ادرار (۰۲۹/۰p=)، نشت مدفوع (fecal soiling) (001/0p=)، موارد ابتلا به درد شکم حین اجابت مزاج (۰۰۱/۰p=)، ابتلا به تهوع (۰۰۱/۰p=)، و سابقه خانوادگی ابتلا به یبوست عملکردی (۰۰۱/۰p=)، بین دو گروه معنادار بود، به طوری که اکثر کودکان دو گروه شهرنشین، تعداد دفعات مدفوع در گروه کنترل بیش از گروه مورد، بیشترین قوام و ظاهر مدفوع در گروه مورد به ترتیب قوام سفت و ظاهر قطور و در گروه کنترل قوام نرم و ظاهر تکه تکه بود. همچنین مشخص شد که موارد ابتلا به بی اختیاری ادرار، fecal soiling، درد شکم حین اجابت مزاج، حالت تهوع و سابقه خانوادگی ابتلا به یبوست عملکردی در گروه مورد بیش تر از گروه کودکان سالم است. با این حال، تفاوت صدک وزنی (۱۳۴/۰p=)، سابقه پره ماچوریتی (۸۵۱/۰p=)، موارد مصرف مطلوب شیر (۱۴۷/۰p=) و فیبر (۶۸/۰p=) روزانه، در آمد ماهانه خانواده (۰۷۲/۰p=) و سابقه خانوادگی ابتلا به اختلالات و بیماری های دستگاه گوارش (۷۵/۰p=)، بین دو گروه کودکان معنادار نبود.
میانگین و انحراف معیار زیر مقیاس های پرسشنامه اضطراب در جدول ۴ آمده است. نتایج نشان داد که، میانگین مجموع امتیازات (total score) مقیاس اضطراب اسپنس در گروه مورد با ۴/۱۴±۰۶/۳۳ به شکل معناداری نسبت به گروه کنترل با ۹/۱۴±۸/۲۴ ، بیشتر است (۰۰۱/۰p=). براساس نتایج، برخلاف میانگین امتیاز اختلال پانیک و آگورافوبیا (۸۵۴/۰=p) ترس از آسیب فیزیکی (۹۶۲/۰=p) و ترس اجتماعی (۴۷۱/۰=p) که بین دو گروه تفاوت معناداری نداشتند، میانگین امتیازات اختلال اضطراب جدایی (۰۰۱/۰=p)، اضطراب عمومی (۰۰۳/۰=p) و اختلال وسواس- جبری (۰۰۱/۰=p) در گروه کودکان مبتلا به یبوست عملکردی به شکل معناداری بیشتر از کودکان گروه کنترل بود.
نتایج آزمون اسپیرمن در رابطه با بررسی هم بستگی مدت زمان ابتلا به یبوست و اختلالات اضطرابی در جدول ۵، آمده است. براساس این نتایج، مدت زمان ابتلا به یبوست با اختلال پانیک و آگورافوبیا (۰۴۱/۰p=)، ترس اجتماعی (۰۳۷/۰p=) و اختلال وسواسی-جبری (۰۰۰۱/۰p=)، هم بستگی معناداری داشت.
جدول ۳-۱: فاکتور های دموگرافیک و بالینی کودکان در دو گروه مورد و کنترل
جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت jemo.ir مراجعه نمایید. |
- ۹۹/۱۲/۱۸